Zaterdag 20/07/2019

Productiehuizen werkloos door besparingen VRT

Niemand wil zeggen hoeveel banen op de helling staan, maar sinds de overheid de VRT-geldkraan dichtdraaide en de openbare omroep nu meer programma's zelf zal produceren, vrezen werknemers van productiehuizen voor hun job.

DOOR BRECHT DECAESTECKER

BRUSSEL l Zij kunnen niet anders dan bang afwachten hoeveel programma's straks nog worden uitbesteed aan onafhankelijke productiehuizen.

Gisteren was het precies vijf maanden geleden dat gedelegeerd bestuurder Tony Mary de Reyerslaan werd uitgestuurd. Geen maand later vertrok ook Aimé Van Hecke, algemeen directeur televisie, bij de VRT. Op dat moment zaten de grote spelers van de Vlaamse productiehuizen al een tijdje rond de tafel met Van Hecke, in de hoop contracten voor nieuwe programma's binnen te halen. Die gesprekken werden in oktober abrupt afgebroken. Sindsdien kunnen de ceo's van de tv-fabriekjes opnieuw gaan leuren met hun voorstellen, deze keer bij gedelegeerd bestuurder ad interim Piet Van Roe en bij Wim Vanseveren, directeur media.

Hun programma's verkocht krijgen is plots stukken moeilijker. De mensen die nu aan de grootste bureaus van de Reyerslaan zitten, goochelen met minder grote budgetten dan de tandem Mary-Van Hecke. De VRT moet het dit jaar met 18,2 miljoen euro minder doen in vergelijking met 2006. Een van de consequenties is dat het interne productiehuis van de openbare omroep zelf meer programma's zal maken. "Niet meer dan logisch", aldus Carl Decaluwé (CD&V), lid van de parlementscommissie Media. "Daar werken 2.700 mensen. Er is voldoende creativiteit in huis. Tot voor kort was de helft van het programma het gevolg van outsourcing. Ben je dan nog wel een openbare omroep, als je zoveel uitbesteedt?"

In de nieuwe beheersovereenkomst staat dat tussen 18 en 23 uur vijftig procent van de producties van Vlaamse makelij moet zijn. Nieuws- en duidingsprogramma's moeten in eigen huis gemaakt worden. Bij de onafhankelijke productiehuizen vreest men dat meer opdrachten toegekend zullen worden aan productiehuizen waarmee de openbare omroep een exclusief contract heeft, zoals Woestijnvis en deMensen, het productiehuis van Ben Crabbé. Daardoor is het bij verschillende productiehuizen voorlopig koffiedik kijken welke kruimels straks nog naast de tafel vallen. Zeker bij De Filistijnen van Bruno Wyndaele, dat Beste vrienden inblikt, zullen heel wat mensen naar een andere job mogen uitkijken. "Er staat een aantal banen op de tocht", bevestigt Wyndaele. "Tja, dit is de sector van de tijdelijke contracten, waarin maar heel af en toe iemand een vast contract krijgt. Het is nooit anders geweest."

Het exclusieve contract dat Wyndaeles gezicht aan de openbare omroep verbond en in november afliep, is nog niet verlengd. Ook Goedele Liekens zit nog zonder tv-contract. Zeker voor de VRT is deze periode niet meteen het moment om de 'duurdere' gezichten zware contracten te geven. Aan de Reyerslaan wordt nog volop vergaderd over hoe de nabije toekomst van de zenders er zal uitzien. "Men is daar bezig met een interne herstructering en tegelijk met een herbronning van wat Eén en Canvas moeten zijn", vertelt gedelegeerd bestuurder Ludo Poppe van productiehuis Kanakna. "Daardoor lopen de contracten voor nieuwe programma's vertraging op. Slechts 30 procent van onze programma's is bedoeld voor de VRT. Daarom staan bij ons nog geen banen op de tocht. Iedereen moet nu een paar maanden wachten om te weten of zijn ideeën aanvaard zullen worden. Maar die ideeën moeten altijd goed zijn, of de VRT nu veel geld heeft of niet. Het blijft dus een kwestie van met de beste voorstellen komen."

"Het is nog erg onduidelijk hoeveel en welke programma's de VRT zelf zal maken", aldus Chris Cockmartin, algemeen directeur van productiehuis Jok Foe. "Daardoor heerst er veel paniek in de sector. Eigenlijk is dat begonnen toen de regering Tony Mary ontsloeg en de besparingen doorvoerde. De politiek heeft ervoor gezorgd dat de Vlaamse audiovisuele sector wordt afgebouwd."

"Dat is een gemakkelijk verwijt", aldus Carl Decaluwé. "Niet de politiek is de oorzaak van deze situatie, wel het vorige management. Dat heeft voorafspiegelingen gemaakt die niet realistisch waren. De openbare omroep moet nu besparen, maar wij hebben nooit bepaald hoe dat moest gebeuren."

Niet meer dan logisch. Er is voldoende creativiteit bij de VRT zelf

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden