Woensdag 15/07/2020

Proces tegen Didier Pineau-Valencienne is begonnen

Topman Franse groep Schneider verborg zwarte kas voor Belgische minderheidsaandeelhouders

Brussel

Belga / Eigen berichtgeving

Voor de correctionele rechtbank van Brussel is gisteren het proces van start gegaan tegen Didier Pineau-Valencienne, de vroegere topman van het Franse patronaat, en vijftien medebeklaagden onder wie Jean Chodron de Courcel (een familielid van president Jacques Chirac), naast Zwitserse bankiers en Italiaanse zakenlui. Al deze belangrijke personages staan terecht omdat het Brusselse parket hen beschuldigd van oplichting, schriftvervalsing, verduistering en witwasoperaties.

Alles begon in 1993 met een klacht van enkele minderheidsaandeelhouders van Cofibel en Cofinimes, twee kleine Belgische dochters van de machtige Franse industriële groep Schneider. Zij beweerden opgelicht te zijn als gevolg van een openbaar overnamebod dat door Schneider was gelanceerd op de Belgische filialen. De Brusselse onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen beet zich met de hem kenmerkende hardnekkigheid vast in de zaak. Het duurde niet lang of het gerecht stootte op de 'oorlogskas' of zwarte kas van de vroegere groep Scheider-Empain. De groep bleek via een reeks vennootschappen in fiscale paradijzen als Panama, Liechtenstein en Zwitserland te beschikken over een geheim fortuin van meer dan 50 miljoen euro, waarvan geen spoor was terug te vinden in de officiële jaarrekeningen. De inkomsten die de groep Schneider bij de overname van Cofibel en Cofinimes had verworven, zouden via dit netwerk zijn weggesluisd en uit het zicht van de minderheidsaandeelhouders zijn gehouden.

De daarop volgende spectaculaire arrestatie van Pineau-Valencienne, destijds president-directeur-generaal van Schneider, voorzitter van de Franse werkgeversorganisatie en kort voordien nog uitgeroepen tot 'manager van het jaar', veroorzaakte grote opschudding. Op bevel van Van Espen werd de Franse topmanager eind mei 1994 in Brussel gearresteerd, nadat hij zich vrijwillig had aangeboden voor een ondervraging. De arrestatie veroorzaakte zware schokgolven en bracht zelfs de Belgisch-Franse relaties in het gedrang. Toenmalig Frans premier Edouard Balladur deed over de kwestie persoonlijk zijn beklag bij zijn Belgische collega Jean-Luc Dehaene. Er was ook sprake van een poging tot omkoping, waarbij een advocaat van Schneider een Brusselse procureur een pak geld in het vooruitzicht stelde, in ruil voor het laten vallen van de aanklachten. Uiteindelijk verbleef de Franse topmanager een tiental dagen in voorhechtenis.

Naast Pineau-Valencienne moet ook Jean Chodron de Courcel zich verantwoorden voor de Brusselse rechtbank. Hij was de rechterhand van Pineau-Valencienne en werd later kabinetschef van de Franse eerste minister Alain Juppé. Chodron de Courcel is een neef van Bernadette Chirac, de echtgenote van de Franse president. Hij en zijn medebeklaagden hebben volgens het parket in totaal voor 250 miljoen euro verduisterd. Alle beklaagden pleiten onschuldig.

Voor de 49ste kamer van de correctionele rechtbank vond gisteren enkel een inleidende zitting plaats, om de agenda van het proces vast te leggen. Rechtbankvoorzitter Laurence Massart en procureur Jean-François Godbille, die optreedt als openbaar aanklager, plannen veertig zittingen, elke opeenvolgde werkdag, te beginnen op 11 januari 2005. In dat geval zou het proces acht weken duren. (GT)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234