Dinsdag 10/12/2019

Kabinet-Jambon

Proces-verbaal tegen Jambon in zaak van pesten op zijn kabinet

N-VA-vicepremier Jan Jambon. Beeld BELGA

De federale inspectiediensten hebben een pro justitia opgesteld tegen N-VA-vicepremier Jan Jambon, over een onthaalmedewerkster die door het veiligheidspersoneel gepest zou zijn op het kabinet van Jambon. In een gezamenlijke verklaring ontkennen Jambon en de medewerkster wel dat de zaak door de minister niet werd aangepakt.

Dag Allemaal pakt vandaag groot uit met het verhaal. Het weekblad schrijft dat de vrouw maandenlang gepest werd zonder dat Jambon of anderen op zijn kabinet ingrepen. Uiteindelijk kwam het tot inspecties door de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, waarbij inbreuken werden vastgesteld. Er werd ook een pro justitia - zeg maar een proces-verbaal - opgesteld dat intussen bij de auditeur-generaal van het Brusselse arbeidshof zit.

"Formeel gezien zijn we inderdaad in overtreding", bevestigt Jambons woordvoerder. Dat Jambon niet heeft ingegrepen, spreekt hij echter met klem tegen. Nadat de situatie geanalyseerd werd, kreeg de vrouw in juli een nieuwe werkplek. Het kabinet nam ook contact op met de veiligheidsfirma, "die op hun beurt maatregelen ten aanzien van hun personeel hebben genomen". Al zijn de mensen wel nog steeds actief op het kabinet.

Ook de vrouw zelf neemt de minister niets kwalijk, zo stelt ze in een reactie via het kabinet. "Ik wil onderstrepen dat het onjuist is om te zeggen dat de minister niets heeft gedaan om tussen te komen in mijn situatie", luidt het. "Mijn klacht betreft niet de minister maar een aantal externe veiligheidsagenten."

"Leugenachtig artikel"

De onthaalmedewerkster heeft nooit gewild dat de zaak publiek zou worden gemaakt en spreekt van een leugenachtig artikel. "Ik ben gechoqueerd door de inhoud van het artikel en door de technieken die de journaliste heeft gebruikt om mij te contacteren", hekelt ze. "Ik ga ook niet alle onwaarheden uit het artikel rechtzetten."

Er zijn in elk geval wel maatregelen getroffen, bevestigt ook zij. Ze heeft het over "meerdere gesprekken" met haar oversten, die inderdaad geleid hebben tot een nieuwe functie in een afzonderlijk bureau, weg van het onthaal. "Geen ideale oplossing", maar het zorgde ervoor dat ze "iets minder" in contact kwam met de pesters.

Pro justitia

Niettemin werd enkele maanden na de functiewissel toch nog een pro justitia opgesteld. Daarin is sprake van verschillende inbreuken, waaronder "geen maatregelen nemen om een einde te maken aan daden van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk", zo blijkt uit een foto van Dag Allemaal.

Dat er toch nog inspecties kwamen, is volgens Jambons woordvoerder het gevolg van de initiële klacht die bepaalde zaken in gang had gezet. En de pro justitia heeft met name te maken met het gebrek aan een verplichte preventieadviseur op het kabinet, vervolgt hij. Iets wat naar verluidt op de meeste kabinetten ontbreekt. Het kabinet-Jambon bekijkt alvast of daar een mouw aan kan worden gepast. Als "baas" van het kabinet is het proces-verbaal op Jambons naam opgesteld.

Of de zaak nog een juridisch staartje krijgt, valt af te wachten. Volgens Jambon lijkt het met de vrouw sinds haar functiewissel goed te gaan. "Dat heeft ze me vandaag nog eens bevestigd in een persoonlijk gesprek", klinkt het nog. De vrouw zelf geeft aan dat ze het mentaal wel nog moeilijk heeft. "Jammer genoeg wordt het door dit artikel nog moeilijker", betreurt ze.

Jambon zelf onderstreept nog dat hij het welzijn van al zijn medewerkers enorm ter harte neemt. "Ik maak van een goede sfeer op de werkvloer een groot punt", besluit hij.

FACT Group, de externe beveiligingsfirma die de drie betrokken veiligheidsagenten in dienst heeft, wil niet ingaan op "een persoonlijke zaak die het onderwerp uitmaakt van een rechtszaak". "Onze onderneming respecteert uiteraard de arbeidswetgeving en wij passen bijgevolg de desbetreffende procedures toe. De nodige maatregelen werden genomen in dit precies geval", besluit Philippe Defechereux van FACT Group.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234