Woensdag 08/12/2021

Producent AstraZeneca zou kwalijke bijwerkingen van Seroquel bewust verzwegen hebben

Antipsychosepillen onder vuur wegens verhoogd diabetesrisico

Het antipsychosemedicijn Seroquel ligt zwaar onder vuur. In de Verenigde Staten hangen fabrikant AstraZeneca liefst negenduizend rechtszaken boven het hoofd en ook in Nederland is ophef ontstaan omdat ernstige bijwerkingen achtergehouden werden. In ons land wordt Seroquel sinds 2000 regelmatig voorgeschreven.

DOOR JEROEN VERELST

Brussel l Een heel aantal patiënten zou diabetes ontwikkeld hebben na het innemen van Seroquel. AstraZeneca wordt ervan beschuldigd dat het op de hoogte was van dat risico, maar de studies bewust onder mat schoof.

In de Verenigde Staten dienden 15.000 patiënten die Seroquel voorgeschreven kregen een klacht in tegen fabrikant AstraZeneca. De klachtenregen kan resulteren in liefst negenduizend rechtszaken, die gebundeld zullen worden in een of meerdere monsterprocessen. Advocaten van Seroquelgebruikers vechten in de aanloop naar de rechtszaken al een juridisch robbertje uit met AstraZeneca over het vrijgeven van vertrouwelijke documenten.

Die documenten, voornamelijk resultaten van farmaceutische onderzoeken, zouden bewijzen dat AstraZeneca wist dat Seroquel ernstige bijwerkingen had, maar die informatie bewust achterhield voor dokters en patiënten. Het gaat vooral om het verhoogde risico op diabetes.

Ook in Nederland is Seroquel nu in het oog van de storm beland. Een uitzending van het actualiteitsmagazine Netwerk toont aan dat AstraZeneca eigen onderzoek over het diabetesrisico voor Seroquelgebruikers met alle mogelijke middelen uit het dossier van de Nederlandse geneesmiddelenautoriteit probeerde te houden. Net als in de VS dus. AstraZeneca ontkent de link tussen Seroquel en suikerziekte, en beweert dat het rapport over de bijwerkingen werd ingetrokken omdat het slechts voorlopig was. Maar interne e-mails spreken die bewering tegen.

Belgische klachten

In België is Seroquel vergund sinds 7 februari 2000. "De pillen worden regelmatig voorgeschreven aan patiënten met psychoses, bij schizofrenie of in manische periodes bij manisch-depressiviteit", verduidelijkt dokter Marie-José Peeters van het psychiatrisch ziekenhuis Stuivenberg in Antwerpen. "Maar Seroquel heeft een bredere werking. Het wordt ook voorgeschreven om tot rust te komen, om spanning weg te nemen. Het hangt er maar vanaf in welke dosissen de pillen ingenomen moeten worden."

Bij patiëntenverenigingen zijn de negatieve bijwerkingen van Seroquel bekend. Gebruikers klagen vooral over gewichtstoename, soms hangt die samen met diabetes. "Antipsychotische middelen leiden vaker tot gewichtstoename, ze gaan in veel gevallen gepaard met een suikerverhoging. Ik weet dat het risico op diabetes bestaat, maar het aantal gevallen is toch aan de kleine kant."

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) opende sinds Seroquel in België op de markt kwam 121 rapporten met melding van bijwerkingen, 25 van die meldingen gingen over suikerziekte. Maar in ons land zijn er volgens het FAGG nooit problemen geweest met transparantie, de geneesmiddelenautoriteit heeft geen weet van het achterhouden van informatie door AstraZeneca. "Hyperglykemie (een verhoogde suikerspiegel in het bloed, TC) staat vermeld in de bijsluiter."

Een magere troost voor AstraZeneca, dat door de klachtenregen en rechtszaken ongemeen zware klappen kreeg. De geneesmiddelenfabrikant zag zijn aandeel op de beurs kelderen. Maar dat verlies is volgens de Amerikaanse media peanuts met de schadeclaims die AstraZeneca nog kan verwachten. Als het bedrijf het onderspit delft voor de rechtbank zal het duizenden Seroquelgebruikers een schadevergoeding moeten betalen.

Concurrent Eli Lilli werd aangeklaagd voor gelijkaardige bijwerkingen bij het geneesmiddel Zyprexa, dat ook psychoses onderdrukt. Eli Lilli besloot het niet tot een rechtszaak te laten komen en sloot een deal met de gedupeerde gebruikers. Die regeling kostte het bedrijf ruim twee miljard euro.

In ons land hebben autoriteiten geen weet van achterhouden van informatie over Seroquel

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234