Maandag 14/10/2019

Proces geeft Garaudy nieuwe publiciteit

Steun van abbé Pierre maakte bestseller van negationistisch boek

Brussel/Parijs.

Eigen berichtgeving

De Franse negationist Roger Garaudy moet zich sinds gisteren verantwoorden voor een Franse rechtbank. Door de sympathie van de icoon abbé Pierre zal de zaak met meer dan gewone belangstelling worden gevolgd.

Bijna twee jaar geleden zorgde de vermaarde filosoof Roger Garaudy - ooit marxist - voor een opmerkelijke rel bij onze zuiderburen. Met behulp van de mediatieke advocaat Jacques Vergès slaagde hij erin om zijn boek Les mythes fondateurs de la politique israélienne op slag internationale bekendheid te geven. Niemand minder dan zijn oude vriend abbé Pierre had Garaudy immers schriftelijk zijn sympathie betoond.

In mei 1990 keurde het Franse parlement een wet goed die negationistische uitlatingen bestraft. Deze wet-Gayssot - genoemd naar het toenmalige communistische parlementslid dat momenteel minister is in de regering Jospin - diende zelfs nog als voorbeeld voor de minder strakke Belgische wetgeving uit 1995. De Internationale Liga tegen Racisme en Antisemitisme (Licra) diende klacht in en Garaudy riskeert nu een fikse boete.

Garaudy zetelde tot het begin van de jaren zeventig in het politiek bureau van de Franse communistische partij. De jongste jaren proefde deze vermaarde filosoof van enkele wereldgodsdiensten waarna hij uiteindelijk voor de islam koos. Dit, samen met zijn kritische basishouding ten aanzien van de staat Israël en zijn sympathie voor het Palestijnse volk, hebben het overigens fragmentaire, warrige en zeer onwetenschappelijke boek gekruid. Dat de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer zijn geworden van een niets ontziende terreur, wordt niet ontkend. Maar van een volkerenmoord en het gebruik van gaskamers kan hoegenaamd geen sprake zijn. Ook het cijfer van de zes miljoen slachtoffers wordt gelogenstraft. Ten slotte misbruikt de staat Israël de oorlogsgebeurtenissen om zijn eigen politiek ten aanzien van de Palestijnen te rechtvaardigen. In tegenstelling tot veel negationistische zielsverwanten heeft Garaudy evenwel niks van doen met extreem-rechts.

De pennenvrucht groeide in geen tijd uit tot een heuse bestseller. Hoewel het boek in Frankrijk niet openbaar mag worden verkocht, gingen er toch al 30.000 exemplaren de deur uit. Het werd vertaald in het Engels, het Spaans, het Russisch en het Arabisch. In Vlaanderen bemoeit de Antwerpse negationist Siegfried Verbeke zich met de distributie. Internetgebruikers kunnen het werk evenwel gratis lezen op een Amerikaanse site, met name www.codoh.com. Uitgever Pierre Guillaume van het negationistische boekenhuis La vieille taupe is dan ook bijzonder opgezet met deze rechtzaak. Nieuwe publiciteit geeft de verkoop een bijkomende impuls.

Natuurlijk speelde ook abbé Pierre een belangrijke rol in de verspreiding van Garaudy's Les mythes fondateurs. De nu twee hoogbejaarde militanten raakten net na de Tweede Wereldoorlog met elkaar bevriend. Ondertussen groeide abbé Pierre door zijn acties voor de daklozen en de verschoppelingen van de Franse welvaartstaat uit tot een icoon van de Parijse intelligentia. Zijn sympathie voor het werk van Garaudy, met als slotopmerking dat deze wel eens gelijk zou kunnen hebben met de stelling dat het cijfer van de zes miljoen vermoorde joden overdreven is, sloeg meteen in als een bom en uitgerekend de Licra moest de man uit zijn raad van beheer zetten.

Bijna op bevel van zijn hiërarchische meerderen distantieerde abbé Pierre zich uiteindelijk van Garaudy. Laatstgenoemde benadrukte evenwel tijdens een recent gesprek met de krant Le Figaro dat de geestelijke hem nog steeds steunt. Abbé Pierre staat trouwens bekend om zijn antisemitische overtuiging.

Garaudy pleitte gisteren onschuldig. Uitspraak volgende week vrijdag.

(BBR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234