Maandag 08/08/2022

Proefkonijn: Caffè Al Dente in Ukkel

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Wijnwinkel en broodjeszaak rechts, trattoria links. Caffè Al Dente zou ergens in een grote Noord-Italiaanse stad kunnen liggen. Maar dit is Ukkel.

Agnes Goyvaerts

De naamkaartjes van Caffè Al Dente die op de toonbank liggen kun je ofwel krijgen met een foto van de charmeur Marcello Mastroianni, ofwel met de wulpse Sophia Loren. Zouden we hier un pranzo particolare mogen verwachten?

Eerst zijn we per abuis de wijnwinkel binnengestapt. Daar staan hoge houten tafels met krukken, gestapelde wijndozen, en daarboven hangt een waslijn met roze kranten, Gazzett' Al Dente. Achter de toonbank drentelen enkele mama's, wachtend op bestellingen, op een bord staat het lunchaanbod: broccolisoep, spaghetti en drie verschillende panini. Dat valt ons tegen, we hadden 'echt' eten verwacht. De Nederlandstalige kelner, die al wat grissini voor ons had neergelegd, hoort ons overleggen en komt tussen: "Ah, maar het restaurant is hiernaast, daar moet u zijn."

Het is een osteria, met witte tafellakens en met "een service allegro ma non troppo en een authentieke keuken, altijd al dente", zo staat op de site. Op de toonbank staat een grote ijsemmer gevuld met verschillende soorten spumante, de vleessnijmachine van Berkel blinkt en op een bord aan de muur staat wat de pot schaft. De keuze is beperkt: twee antipasti, twee pasta's, twee hoofd- en vier nagerechten. Het wijnaanbod daarentegen is overdonderend, met zo'n vijfhonderd Italiaanse cru's.

Op de kaart staat zowel de meeneemprijs als wat je ter plaatse betaalt. Elke dag worden er ook tien flessen geopend die je per glas kan proeven: één spumante, vier witte en vijf rode wijnen.

Het is middag, dus kiezen we voor een glas. Ik laat de keuze over aan de kelner. Die heeft, als bewijs dat je van pasta niet dik wordt, de heupomtrek van een twaalfjarige. Daar had mijn mannelijke collega me op geattendeerd. Ik wil beginnen met een droge witte wijn en krijg een strogele soave classico (5 euro), aan de overkant komt een tintelfrisse schuimwijn.

Omdat we in de negozio de aantrekkelijke hammen en andere vleeswaren hebben zien liggen, beginnen we met een antipasto misto (12 euro). Er komt een bord op tafel met onder meer zalige ham en spianataworst, koude kruidige worteltjes, jonge prei, aubergine, courgettetaart... Alles is van uitstekende kwaliteit en van een grote eenvoud.

We vervolgen met de vis van de dag, orata of goudbrasem met kappertjes (20 euro), en die kan je combineren met een contorno of bijgerecht: prei, aardappelen of spinazie (4 euro). Ook de vis komt in alle eenvoud op een wit bord. Twee bescheiden, goudbruin gebakken filets. Daarbij kozen we voor een portie bladspinazie met pijnpitten.

Dit is Italië op zijn best. Niet het Italië van de mandflessen en de filmsterren aan de muur, maar het stadse, chique Italië van vandaag.
Na deze soberheid kan er nog een nagerecht bij. Dat wordt mousse van witte chocolade (7 euro) en taart van ricotta met rode vruchten (7).

We eten nu buiten, intussen zijn de tafels op de stoep leeg. De witte mousse zou je 'een geil gerechje' kunnen noemen. Twee royale, zijige scheppen uit een grote terrine. Mijn taart is eerder van een kloosterorde: een dun laagje vla op een nog dunner laagje rode compote.

Met vier glazen wijn en koffie betaalden we 104 euro, wat voor 'een simpel Italiaantje op de middag' best veel is. Maar alles wat we kregen, was onberispelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234