Dinsdag 17/05/2022

Proces Khader na amper twee dagen op dood spoor

Omstreden ballistisch expert Dery maakte er een knoeiboel van

Brussel.

Belga

Het had achttien jaar geduurd vooraleer het proces over de moord op PLO-vertegenwoordiger Naim Khader in Brussel kon beginnen. Na de tweede dag van het assisenproces, gisteren, ziet het ernaar uit dat de hele zaak een maat voor niets wordt. Wat als ultiem bewijs had moeten gelden tegen Hesham Rajeh, de man in de beklaagdenbank die zijn onschuld staande houdt, lijkt gebouwd op los zand. Na het getuigenis van de ballistische deskundigen wordt het duidelijker dat het openbaar ministerie over weinig of geen harde bewijzen beschikt om Rajeh te laten veroordelen voor de moordaanslag.

Khader werd op 1 juni 1981 in Elsene omgebracht door, naar het gerecht vermoedt, de statenloze en intussen 38-jarige Hesham Rajeh, lid van de radicale, 'Iraaks'-georiënteerde Palestijnse verzetsgroep Al Asifa. Deze beschuldiging van het openbaar ministerie steunt in grote mate op een ballistisch rapport. Nu blijkt dat die conclusies grotendeels achterhaald zijn. Meer nog, de wapendeskundigen Stevens en Ceelens lieten in hun getuigenis voor het hof verstaan dat zij over geen wetenschappelijke elementen beschikken om te stellen dat Khader met hetzelfde wapen werd omgebracht waarmee voorjaar 1981 ook in Wenen een terroristische moordaanslag was gepleegd. Een aanslag waaraan Hesham Rejah medeplichtig was en waarvoor hij in Oostenrijk, mede wegens zijn aandeel in een aanslag op een synagoge, werd veroordeeld tot levenslang.

Kort na de feiten concludeerde de intussen overleden, en sinds het bendeonderzoek ook zeer omstreden, wapendeskundige Claude Dery met grote stelligheid dat het in Wenen geconfisqueerde wapen ook was gebruikt tegen Khader. In beide gevallen ging het volgens Dery om een, toen in het Westen nog vrijwel onbekend, Macharov-pistool van Poolse makelij en van eveneens Poolse en in het Westen vrijwel onvindbare 9 mm-munitie. Bovendien meende Dery aan de hand van de impactsporen en groeven op de in Elsene aangetroffen hulzen en projectielen te kunnen besluiten dat die waren afgevuurd met het in Wenen gebruikte wapen.

Wat de identificatie van het type wapen en munitie betreft leverde Dery puik werk, zo getuigden de leden van het college van experts dat in 1995 werd belast met een aanvullend onderzoek. Maar zijn conclusie dat in Wenen en Brussel hetzelfde wapen werd gebruikt, getuigde volgens diezelfde deskundigen van weinig wetenschappelijke ernst. Dery baseerde zich hiervoor op sporen die hij kenmerkend achtte voor het specifieke wapen. Nu blijken die typerend voor alle pistolen van het type Macharov, wat hij wegens de onbekendheid van de Macharov toen niet kon weten.

Bovendien ging de eerste deskundige volgens zijn collega's in de fout door zich van criteria als 'aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' te bedienen. Veertien jaar later en dankzij sterk gevorderde wetenschappelijke technieken is er volgens de experts van deze zekerheid weinig of niets over van zijn analyse. De door Dery ontdekte sporen op de hulzen vindt men bijvoorbeeld niet terug op de kogels en ook de gelijkenissen op de hulzen bewijzen weinig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234