Dinsdag 02/03/2021

Proefkonijn: Bacchus

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Op zaterdagmiddag is het niet eenvoudig een lekker eetadres te vinden. Langs de weinig inspirerende baan van Maldegem naar Aalter ontdekken we Bacchus, een frisgeverfde hoeve, in een grote tuin met witte rozelaars, hertjes in de weide, een en al idylle.

In de lichte eetzaal is slechts één tafel bezet. "Tja, zaterdagmiddag, hè", zegt gastvrouw Tinneke De Wulf. Het huisaperitief is cava Palau (7 euro), met fijne belletjes, die aan tafel wordt uitgeschonken door de blozende wijnkelner. Ter verwelkoming krijgen we een glaasje gazpacho met garnalen, een fijne mousse van ganzenlever en dunne grissini met tomatendip.

Suggesties
Er is een cava-menu (57,50 euro, 75 met wijnen) en een korter driegangenmenu voor 35 euro. A la carte doen vooral de voorgerechten onze smaakpapillen tintelen: tartaar van blauwvintonijn met gemarineerde komkommer en korianderdressing, gebakken ganzenlever met grondwitloof en gembersaus, bisque van schaaldieren. Hoofdgerechten als Australische filet pur of Ierse ossenhaas (30 euro), kreeft in de oven met prei (48 euro) inspireren ons minder, maar we vinden onze gading op het suggestiebord. Kalf voor mij (26 euro), krokant gebakken kalfszwezerik met truffelpuree en champignons (33 euro) voor de fotografe. Om te beginnen zullen er bouchotmosseltjes met bieslookroom (18 euro) zijn en toast met roerei en zomertruffel (26).

Royale truffel
De wijnkaart is - Bacchus oblige - een goed gestoffeerd boek met een brede waaier van prijzen. Maar wat we missen zijn wijnen per glas. De wijnkelner heeft toch nog 'enkele flessen open staan' en in mijn glas komt een lekkere witte Argentijn van het huis Candela, een blend van chardonnay en viognier. Aan de overkant komt een diep bord met lekker ruikende Bretonse mosseltjes in room en bieslook, en een lichtere Spanjaard, Marqués de Somera. Voor mij is er een dikke toast met smeuïg roerei, waarin truffelsnippers zitten, en wat blaadjes rucola bovenop. Maar dan komt het geheim: een halve, dikke truffel en de schaaf. Royaal drapeert de gastvrouw de truffel over mijn eitje. Kenners weten dat zomertruffel niet hetzelfde is als de winterbroeder, en zeker niet kan tippen aan witte truffel. Maar de aardse geur en de compositie maken me welgezind.

Met Clouseau op de achtergrond volgen de hoofdgerechten. De kalfszwezerik, op een toef aardappelpuree met truffel, is royaal en goed gebakken, maar het is zo'n soort vlees dat nogal snel gaat tegenstaan. "Is dat Luikse stroop in mijn saus", laat de fotografe mij proeven? Ik gok op balsamico, wat met zijn gekaramelliseerde smaak het orgaanvlees nog verzwaart. Mijn kalfsvlees wordt geserveerd met Griekse pasta met kaas en krokante zomergroenten. Het vlees is sappig en de jus gelukkig minder zoet, op mijn bord blijft niets achter. De rode versie van de Marqués de Somera, op basis van tempranillo, vind ik weinig spannend. Het bruine brood, met goede boter of olijfolie, is dan weer zalig lekker.

We sluiten af met koffie en thee, waarbij lekkere snoepjes en een glaasje geconcentreerde bessen komen.
Conclusie? Een lekkere keuken, een mooi, landelijk uitzicht, een onberispelijk verzorgd interieur, maar van Bacchus had ik meer en beter verwacht in het glas. Tenslotte zijn wij niet de enigen die nog met de auto terug moeten, en dan drink je graag minder, maar goed. (Agnes Goyvaerts)

Bacchus
Aalterweg 10, 9880 Aalter, 09/375.04.85,

www.restaurantbacchus.be
Gesloten op zondagavond, dinsdagavond en woensdag

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234