Vrijdag 16/04/2021

Proces legt leemte in strafwet bloot

undefined

Antwerpen / Brussel / Luik

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

Carlo Todarello, een van de beschuldigden in het proces-Cools die tot nu toe afwezig was, heeft gisteren voor een juridische primeur gezorgd in België. Door zijn onverwachte verschijning in de rechtszaal legde hij een probleem bloot dat niet werd geregeld in het gewijzigde wetboek van strafvordering en waarvoor het Luikse assisenhof als eerste in ons land een oplossing moest vinden. Die oplossing leidde tot verdeelde reacties van juristen.

Bij de start van het proces-Cools, eind oktober, kon het Luikse assisenhof niets anders dan de afwezigheid vaststellen van Carlo Todarello. Die vaststelling betekende dat het assisenproces wat hem betreft een verstekprocedure zou zijn, met in het slechtste geval een veroordeling bij verstek. Door gisterenmorgen alsnog te verschijnen in de rechtszaal moest het assisenhof beslissen of de verstekprocedure gehandhaafd wordt of niet. Het wetboek van strafvordering, op dat punt sterk gewijzigd, bleek geen antwoord te bevatten. Het assisenhof besliste uiteindelijk om de verstekprocedure ten aanzien van Todarello ongedaan te maken en hem als aanwezig te beschouwen op het proces.

In de ogen van de Antwerpse strafrechtgeleerde Chris Van den Wyngaert nam het Luikse assisenhof een juiste beslissing. "Aangezien het probleem niet in de wet is geregeld zie ik geen enkel bezwaar tegen de ongedaanmaking van het verstek. Sterker nog: ik denk dat de beslissing getuigt van gezond verstand en de belangen respecteert van zowel de waarheidsvinding als van de verdachten. De zaak anders interpreteren lijkt me overdreven formalisme. Dan had men het luik-Todarello moeten afsplitsen van het proces-Cools en hadden we twee processen gehad. Ofwel had men het proces moeten herbeginnen, waardoor al snel een vertraging van twee tot drie maanden zou zijn opgetreden. Helemaal absurd zou zijn geweest als het assisenhof de beslissing in beraad zou hebben gehouden. Daardoor zou Todarello het hele proces hebben kunnen volgen zonder te weten in welke hoedanigheid."

Dat buiten Todarello's afwezigheid al getuigen werden verhoord op het proces-Cools ziet Van den Wyngaert niet als een onoverkomelijk probleem. "Nu hij zelf heeft gevraagd om te mogen deelnemen aan het proces berust hij mijns inziens in wat er al gebeurd is. Het blijft natuurlijk afwachten of hij daar nadien over zal klagen en of zijn advocaat dat zal aanmerken als een schending van de rechten van de verdediging. Misschien is het daarom raadzaam om assisenprocessen voortaan op te nemen op video en audio. Dat zou de oplossing van dergelijke problemen vergemakkelijken."

Volgens Nico Snelders, persraadsheer van het Antwerpse hof van beroep die zich deed opmerken tijdens het assisenproces-Van Noppen en zelf af en toe assisenvoorzitter, is de beslissing van het Luikse assisenhof in strijd met de bedoeling van de wetgever. "Uit de toelichting in de parlementaire stukken over de wetswijziging op het vlak van de verstekprocedure blijkt duidelijk wat de bedoeling van de wetgever was: zodra op de openingszitting de afwezigheid is vastgesteld van een beschuldigde is die vaststelling onherroepelijk." Nogal wiedes ook, volgens Snelders: "Zo voorkom je vragen als het opnieuw horen van alle getuigen in aanwezigheid van de nieuwe beschuldigde."

Strafrechtgeleerde Chris Van den Wyngaert: 'Deze beslissing getuigt van gezond verstand'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234