Zaterdag 08/08/2020

Proces Lernout & Hauspie voorlopig opgeschort

Beeld UNKNOWN

De lasthebber ad hoc van de failliete NV Lernout & Hauspie Speech Products (LHSP) heeft maandagnamiddag de vrijspraak gevraagd voor de vennootschap. De nv wordt door het openbaar ministerie (OM) vervolgd voor haar aandeel in de fraude, maar dat is vooral een principiële kwestie, aangezien de vennootschap over de kop is gegaan. Het proces wordt na dat pleidooi opgeschort tot 18 maart, waarna een langer reces volgt.

Laatste beklaagde gehoord
Als laatste van de twintig beklaagden mocht advocaat Patrick Arnou voor de nv het woord nemen voor het Gentse hof van beroep. Door de wet op de strafrechtelijke aansprakelijkheid van rechtspersonen werd de vennootschap ook betrokken in het proces. Omdat de curatoren van de failliete nv zelf een belangrijke burgerlijke partij zijn, hadden zij al in mei 2007 aan het hof gevraagd een lasthebber aan te stellen die de strafrechtelijke verdediging op zich zou nemen.

"Eén bladzijde"
"Als lasthebber ad hoc kom ik eigenlijk als aanhangsel in deze zaak", zo begon meester Arnou zijn pleidooi. "Slechts één bladzijde van het requisitoir van het openbaar ministerie, dat meer dan 600 bladzijden telt, gaat over de failliete nv."

Technisch-juridisch pleidooi
Hij hield grotendeels een technisch-juridisch pleidooi. Inhoudelijk sloot hij zich aan bij de verdediging van de bestuurders, directeurs, werknemers en externe medewerkers die bij LHSP werkten. "De NV LHSP werd niet opgericht met het doel te frauderen. De raad van bestuur was geen schijnorgaan, maar een serieuze raad die zijn rol opnam en zich liet adviseren door diverse personen en bureaus. Daardoor is op dat vlak ook geen grond om te komen tot een veroordeling, want de morele grond (de intentie om te frauderen, nvdr) was er binnen de vennootschap en haar organen niet."
Nadien sneed hij de maatschappelijke relevantie van een eventuele veroordeling van de failliete nv aan. Een verbeurdverklaring van illegale winsten werd door het OM niet gevraagd, volgens Arnou omdat het OM niet wil dat daarmee geld zou verdwijnen uit het actief dat de curatoren wisten te realiseren en waarmee eventuele gedupeerden kunnen worden vergoed. Om die reden werd ook gevraagd geen boete op te leggen.

Bijkomende vragen KPMG
Voorzitter Robert Pieters antwoordde na het pleidooi nog op een opmerking die revisor KPMG tijdens haar verweer had gemaakt. KPMG had gevraagd zes bijkomende vragen te stellen aan de burgerlijke partijen om klaarheid te zien in hun dossiers. Het hof hield de boot af en stelt dat het aan de burgerlijke partijen is om te beslissen of zij op die vragen ingaan.

Verder op 18 maart
Op 18 maart wordt het proces voortgezet met een formele zittingsdag. Ten laatste die dag moeten de advocaten van de beklaagden hun schriftelijke verweer op strafgebied hebben ingediend. Nadien wordt de verdere procesagenda vastgelegd. Er komt daarna in elk geval een ruime onderbreking om het OM en de burgerlijke partijen toe te laten te repliceren op die pleidooien en de conclusies van de beklaagden. De voorzitter drong aan om ook werk te maken van het schriftelijke verweer op burgerrechtelijk gebied. (belga/vsv)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234