Zondag 16/02/2020

Outlawmoord

Proces Hells Angel is "een beschamend defilé van blinden en doven"

Beeld PHOTO_NEWS

Voor het hof van assisen in Tongeren zijn woensdagmorgen de pleidooien gestart op het proces over de drievoudige doodslag op de Outlaws Freddy Put (52) en Jef Banken (58) en sympathisant Michael Gerekens (28). Meester Paul Engelen mocht de spits afbijten namens zijn cliënten, de ouders en nabestaanden van Gerekens. Volgens Engelen heeft Ali I. met voorbedachten rade Gerekens, die achteraan in de laadruimte van de bestelwagen zat, gedood en gaat het volgens hem om moord. "Michael was immers een getuige, die na een beredeneerde beslissing dood moest."

"Michael heeft gezien, gehoord en meegemaakt hoe zijn vrienden Freddy Put en Jef Banken afgemaakt werden. Hij hoorde de kogels door hun lichamen gaan. Toen heeft Ali Ipekci zijn pistool herladen en zoveel mogelijk kogels in de laadbak gejaagd, waar Michael zat. Er zat een tijdspanne tussen. Daarom wil ik een bijkomende vraag stellen over de voorbedachtheid", pleitte Paul Engelen. De raadsman deed uit de doeken wat zich afspeelde op 20 mei 2011 aan de bandencentrale Burnout in Maasmechelen, waar Hells Angel Carlo D. zijn openingsreceptie hield.

"Cowboyrevolverke"

"Ali I. was als gewapende bodyguard voor Hells Angels-president Fabrizio Muto op de barbecue aanwezig, niet om stokjes of satés te bakken. Iedereen kwam vanalles tegen Muto zeggen, totdat 'daar staat een witte auto met Put aan boord' klonk. Dan zijn ze eens gaan kijken naar die Citroën Berlingo. De aanwezigheid van die wagen daar werd niet geduld. Men is op de wagen beginnen slaan, denk aan de glasresten in de kruk van Moscatelli. Waarschijnlijk heeft Banken dan in paniek met zijn cowboyrevolverke een schot gelost. Gelukkig stond aan de bestuurderskant Ali Ipekci met zijn wapen. Hij zag de situatie zoals in zijn gewelddadige computerspelletjes. Eerst Put en Banken afschieten en dan Michael", ging Engelen verder.

"Minachting voor justitie"

Hij bestempelde het assisenproces als een van de meest geruchtmakende van de voorbije jaren. "Niet alleen omdat drie mensen afgemaakt zijn, maar ook door hetgeen er zich rond het assisengebouw heeft afgespeeld. Buiten grimmige gezichten van roden (Hells Angels) en zwarten (Outlaws). Hier binnen een beschamend defilé van blinden en doven, van lafheid en leugen. Het was een minachting voor justitie. Verontrustend is dat het misdrijf in de hand gewerkt wordt door een cultuur van agressie en geweld. Op een receptie van een wielerclub lopen geen gewapende mensen rond. Een wielerclub bakent haar territorium niet af. Een tweede punt dat verontrustend is dat alles wat de club na 20 mei 2011 gedaan heeft, niets anders is dan het goedkeuren van de daden die gebeurd zijn. Intimideren van getuigen en jury en de promotie van Ali I. De 'rules' van die 'one percenters' krijgen blijkbaar voorrang op de rechtsregels", aldus advocaat Engelen. Hij rondde als eerste van zeven raadslieden van de burgerlijke partijen zijn pleidooi af.

Beeld BELGA

"Ipekci speelt hoofdrol in foute film"

Francis Mens nam als tweede raadsman van de burgerlijke partijen, namelijk voor de vriendin van Michael Gerekens, het woord. "Ipekci speelt de hoofdrol van schurk in een foute film. Zijn versie is een verhaaltje dat hij bij elkaar gesprokkeld heeft naarmate hij meer en meer informatie uit zijn dossier kon halen. Ondanks de overbevolking in de Hasseltse gevangenis zit hij alleen op cel, omdat die vol ligt met documenten uit zijn dossier. Dat verhaal komt pas 3 jaar en acht maanden na de feiten. En altijd maar klagen dat hij zijn versie niet kon geven. Het is geen toeval dat hij een week later full member bij de Hells Angels geworden is. Heel die versie van hem is je reinste onzin. Hij probeert alleen rookgordijnen op te trekken en mist te spuien. Misschien noemt hij straks Eddy Cich, als aap uit de mouw, de dader. Jammer genoeg volgt voor u geen Oscar na deze film."

Mens had opgezocht hoeveel decibel een pistoolschot veroorzaakt, namelijk tussen de 160 en 170 decibel. "Op Rock Werchter is bij 110 decibel een gesprek voeren niet mogelijk", aldus Mens, waarmee hij wilde aantonen dat de versie van Ipekci, waarin die aanhaalde de schoten niet gehoord te hebben, ongeloofwaardig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234