Zondag 18/04/2021

Proces-Fourniret start op 27 maart

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Voor het assisenhof van de Ardennen in Frankrijk start op 27 maart het proces van de 65-jarige Michel Fourniret. Hij moet zich verantwoorden voor zeven doodslagen, waarvan twee met voorbedachtheid, ontvoeringen, verkrachtingen en pogingen tot verkrachting van meisjes en jonge vrouwen. Zijn echtgenote, de 59-jarige Monique Olivier, staat terecht voor haar deelname aan vijf van die feiten.

December 1987
Fourniret, die in de jaren zestig al veroordeeld werd voor zedenfeiten, begon zijn moorddadige parcours in december 1987. Enkele maanden voordien werd hij vrijgelaten uit de gevangenis, waar hij een straf uitzat voor de verkrachting van minderjarigen.

Aan zijn misdaden, die plaatsvonden in Frankrijk en België, kwam een einde in juni 2003 in Ciney na de mislukte ontvoering van Asumpcion. Het 13-jarige meisje kon namelijk ontsnappen uit de bestelwagen waarin ze opgesloten werd. Het slachtoffer, dat hulp kreeg van een automobiliste, gaf de nummerplaat van de bestelwagen van Fourniret door aan de politie, die hem in zijn woning in Sart-Custinne oppakte.

Verraden door Olivier
Het parket van Dinant meende meteen dat Fourniret nog andere strafbare feiten pleegde. "Zijn manier van werken bij de ontvoering, de wijze waarop hij het meisje aansprak en de manier waarop hij zich voor de rechter verdedigde, trokken onmiddellijk onze aandacht", aldus Philippe Morandini, de substituut van de procureur des konings van Dinant.

Een jaar later stortte Olivier, in het nauw gedreven door de speurders, in. Zij beschuldigde haar man van negen doodslagen en bekende haar deelname aan bepaalde feiten. Fourniret en Olivier ontmoetten elkaar via een advertentie die Fourniret in december 1986 in het Franse Fleury-Mérogis plaatste. Hij zat daar in de cel tussen 1984 en 1987.

'Pact'
Uit een lange briefwisseling, die na 2003 in Sart-Custinne in beslag werd genomen, blijkt dat er een soort 'pact' bestond tussen beide beschuldigden, die in 1989 trouwden nadat ze een jaar eerder een kind kregen. "Het is duidelijk dat er tussen hen een soort pact werd gesloten. In ruil voor de doodslag op haar twee echtgenoten, moest Monique Olivier Fourniret helpen een jonge maagd te vinden om zijn fantasme te bevredigen", zo staat in de akte van beschuldiging.

Op 22 oktober 1987 werd Fourniret vrijgelaten en verhuisde het echtpaar naar het Franse Saint-Cyr-les-Colons. Op 11 december hielp Olivier een meisje gevangen te nemen, dat vervolgens verkracht en gewurgd werd. Een week later drong de beschuldigde binnen bij de eerste echtgenoot van Olivier en verbrandde hij zijn schilderijen, hoofdzakelijk naaktportretten van Olivier.

Pauze van tien jaar
De meeste misdaden werden gepleegd tussen 1987 en 1990. Na een 'pauze' van tien jaar werden de strafbare feiten na 2000 hervat. Olivier is slechts betrokken bij de vijf ontvoeringen, doodslagen en verkrachtingen die tijdens die eerste periode gepleegd werden.

De zeven slachtoffers, zes Franse en één Belgisch, waren tussen 12 en 22 jaar oud. Isabelle Laville, Fabienne Leroy, Jeanne-Marie Desramault, Elisabeth Brichet, Natacha Danais, Céline Saison en Mananya Thumpong werden bijna allemaal ontvoerd, verkracht, gedood en begraven in de (Belgische of Franse) Ardennen.


Feiten in België
Naast de zeven ontvoeringen, doodslagen en (pogingen tot) verkrachtingen staat Fourniret ook alleen terecht voor drie feiten die in België werden gepleegd. Het gaat om de poging tot verkrachting van een hondenkapster in Jambes in 1995, een poging tot ontvoering van een meisje aan het station van Gedinne in 2000 en de ontvoering van een meisje in Ciney in 2003. Fourniret heeft meer dan waarschijnlijk nog andere slachtoffers gemaakt. Het zou bijgevolg best kunnen dat de man opnieuw berecht zal worden voor andere feiten.

Seriemoordenaar
Fourniret wordt door de gerechtspsychiaters omschreven als een 'seriemoordenaar'. Ze zijn het niet eens met Fourniret, die stelt dat het om een zoektocht naar maagdelijkheid ging. De beschuldigde werd meermaals "dominant" genoemd.

Olivier is dan weer vaak beschreven als 'passief' door haar omgeving. De gerechtspsychiaters die haar onderzochten, legden eerder de nadruk op haar vermogen om zonder hun medeweten de perversiteit van mannen uit te lokken en te gebruiken. Het assisenproces zal normaal gezien twee maanden duren. Het dossier van Elisabeth Brichet wordt op 14 en 15 april onderzocht. (belga/svm)

Michel Fourniret. Beeld UNKNOWN
Michel Fourniret.Beeld UNKNOWN
Marie-Angele Domece. Beeld UNKNOWN
Marie-Angele Domece.Beeld UNKNOWN
Isabelle Laville, een van de slachtoffers. Beeld UNKNOWN
Isabelle Laville, een van de slachtoffers.Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234