Maandag 09/12/2019

Proces over kasteelmoord lang niet gedaan

Het proces rond de kasteelmoord is deze week eindelijk begonnen, maar dreigt uit te lopen tot diep in het najaar. De nieuwe wet, die een einde moest maken uitzichtloos lange assisenprocessen, lijkt zijn doel een beetje voorbij te zijn geschoten.

Na anderhalve dag werd het proces rond de kasteelmoord gisterenmiddag opgeschort tot 22 mei. In de tussentijd zullen nieuwe verhoren worden afgenomen, nu huisarts André Gyselbrecht dinsdag bekende dat het altijd de bedoeling was geweest dat Stijn Saelens zou worden vermoord. Daarom huurde hij via zijn patiënt en vriend Pierre Serry de Nederlandse huurdoder Ronny van Bommel in.

André Gyselbrecht zelf houdt vol dat hem als grootvader geen andere keuze restte. Hij had samen met zijn dochter Elisabeth op 14 oktober 2011 klacht ingediend bij het Brugse parket wegens incest op zijn 7-jarige kleindochter. De familie Saelens wordt in West-Vlaanderen gezien als erg invloedrijk, de broer van Stijn Saelens is de partner van de dochter van een hoge magistraat daar.

Imago van openbaar ministerie

Gyselbrecht zegt dat hij eerder al wel zijn zorgen had besproken met Serry, waarna die zelf met het idee van een huurdoder zou zijn gekomen. De concrete instructie werd volgens de huisarts vijf dagen voor de feiten uitgesproken. Omdat het hem duidelijk was geworden dat het parket niets zou ondernemen tegen Saelens en dat die zich opnieuw had verzoend met zijn dochter. Hij wou nu met zijn gezin naar Australië verhuizen en er zich aansluiten bij een sekte.

De vraag is nu vooral: wanneer werd de opdracht voor de moord gegeven? Openbaar aanklaagster Céline D'Havé wil aantonen dat de instructie al van juni 2011 dateert, zoals Serry begin 2016 plots verklaarde. Tot dan toe had ook hij, net als Gyselbrecht tot dinsdag, het altijd gehad over een misverstand met de huurdoder: dat die Saelens enkel "een lesje" had moeten leren. Het lijkt er vanop afstand op dat Serry een deal heeft met het Brugse parket.

Zijn lichaamstaal, dinsdag in de rechtbank tijdens de bekentenis van zijn vroegere vriend, gaf alvast aan dat hij het mordicus op "juni" zal houden. In feite doet het er voor de schuldvraag op zich weinig toe, want goede redenen voor het recht in handen nemen van recht bestaan niet. Vooral het imago van het openbaar ministerie is in het geding.

Op 22 mei bepaalt de rechtbank of het proces voortgezet kan worden op 12, 13 en 14 juni. Dan zijn de langverwachte verhoren van de beklaagden gepland.

Potpourri II

Het proces rond de kasteelmoord is een van de eerste grote zaken sinds de zogenaamde Potpourri II-wet die ruimte creëerde om vroegere assisenzaken naar een correctionele rechtbank te laten verwijzen. Onder de advocaten op dit proces groeit nu de irritatie over dit zogenaamdeassisen light. De nieuwe wet beoogde kortere processen, maar in Brugge is het duidelijk nog zoeken.

De eerste procesweek bracht hoofdzakelijk verhoren van experts die kwamen herhalen wat alle partijen allemaal allang weten. Op een assisenproces moet dit, omdat een volksjury ongeïnformeerd aan de zaak begint. Wat de meerwaarde is van de gisterochtend gehoorde ballistische expert en de wetsdokter is voor niemand duidelijk.

De pleidooien zijn pas gepland voor ergens in oktober. Gevraagd hoe lang hij denkt te moeten pleiten, zei Johan Platteau, de advocaat van Gyselbrecht gisteren: "Een dag." Met vier verdachten en een hele reeks burgerlijke partijen die ook allemaal een halve dag willen, kwam assisenwatcher Gust Verwerft op Facebook tot deze slotsom: "De pleidooien gaan twee weken duren, want iedereen gaat gebruik maken van de enorme media-aandacht die ze hier krijgen. Ja, Koen Geens, het Hof van Assisen was te langdradig en kostte te veel, hé?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234