Zondag 18/08/2019

Proces L&H schakelt versnelling hoger

Na de eerste dag van de hervatting van het fraudeproces bij Lernout & Hauspie Speech Products (L&H) is één ding duidelijk: voorzitter Robert Pieters van het Gentse hof van beroep wil dat het vooruit gaat.

DE TIJD

GENT l Er komen drie zittingen per week, de burgerlijke partijen mogen niet in herhaling vallen en er moet niet meer al te veel gepalaverd worden over zaken die voor vertraging kunnen zorgen.

Ontreddering bij de advocaten van Dexia. De bank werd onlangs gedagvaard door drie burgerlijke partijen om haar als werkgever aansprakelijk te stellen voor haar medewerker Geert Dauwe, mocht deze schuldig worden bevonden. Dexia is als vennootschap immers enkel strafrechtelijk aansprakelijk voor feiten vanaf 2 juli 1999, toen een wet terzake van kracht werd. "U krijgt later de kans hierover te pleiten", zei Pieters tot grote verontwaardiging van de advocaten van Dexia. "Dit is alsof je een student tweede zit geeft en hem pas een dag op voorhand zegt welke vakken hij opnieuw moet doen", zei een van hen nadien.

Ook Rudolf Marchand werd wandelen gestuurd. De man die destijds als eerste een klacht met burgerlijke partijstelling indiende, had om uitstel van het proces gevraagd om het dossier, dat hij pas tien dagen geleden in papieren vorm kreeg, grondig te kunnen bestuderen. "U zult begrijpen dat we deze zaak binnen een redelijke termijn willen afgehandeld zien", antwoordde rechter Pieters. "We kunnen niet blijven wachten, zo gaat dat niet. Ik respecteer uw standpunt, maar het hof gaat niet op uw verzoek in."

Ook de vraag van advocaat Luc Gheysens (optredend voor Jo Lernout) om slechts twee zittingen per week te houden, vond geen gehoor bij de rechter. "Het gerecht heeft gedurende zeven jaar emmers modder verzameld en giet die nu boven onze hoofden uit. Wij krijgen amper de tijd de modder weg te wassen", gromde een van Gheysens' confraters in de marge van het proces.

Het openbaar ministerie (OM) leidde 's namiddags zijn vordering in. Na een korte geschiedenis van L&H te hebben geschetst, kaartte substituut-procureur des Konings Ann De Braekeleer de veelbesproken LDC's (language development companies) aan. Via deze taalbedrijfjes trachtte LHSP volgens het OM kunstmatig zijn omzet op te krikken.

De LDC's waren volgens het OM technologisch én financieel totaal afhankelijk van LHSP. Dat laatste moet blijken uit het feit dat LHSP "kwartaal na kwartaal bijdroeg tot de financiering van de LDC's". Vaak stonden Jo Lernout, Pol Hauspie en Nico Willaert borg voor kredieten aan de LDC's, in sommige gevallen stopten ze de taalbedrijfjes het geld zelf toe. Een voorbeeld is een lening van het drietal bij Artesia (nu Dexia) voor 20 miljoen dollar, die integraal ging naar de betaling van L&H-licenties door een reeks LDC's.

Ook technisch waren de LDC's afhankelijk van LHSP. "Als er al tools werden geleverd aan de LDC's, konden die daar eigenlijk niets mee doen zonder hulp van LHSP." Dat de LDC's zich hierover niet beklaagden, is volgens het OM niet meer dan logisch. "Ze hadden immers geen enkele intentie om ooit tot ontwikkelingen over te gaan."

Het proces wordt vandaag voortgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden