Zaterdag 23/10/2021

Proces wacht op Laurent

HASSELT l Komt hij of komt hij niet? Prins Laurent wordt vandaag verwacht in de Hasseltse rechtbank om te getuigen op het fraudeproces over het marinegeld. Procureur Erwin Steyls ondernam een demarche door te stellen dat de dagvaarding van de prins nietig is en dat Laurent bijgevolg thuis verhoord zou worden. Toch wijst alles erop dat Laurent aanwezig zal zijn, aangezien de rechter niet inging op de stelling van het openbaar ministerie.

Door Marjan Justaert

Het stond zogoed als vast dat de prins in levenden lijve zou komen getuigen, tot procureur Erwin Steyls gisteravond aankondigde dat hij nog dezelfde avond de federale politie de opdracht zou geven om prins Laurent te verhoren als getuige. Dat verhoor vond gisteravond, daags voor het getuigenverhoor dus, alsnog plaats. Volgens het parket maakte "de maatschappelijke druk" die ondervraging noodzakelijk.

De demarche van het openbaar ministerie maakte de verwarring over de getuigenis van de prins compleet. Het parket heeft altijd beweerd dat Laurent hoegenaamd niets met de zaak te maken heeft, maar de correctionele rechter floot het openbaar ministerie gisteren al meteen terug. "Als de getuigen komen opdagen, gaan we ze verhoren."

Volgens procureur Steyls is de dagvaarding nietig omdat er fouten zijn gemaakt bij het opstellen van het Koninklijk Besluit dat de verschijning van Laurent mogelijk maakt. "Er is niets bepaald omtrent de ceremoniële omkadering van een prinselijke getuigenis, hoewel dat wettelijk verplicht is", diepte de procureur een negentiende-eeuwse rechtsregel op.

De rechtbank volgde die redenering niet. Voorzitter Christine Coopmans besliste zich nog niet uit te spreken over de nietigverklaring, zodat de dagvaarding overeind blijft.

"Wij hebben de prins opgeroepen als getuige, dus we verwachten ook dat hij komt", stelt meester Tom Van Maldergem, raadsman van beklaagde Noël Vaessen. Volgens persrechter Ward Smeets is de mededeling van de procureur geen juridische verschoning voor de prins om niet te komen, al is zijn aanwezigheid nog niet bevestigd. Wel zou de prins schikkingen hebben getroffen om naar Hasselt te kunnen komen. Op de openingsdag van het proces zat er alvast, in toga, een observatrice van de Stichting Laurent in de rechtszaal en naar verluidt ook een raadsman van de prins.

Op het proces staan twaalf beklaagden, onder wie vier (ex-)militairen, terecht voor schriftvervalsing, bendevorming en verduistering van zo'n 2,2 miljoen euro overheidsgeld van de marine. Daarvan zou ongeveer 175.000 euro geïnvesteerd zijn in Villa Clémentine, de woonplaats van prins Laurent. De prins is niet in verdenking gesteld, maar werd vrijdag wel opgeroepen als getuige.

Een en ander gebeurde na de bekrachtiging van een nieuw KB, dat een prinselijke verschijning toelaat. Smeets: "Het feit dat koning Albert, die het KB ondertekend heeft, niets heeft opgeworpen omtrent eventuele ceremoniële maatregelen, wil zeggen dat hij de prins als een gewone getuige beschouwt."

Standpunt >2

>4

Verdediging Noël Vaessen:

Wij hebben de prins opgeroepen als getuige, dus we verwachten ook dat hij komt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234