Zondag 29/01/2023

NieuwsGeorge Floyd

Proces tegen agenten die niet ingrepen toen George Floyd werd gedood is van start gegaan

Juni 2021, demonstranten lopen door Minneapolis met de afbeelding van George Floyd, nadat politieagent Derek Chauvin een celstraf van 22,5 jaar heeft gekregen. Hij hield Floyd negen minuten lang klem met zijn knie, waarna Floyd stikte.   Beeld AP
Juni 2021, demonstranten lopen door Minneapolis met de afbeelding van George Floyd, nadat politieagent Derek Chauvin een celstraf van 22,5 jaar heeft gekregen. Hij hield Floyd negen minuten lang klem met zijn knie, waarna Floyd stikte.Beeld AP

In de Amerikaanse staat Minnesota is maandag het proces gestart tegen drie collega’s van Derek Chauvin, de politieagent die George Floyd doodde. De agenten staat terecht omdat ze niet hebben ingegrepen toen Chauvin minutenlang met zijn knie op Floyds nek zat.

Bert Lanting

De drie waren erbij toen Floyd naar lucht hapte, terwijl Chauvin hem na zijn arrestatie negen minuten lang in bedwang hield onder zijn knie. Floyds dood leidde tot een golf van protesten en rellen in de Verenigde Staten.

Chauvin zelf werd vorig jaar juni tot 22,5 jaar gevangenis veroordeeld wegens doodslag, zware mishandeling met de dood als gevolg en dood door schuld van de 46-jarige Floyd.

Nu staan zijn collega's Tou Thao, J. Alexander Kueng en Thomas Lane terecht voor hun aandeel in de dood van Floyd. Volgens de aanklacht hebben alle drie de grondwettelijke rechten van Floyd geschonden doordat zij hem geen medische assistentie hebben verleend, toen Chauvin eindelijk zijn knie van hem afhaalde. Thao en Kueng worden er verder van beschuldigd dat zij niet ingrepen om Chauvin tegen te houden.

Lane bleef die tweede aanklacht bespaard. Hij zou Chauvin twee keer hebben gevraagd Floyd op zijn zij te rollen zodat hij makkelijker kon ademen, maar toen Chauvin Lanes pleidooien negeerde, drong Lane niet verder aan.

Juridische experts

Wettelijk hebben agenten de plicht in te grijpen als een collega onnodig geweld gebruikt, maar in de praktijk heeft dat maar een enkele keer tot een proces geleid.

Verwacht wordt dat de federale aanklager een reeks omstanders die de arrestatie zagen zal oproepen als getuigen. Velen van hen probeerden Chauvin tevergeefs over te halen Floyd los te laten.

Op papier kunnen de agenten zelfs levenslang krijgen als zij veroordeeld worden, maar dat achten juridische experts onwaarschijnlijk. Ook zal het vonnis afhangen van de rol die zij individueel hebben gespeeld. In de aanklacht wijst de openbaar aanklager erop dat Thao bewust niets heeft gedaan. Hij gaf omstanders die tussenbeide wilden komen het bevel op het trottoir te blijven en zich niet te bemoeien.

De advocaten van Kueng en Lane zullen als verzachtende omstandigheid aanvoeren dat hun cliënten nog maar een paar maanden in dienst waren van de politie en dus weinig in te brengen hadden tegen Chauvin, een ervaren politieofficier.

Het is nog onduidelijk of Chauvin zelf zal getuigen in het proces. Hij zou aanvankelijk ook in deze zaak terechtstaan, maar bekende schuld in het kader van een deal met justitie. Hij krijgt nog te horen hoeveel jaar hij voor deze zaak zal moeten zitten.

Voorstanders van hervormingen bij de politie hopen dat dit proces zal bijdragen aan een cultuuromslag waardoor agenten sneller bereid zijn kritiek te uiten op hun collega’s die onnodig geweld gebruiken. Alle drie de aangeklaagde agenten zijn inmiddels ontslagen door de politie van Minneapolis.

Verwacht wordt dat het zeker vier maanden zal duren voordat de rechter uitspraak doet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234