Donderdag 06/10/2022

NieuwsJustitie

Proces tegen moordenaar van Julie Van Espen laat opnieuw lang op zich wachten

Julie Van Espen Beeld RV
Julie Van EspenBeeld RV

De 23-jarige studente Julie Van Espen werd dag op dag twee jaar geleden vermoord aan het Albertkanaal in Merksem (Antwerpen). De moordenaar Steve Baekelmans bekende twee dagen later de feiten. Hij zit sindsdien in de gevangenis. De trage en lakse opvolging van seksdelinquenten kreeg destijds veel kritiek. Ook deze keer laat het proces tegen Baekelmans lang op zich wachten. Het psychiatrisch verslag over Baekelmans neemt door overmacht veel meer tijd in beslag dan voorzien.

PLA

Op 4 mei 2019 sloeg Steve Baekelmans, toen 39 jaar, een derde keer toe. De man was al twee keer veroordeeld voor verkrachting. De laatste keer in 2017 kreeg hij 4 jaar celstraf voor de verkrachting van zijn ex-vriendin. Hij tekende echter beroep aan. Dat proces in beroep liet op zich wachten omdat de voorzitter van het hof van beroep strafdossiers in een kast liet liggen wegens een tekort aan rechters.

Zo kon het dat de gevaarlijke seksdelinquent Steve Baekelmans die zaterdag 4 mei 2019 vrij rondliep en ongestoord joints kon roken onder de Theunisbrug over het Albertkanaal in Merksem. Toen Julie Van Espen rond 18.20 uur onder die brug doorfietste sloeg Baekelmans weer toe. Julie Van Espen verweerde zich en bekocht dat met haar leven.

Twee dagen later arresteerden de speurders de gevluchte Steve Baekelmans op een aankomende trein in Leuven. Hij bekende enkele uren later de moord op Julie en wees aan waar hij haar lichaam in het Albertkanaal had gedumpt.

Reconstructie

Het gerechtelijke onderzoek naar de feiten was na twee maanden eigenlijk klaar. Steve Baekelmans had bekend. De vaststellingen van de speurders bevestigden grotendeels zijn verklaringen. Baekelmans lag nog even dwars bij de reconstructie. Bij de eerste reconstructie in juni 2019 weigerde hij deel te nemen omdat hij zich “te uitgeput en niet in staat” voelde. In november 2019 besloot Baekelmans wél mee te werken aan de reconstructie maar dat leverde geen nieuwe elementen op.

Hoe komt het dan dat een relatief eenvoudig gerechtelijk onderzoek twee jaar later nog steeds niet klaar is?

Volgens het Antwerpse parket is het onderzoek wel zo goed als rond. Het moraliteitsonderzoek is klaar, op de ondervraging van één getuige na. Ook de deskundigen leggen de laatste hand aan hun verslagen.

Het psychiatrisch verslag heeft veel langer op zich laten wachten dan voorzien. Moordenaar Steve Baekelmans was in 2016 na zijn vorige verkrachting al door een psychiater onderzocht. Die omschreef hem toen als een “antisociale en narcistische persoonlijkheid, die een koele en weinig emotioneel bewogen indruk maakt”. Het jarenlange gebruik van marihuana was mede oorzaak daaraan.

De onderzoeksrechter in de zaak Julie Van Espen stelde een college van drie deskundigen aan om completer psychiatrisch beeld te krijgen. Eén van de deskundigen was door een ernstig medisch letsel geruime tijd buiten strijd waardoor het rapport niet afgerond raakte.

Woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerpse parket: “Het klopt dat het deskundigenonderzoek veel tijd in beslag heeft genomen. Het tactische onderzoek naar de feiten zelf was al lang klaar.”

Assisen

Advocaat John Maes die de familie van Julie Van Espen bijstaat koestert de stille hoop dat het assisenproces nog dit jaar kan plaatsvinden. Tussen de afsluiting van het gerechtelijk onderzoek en het proces verloopt minstens zes maanden, dus een proces dit jaar wordt krap.

Advocaat John Maes: “Alle goede wil van justitie en politie ten spijt blijft het toch moeilijk om een moordonderzoek snel voor de rechtbank te brengen.”

De kans is echter bijzonder klein dat er dit jaar nog een assisenproces komt. Door corona is de overvolle agenda van het Antwerpse assisenhof overhoop gehaald. Twee andere moordonderzoeken die dit voorjaar waren gepland, zijn uitgesteld tot na de vakantie. Ook het assisenproces tegen de Antwerpse moslimterrorist Hicham Chaïb van Islamitische Staat is verschoven naar september.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234