Maandag 08/08/2022

Proefkonijn: Bicyclette in Antwerpen

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Vinko Pepa blijft niet bij de pakken zitten. De horeca-ondernemer achter onder andere Bar Italia en Gustav opende onlangs eetcafé/broodjeszaak Shilling op het Zuid in Antwerpen. Maar wij gingen langs bij zijn vorig jaar (her)opende bistro Bicyclette.

Agnes Goyvaerts

Als je tegen een Antwerpenaar zegt 'aan de Waterwerken' weet die onmiddellijk waar hij naartoe moet. Op enkele stappen van het lelijke gebouw lag vroeger de elegante brasserie Greens. Die werd een paar jaar geleden door horeca-ondernemer Vinko Pepa overgenomen en omgeturnd tot het Italiaanse restaurant Candia. Ik heb er één keer gegeten, en was er niet wild van. Ik was blijkbaar niet de enige, Candia werd geen groot succes.

Vorig jaar heropende Pepa de zaak met een nieuwe naam, een nieuwe ploeg en een nieuwe kaart. De grote tuin is er nog altijd, de bistrotafeltjes met wit blad en de schemerlampjes aan de muur zorgen voor een aangename sfeer. Op een avond in de week, om zeven uur, loopt de zaak barstensvol. Veel trouwe klanten, zo blijkt, die met drie kussen door de gastheer worden ontvangen.

Met de Acteur ga ik vanavond naar een optreden, dus is onze tijd beperkt. "Is het haalbaar om over een uur buiten te zijn?", willen we weten. Dat kan, als we geen te ingewikkelde wensen hebben. Naast de kaart, met vertrouwde bistrogerechten, is er een krijtbord met de suggesties van de dag. Dat wordt bij ons neergezet, en op tafel komt een schaaltje frisse rauwe groenten met dipsaus om de eerste honger te stillen. Op het bord staan twee vegetarische gerechten, pasta met zwarte truffel, en in gezouten boter gestoofde sjalotjes met aardappelmousseline. Het is een goed idee dat je die vegetarische gerechten kunt combineren (als voor- of hoofdgerecht) met sint-jakobsmosselen.

Ik wil wel eens puur vegetarisch gaan, maar beken me onmiddellijk tot het kamp van de non-believers. Als voorgerecht kies ik voor de terrine van ganzenlever. De Acteur houdt het volledig vlezig met preskop en vol-au-vent royal. Vroeg op de avond, nu de dorst nog groot is, hebben we trek in een frisse rode wijn, en dat wordt een Oostenrijker, verwant aan de pinot noir: zweigelt van het huis Trapl (23 euro). De wijnkaart is redelijk geprijsd en internationaal. En niet te overdonderend lang, zoals dat past bij een 'bistro de luxe', zoals Bicyclette zichzelf noemt.

De 'tête pressée' (11,50 euro) krijgt applaus van de Acteur. Geen fijngemalen prut, maar met grote herkenbare stukken erin en een licht rinse smaak. Voor mij zijn er drie rondjes pastei van ganzenlever (13,50) met pistachenootjes en met kasrabarber. Rabarber uit de volle grond is er pas in de zomer, maar in Engeland kweekt men sinds mensenheugenis rabarber in donkere kassen, die geoogst wordt in de winter en minder hard is. Ook Nederland heeft zich sinds enige tijd toegelegd op deze kweekmethode, wellicht komt de rabarber op mijn bord van onze noorderburen. Ik hou van de lichtzurigheid, die de foie meer eer aandoet dan de zoete confituursoorten die men er meestal bij serveert. Tot hiertoe zijn we zeer content.

Zoals beloofd volgen de hoofdgerechten snel. Op mijn bord liggen lekkere sjalotten, kerstomaatjes, artisjokharten, een stronk venkel, zwarte olijven en aardappelmousseline (18,50 euro). Toch een beetje gek, bedenk ik, dat we nu in een fijn restaurant net dát gaan eten waarop mensen in de hongerwinter overleefden: uien en aardappelen. En ja, de sjalotjes zijn een lekkernij. Jammer dat de olijven koud zijn en de puree lauw is. Aan de overkant zie ik minder enthousiasme. De vol-au-vent (23,50 euro) is een bord vol, met een dekseltje van bladerdeeg erbovenop. De zwezeriken (vandaar 'royal') zijn lekker, maar de saus vindt de Acteur te flets en te zwaar. Ik proef van de frieten en die zijn wel tiptop.

Conclusie? We zijn snel en vaardig bediend, er staat duidelijk een geïnspireerde kok aan het fornuis, en het ontbreekt niet aan enthousiaste klanten. Laten we de vol-au-vent een minder gelukkige keuze, of een accident de parcours noemen.

Bicyclette
Mechelsesteenweg 76, 2018 Antwerpen
03/257.77.07
Gesloten op zondag, maandag en zaterdagmiddag

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234