Woensdag 30/11/2022

Proces over homohuwelijk houdt Amerika in de ban

De rechtszaak, die maandag begon in San Francisco, werd aangespannen door een lesbisch koppel en een homopaar. Ter discussie staat de grondwettelijkheid van Proposition 8, het Californische verbod op homohuwelijken dat met een referen-dum werd ingevoerd in 2008. Een paar maanden eerder had een Californische rechtbank het homohuwelijk gelegaliseerd. Proposition 8 maakte daar een einde aan.

Volgens eisende partijen is Proposition 8 in strijd met het veertiende amendement van de grondwet, dat stelt dat geen enkele staat zijn burgers de gelijke bescherming van zijn wettelijke rechten mag ontzeggen. Veertig staten hebben momenteel wetten die het huwelijk beperken tot een man en een vrouw.Verwacht wordt dat de zaak in Californië drie weken zal duren. Hoe dan ook is het zeer waarschijnlijk dat de verliezende partij vervolgens in beroep zal gaan. De eisers hopen dat de zaak op die manier bij het nationale Hooggerechtshof in Washington terechtkomt. Als dat Proposition 8 ongedaan maakt, zou dat een legaal precedent scheppen dat het homohuwelijk in één keer legaliseert in het hele land.

Homobeweging ongerust

Voor het gerechtsgebouw in San Francisco verzamelden zich de voorbije dagen manifestanten voor en tegen het homohuwelijk. De getuigenissen binnen niet vooral over de legale details, maar over menselijke kant van de zaak.Kristin Perry, een van de eisers, vertelde dat haar levenspartner Sandra Stier haar bij hun eerste ontmoeting de levendigste persoon leek die ze ooit ontmoet had. “Zij zei me dat ze ook van mij hield”, zei Perry. “Ze zag er eerst heel gelukkig uit en daarna heel verward.”Perry zei te betreuren dat ze al tien jaar samen is met een vrouw, maar geen woord heeft om hun relatie te benoemen. “In de winkel willen mensen weten of we zussen, nichten of vriendinnen zijn. Waar we ook gaan, ik moet iedere dag beslissen of ik de waarheid wil zeggen en een negatieve reactie riskeren.”Charles Cooper, de advocaat van de voorstanders van Proposition 8, argumenteerde dat het huwelijk bestaat om ervoor te zorgen dat vaders en moeders kinderen kunnen opvoeden in een stabiele omgeving. Gevraagd hoe de legalisering van het homohuwelijk het traditionele huwelijk in gevaar zou brengen, voerde hij aan dat het homohuwelijk slechts in vijf staten bestaat en te nieuw is voor een definitief antwoord. “Het volk van Californië heeft het recht om te wachten op de resultaten van die experimenten voor het een fundamentele wijziging in de definitie van het huwelijk goedkeurt”, zei hij. Het proces in Californië wordt door de Amerikaanse homogemeenschap met argusogen gevolgd. Gevreesd wordt dat het eerder conservatieve Hooggerechtshof Proposition 8 uiteindelijk zal handhaven en bijgevolg ook het recht van de staten om het homohuwelijk te verbieden. Critici binnen de homobeweging stellen dan ook dat de eisers in San Francisco een onnodig risico nemen.Volgens hun advocaat Theodore Olson zijn de eisers op de hoogte van de risico’s: “Voor hen is het status-quo sowieso onaanvaardbaar.” Op dit moment kunnen koppels van hetzelfde geslacht trouwen in vijf Amerikaanse staten (Massachusetts, New Hampshire, Vermont, Iowa en Connecticut) en in de hoofdstad Washington DC. Een aantal andere staten geeft homoparen het recht om samenlevingscontracten te sluiten. In de staten waar het homohuwelijk legaal is, werd het ingevoerd na gerechtelijke uitspraken of stemmingen in de deelstaatparlementen. Geen enkele staat voerde het homohuwelijk in na een referendum onder de kiezers. Integendeel: 31 staten verboden het bij referendum.

Nederlagen

De voorstanders van het homohuwelijk leden de laatste maanden een aantal nederlagen. In november verloren ze een referendum voor legalisering in de staat Maine. Een maand later werd een voorstel tot legalisering weggestemd door het deelstaatparlement van New York. Vorige week gebeurde dat ook in New jersey.Hoewel peilingen aanwijzen dat Amerikanen steeds opener staan tegenover het homohuwelijk, blijft een meerderheid tegen. Een peiling van het Pew Center in Washington gaf oktober vorig jaar aan dat 53 procent van de Amerikanen tegen het homohuwelijk is.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234