Zaterdag 26/11/2022

producerende landen waren te laat met reddingsplan voor bedreigde belugasteur

Kazachstan mocht dit jaar 2.600 kilo kaviaar uitvoeren, maar kon er nog geen 400 vangen

Amerika broedt op invoerverbod voor Kaspische kaviaar

Er hangt een Amerikaans verbod op de invoer van belugakaviaar uit de Kaspische Zee in de lucht. Volgens Roddy Gable, het hoofd van de Division of Scientific Authority van de US Fish and Wildlife Service, hadden de Kaspische staten tot vorige dinsdag de tijd om samen een plan in te dienen voor het beheer van de bedreigde belugasteur, maar hebben ze dat niet gedaan.

Almaty

The New York Times

Christopher Pala

De staten zijn Azerbeidzjan, Kazachstan, Iran, Rusland en Turkmenistan. "Volgens de reglementering moet de handel in dat geval worden opgeschort. Wij zullen in de volgende weken over een definitieve maatregel beslissen", zegt Roddy Gable. De beluga is niet alleen de grootste en meest gezochte variëteit van de steur maar ook de zeldzaamste. Zijn kaviaar is de duurste natuurlijke delicatesse ter wereld. In de Verenigde Staten kost een kilogram belugakaviaar 3.000 dollar (2.400 euro).

De Fish and Wildlife Service bestudeert nu een plan dat Roemenië en Bulgarije hebben ingediend. De export door die twee landen van belugakaviaar uit de Zwarte Zee was vroeger verwaarloosbaar, maar is nu even groot als die uit de Kaspische Zee. De Amerikaanse overheid maakte vorig jaar al bekend dat de import van belugakaviaar uit beide zeeën zou worden verboden, maar gaf de landen de tijd om een haalbaar plan voor te stellen om de vis voor uitsterven te behoeden.

Volgens de Conventie over Internationale Handel in Bedreigde Dier- en Plantensoorten, een in Genève gebaseerde organisatie van de Verenigde Naties, is de populatie van de belugasteur in de voorbije vijf jaar in de Kaspische Zee gehalveerd en in de Zwarte Zee met een vijfde gedaald. De twee grote producenten van belugakaviaar zijn Kazachstan, waar de vis in de Oeralrivier wordt gevangen, zijn laatste natuurlijke paaigrond, en Iran, waar de beluga uit de zee komt. Andere soorten steur worden in Europa en de Verenigde Staten gekweekt.

Volgens ambtenaren in Atyrau, de belangrijkste stad aan de Oeralrivier, zijn de twee kwekerijen die normaal eitjes van een paaiende beluga gebruiken om de soort te kweken, er dit jaar voor het eerst niet in geslaagd ook maar een enkele vrouwelijke vis te vangen. "Al onze voorspellingen komen uit", zegt een plaatselijke ambtenaar die jarenlang tevergeefs voor een moratorium op de vangst heeft geijverd en vanwege het gevoelige karakter van de zaak liever anoniem blijft. "De soort is aan het uitsterven."

In het museum van Astrakhan, aan de Wolga in Rusland, is een zes meter lange steur te zien die 1,8 ton weegt. Tegenwoordig halen de schaarse belugasteuren die worden gevangen nog ongeveer 150 kilogram, als gevolg van de overbevissing in de jaren tachtig en het massale stropen na de val van de Sovjet-Unie. De organisatie voor bedreigde soorten is niet ingegaan op oproepen van milieubeschermers om de handel in beluga volledig te verbieden voor het te laat zou zijn. Dit jaar heeft de organisatie Kazachstan de toelating gegeven om 2.600 kilogram belugakaviaar te exporteren. Maar volgens goed ingelichte bronnen in Kazachstan heeft Atyraubalyk, het enige bedrijf dat belugasteur vangt en de kaviaar inblikt, dit voorjaar - het belangrijkste seizoen voor de vangst - nog geen 400 kilogram gevangen. Het quotum voor Iraanse beluga bedraagt dit jaar 1.065 kilogram. Het is niet bekend hoeveel daarvan tot nu toe gehaald is.

De organisatie voor bedreigde diersoorten is het lange tijd eens geweest met Russische wetenschappers die beweerden dat een beperkte vangst leefbaar was. Maar een maand geleden stelde de Russische delegatie in Kazachstan, op een vergadering van de commissie die de vangst van steur in de Kaspische Zee reglementeert, een verbod voor op de vangst van beluga en van de twee andere commerciële soorten, de Russische steur, de bron van osetrakaviaar, en de stersteur, die de sevrugakaviaar levert. Die twee soorten zijn nu nog talrijker dan de beluga, maar gaan eveneens snel achteruit. De quota voor osetra en sevruga waren dit jaar 73 en 27 ton.

Volgens de organisatie voor bedreigde diersoorten hebben de Verenigde Staten in 2003, het laatste jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn, 60 procent van de wereldproductie van belugakaviaar ingevoerd. Frankrijk was goed voor 11 procent en Duitsland voor 8 procent. Het exportquotum bedroeg dat jaar 8.600 ton.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234