Vrijdag 07/05/2021

Terrorisme

Procureur-generaal: "Burgerinfiltranten inzetten in terreurbestrijding"

Procureur-generaal Johan Delmulle. Beeld BELGA
Procureur-generaal Johan Delmulle.Beeld BELGA

Brussels procureur-generaal Johan Delmulle pleit ervoor burgerinfiltranten in te zetten in de strijd tegen het terrorisme. Volgens Delmulle is het immers zeer moeilijk politieagenten te laten infiltreren in het zeer gesloten en achterdochtige terroristische milieu en is een dergelijke politie-infiltratie vaak te tijdrovend.

Volgens de procureur-generaal beschikken het openbaar ministerie en de politiediensten met de recentste en op til zijnde aanpassingen aan het Strafwetboek over voldoende materiële strafwetten om de strijd met het terrorisme aan te gaan. Op het vlak van het formele strafrecht, de procedures, en de onderzoeksmethodes is er wel nog meer mogelijk, vindt hij.

Zo blijft hij aandringen op een uitbreiding van de termijn van vrijheidsberoving van 24 naar 48 uur, "en zelfs tot 72 uur voor terroristische misdrijven", zegt Delmulle. "Dat zou een efficiëntere tussenkomst van politie en justitie mogelijk maken."

Infiltranten

Volgens de hoge Brusselse magistraat moeten er ook meer middelen gaan naar de informantenwerking, en moet er vooral werk gemaakt worden van burgerinfiltranten. "De ervaring leert dat terroristen contra-strategieën gebruiken en gebruik maken van de meest geavanceerde technologische en communicatiemiddelen, zodat de klassieke onderzoeksmaatregelen zoals telefoon- en internetinterceptie wel nuttig zijn maar niet langer volstaan", klinkt het.

Politiemensen kunnen nu wel infiltreren in terroristische middens maar die methode stoot op haar limieten, meent hij. "Het is zeer moeilijk om een politieman met het juiste profiel te vinden om in een dergelijk zeer gesloten en achterdochtig milieu binnen te dringen en zich te handhaven. Dergelijke infiltratie vergt ook een zekere tijd, die er niet altijd is als we zien hoe snel de verdachten soms radicaliseren en tot actie overgaan."

Informanten kunnen nu vanuit het criminele milieu al informatie aanleveren maar in de terrorisme-problematiek is ook die methode onvoldoende, vindt de procureur-generaal. "Een burgerinfiltrant zou moeten kunnen optreden onder een fictieve identiteit, een actievere rol moeten kunnen spelen dan het louter passief verzamelen van informatie en gegevens en een directe en actieve bijstand moeten kunnen leveren aan de opsporing."

In bepaalde omstandigheden zou hij zelfs strafbare feiten mogen plegen, aldus Delmulle. "Om zijn informatiepositie te behouden, maar ook om het welslagen van zijn opdracht of de veiligheid van personen te verzekeren", klinkt het. "Ook zou hij in een onbekend terroristisch milieu moeten kunnen worden ingebracht, waar de informant nu voorafgaande nauwe banden moet hebben met het criminele milieu."

Spijtoptanten

Procureur-generaal Delmulle vindt ook dat er werk moet gemaakt worden van een regeling voor spijtoptanten. "Mensen die zelf betrokken waren bij het plegen van bepaalde feiten, maar die in de loop van de procedure willen meewerken door bijvoorbeeld nuttige informatie te geven, zouden in aanmerking moeten komen voor een lagere straf of andere voordelen. Het parlement kan daarvoor putten uit al het voorbereidende werk dat de voorbije jaren al over dit onderwerp is gebeurd."

De procureur-generaal is er dan weer geen voorstander van om mensen preventief op te sluiten zonder dat zij verdacht worden van enig strafbaar feit. "Maar essentiëler dan mensen preventief op te sluiten, die men toch ooit zal moeten vrijlaten, is te beschikken over een goede informatiepositie in de strijd tegen het terrorisme. Juist daaraan zou nog verder aandacht kunnen besteed worden."

Geens: "Nadenken over burgerinfiltranten"

Minister van Justitie Geens zegt in een reactie aan VTM Nieuws dat hij wil nadenken over het inzetten van burgerinfiltranten in terreurdossiers. "Zowel op het gebied van informanten als infiltranten staan we vrij zwak. Het idee is al besproken in werkgroepen. Het is een redelijk gevaarlijke job, maar ik wil erover nadenken."

Minister van Justitie Koen Geens. Beeld BELGA
Minister van Justitie Koen Geens.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234