Donderdag 22/04/2021

Productparty's zijn weer hip

De Tupperware-party's zijn terug van weggeweest. De Belgische verkoop-aan-huissector groeit met meer dan 10 procent en zoekt daarom 4.000 nieuwe verkopers. Maar de sector biedt nauwelijks volwaardige werknemerscontracten aan en kampt met een slecht imago.

Brussel

Eigen berichtgeving

Emmanuel Vanbrussel

Thuisverkoop zit in de lift. "Na de mindere periode eind jaren negentig, wordt België opnieuw interessanter voor de verkoop aan huis en voor homeparty's", zegt de Beroepsvereniging van de Directe Verkoop (BDV). Zij groepeert een twintigtal bedrijven, waaronder Tupperware, AMC en Amway.

Samen haalden zij vorig jaar een omzet van 100 miljoen euro. Dat is ongeveer evenveel als de omzet van zes Colruyt-supermarkten en ruim 10 procent meer dan een jaar eerder. "De groei is onder meer te danken aan de komst van internationale spelers als Demarle (keukengerief), Pierre-Lang (juwelen) en Allande (lingerie) op de Belgische markt", zei Patrice Dresse, gedelegeerd secretaris van de BDV gisteren op een persconferentie. "In tien jaar tijd is er veel veranderd. De directe verkoop van lingerie of telecom bij de mensen thuis bestond vroeger helemaal niet", zegt hij.

Dit jaar wil de sector de groei van 2003 evenaren. De ondernemingen uit de verkoop-aan-huis zoeken daarom 4.000 extra medewerkers die de producten thuis bij de klant komen demonstreren. Tien leden van de BDV organiseren speciale rekruteringssessies. Zij gaan samenwerken met de arbeidsbemiddelaars VDAB en Forem. De sessies vinden de komende weken plaats in zes Waalse (Charleroi, Bergen, Luik, Aarlen, Nijvel en Namen) en drie Vlaamse steden (Gent, Leuven en Hasselt).

Vandaag zijn er ruim 20.000 mensen actief in de thuisverkoop. Maar slechts 10 procent van hen kan er zijn brood mee verdienen als bediende of als zelfstandige in hoofdberoep. Negentig procent van de medewerkers zijn zelfstandigen in bijberoep of doen alleen occasioneel een opdracht. "De job is ideaal voor mensen die hun werk hebben verloren en op zoek zijn naar een nieuwe kans. Je hebt geen bijzondere diploma's nodig", zegt de BDV. Officieel heb je als beginnende thuisverkoper wel een 'attest bedrijfsbeheer' nodig, maar die formaliteit is de BDV liever kwijt dan rijk. "Dat blijft een grote rem op de aanwerving van laaggeschoolden. Voor thuisverkopers is kennis van bedrijfsbeheer niet nodig. Het bedrijfsrisico is immers niet voor rekening van de verkoper", zegt de vereniging. Zijn de thuisverkopers dan schijnzelfstandigen? "Neen. Zij hebben immers variabele lonen afhankelijk van hun prestaties en kunnen hun werkuren zelf indelen", zegt Dresse. Het inkomen van een medewerker bedraagt gemiddeld 30 procent van zijn omzet (exclusief BTW).

De BDV geeft toe dat de verkoop-aan-huissector kampt met een slecht imago. Vooral bij de leurders-verkopers die zonder voorafgaandelijke schriftelijke verwittiging van deur tot deur gaan, worden misbruiken vastgesteld. De malafide leurders doen alsof zij verkopen voor een liefdadigheidsorganisatie, geven de klant niet de wettelijk voorziene zeven dagen bedenktijd of vervalsen bestelbonnen. "De economische inspectie noteerde vorig jaar 87 klachten en stelde 54 pv's op die te maken hebben met deur-aan-deurverkoop", zegt het socialistische kamerlid Magda De Meyer. Zij heeft een wetsvoorstel ingediend waarin zij pleit voor een verbod van deur-aan-deurverkoop voor goederen of diensten van meer dan 100 euro. "Volgens de economische inspectie zouden daardoor de zowat twintig malafide bedrijven die deur aan deur verkopen uit de markt gegooid worden. Zij verkopen vooral huishoudproducten en wijn. Op de onderhoudsproducten zit vaak een winstmarge van 1.000 procent", zegt zij. De BDV wijst erop dat de leurders maar een fractie uitmaken van de volledige thuisverkoopsector. "Deur-aan-deurverkoop is maar klein segment en is aan specifieke wetgeving onderworpen. Er zijn inderdaad misbruiken. Bij thuisparty's daarentegen zijn er bijna nooit problemen", zegt Dresse. Maar hij erkent dat de grens tussen deur-aan-deurverkoop en andere vormen van thuisverkoop niet altijd even gemakkelijk te trekken is. "Mijn voorstel slaat alleen op deur-aan-deurverkoop, niet op de Tupperware-party's", verduidelijkt De Meyer.

'In tien jaar tijd is er veel veranderd. De verkoop van lingerie of telecom bij mensen thuis bestond vroeger niet'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234