Donderdag 01/10/2020

Productiehuis Vegas Las maakt furore met 'stand-up non-fictie' van Dirk Draulans en Stijn Meuris

'Wij brengen het ideale lesuur'

Vanavond brengt Canvas Dirk doet Darwin, een lezing-performance van journalist-bioloog Dirk Draulans over de evolutietheorie. Het is een van de 'straffe monologen' waar het productiehuis Vegas Las furore mee maakt. In april komt ook de lezingenreeks over astronomie Stijn & het heelal op Canvas en er zijn ook uitgeefplannen voor een boekenreeks.

door sarah theerlynck

BRUSSEL l 'Onze voorstellingen hebben twee voordeuren: onderwerpen waar mensen wat meer van af willen weten en onze presentatoren, met al hun passie en persoonlijkheid', zegt Daniëlle Gielen, die samen met Jan Delvaux Vegas Las vormt.

Het begon allemaal met een dubbele première vijf jaar geleden. In Kurt & all that jazz bracht Kurt Van Eeghem zijn publiek de beginselen van de jazz bij en in Frank heeft de blues had Frank Vander linden het over zijn passie voor de blues. Het brein achter beide lezingen vormden Daniëlle Gielen en Jan Delvaux van Vegas Las, een zijproject van het communicatiebureau Vegas uit Leuven.

"Er hing iets in de lucht in die periode", zegt Gielen. "Documentaires op tv werden steeds populairder en in de boekenlijstjes maakte de non-fictie een grote opmars. Wij wilden die non-fictie naar het podium vertalen en door ons beroep kenden wij wel wat bekende mensen met een interessante passie. Het leek ons spannend om mensen via die 'gidsen' een wereld binnen te voeren waar ze niks van kennen, zoals jazz of wijn. Noem het gerust de podiumversie van een For Dummies-boek, ook al noemen wij het in de eerste plaats stand-up non-fictie."

Stijn & de sterren, waarin Stijn Meuris het over zijn passie voor astronomie heeft, bracht de zaken van Vegas Las in een stroomversnelling. "Die lezing is een typevoorbeeld", zegt Gielen. "Je hebt een onderwerp waar mensen wat meer van af willen weten en een bekende mens met een interessante persoonlijkheid en een grote passie voor dat onderwerp. Zo hebben onze voorstellingen telkens twee voordeuren."

Toen Jan Stevens, de netmanager van Canvas, de lezing zag, zag hij er meteen een tv-programma in. En zo geschiedde. Stijn & de sterren werd in 2007 uitgezonden en kreeg van het kijkerspubliek zo'n hoog waarderingscijfer dat het programma meteen in de top tien van meest gewaardeerde Canvasprogramma's van dat jaar terechtkwam. Gielen: "We kregen massaal reacties, ook van leerkrachten uit het middelbaar. 'Dit was het ideale lesuur', schreef iemand. De perfecte samenvatting van wat wij doen."

Het tv-luik van Vegas Las wordt nu uitgebreid. In april komt er een zesdelige reeks Stijn & het heelal, een extended version van Stijn & de sterren zeg maar, en vanavond zendt Canvas Dirk doet Darwin uit. "Ik wilde graag een lezing over evolutiebiologie brengen", vertelt de journalist-bioloog, "maar wist niet goed hoe. Vegas Las bood mij de ideale toegang tot de culturele centra. Zij hebben het met hun lezingen goed gezien: de mensen steken er iets van op, zonder dat ze vermoeid naar huis moeten omdat ze de hele avond naar een afstandelijk academisch betoog hebben moeten luisteren."

Maar leidt de formule niet tot overdreven vereenvoudiging van moeilijke onderwerpen? Hoe waken ze bij Vegas Las over het waarheidsgehalte van hun lezingen? "Kennis is bij ons even belangrijk als enthousiasme", zegt Gielen. "De mensen die wij vragen, zijn al jaren gepassioneerd door het onderwerp waar ze het over hebben: veel fouten maken ze niet. En als dat al eens gebeurt - in een uur tijd moet je nu eenmaal soms vereenvoudigen - dan mag je dat in de weegschaal leggen tegenover hun bevlogenheid. Wij pretenderen ook niet de ultieme lezing over astronomie, Darwin of jazz aan te bieden en kondigen onze lezers ook niet aan als 'de autoriteit op het gebied van'."

Toch is het volgens Draulans een moeilijke oefening. "Ik heb er maanden over gedaan tot de voorstelling juist zat. Je moet enorm vereenvoudigen zonder de essentie te verliezen en vooral mikken op herkenning. Zo gebruik ik onder meer de BV-wereld om uit te leggen hoe evolutie kan functioneren."

Niet alleen de tv-, ook de uitgeverswereld toont nu interesse. Vegas Las voert gesprekken met een uitgeverij die hun lezingen in een boekenreeks wil omturnen. Verder gaat het productiehuis binnenkort van start met Coninx' smaak, 'de culinaire biografie' van Alain Coninx, en zou het heel graag Joost Zweegers binnenhalen om een lezing te maken over heraldiek, naar verluidt zijn grote passie. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Dirk doet Darwin, Canvas, 22.05 uur. Info: www.v-g-s.be.

Daniëlle Gielen (Vegas Las):

Een interessant onderwerp en een interessante mens zijn de ideale ingrediënten

n Dirk Draulans: 'Ik heb er maanden over gedaan tot de voorstelling juist zat. Je moet vooral mikken op herkenning.'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234