Woensdag 28/09/2022

Proces Davy Simons (25) ligt al meteen stil

Davy Simons (25) (archieffoto). Beeld BELGA
Davy Simons (25) (archieffoto).Beeld BELGA

Onder ruime mediabelangstelling is vandaag in het Tongerse hof van assisen het proces gestart van de 25-jarige Davy Simons, die terechtstaat voor de moordpoging op zijn 19-jarige ex-vriendin Didi Swiers in Hasselt. Hij schoot haar in de rug, in het gezicht en door het achterhoofd, maar zij overleefde de aanslag van 23 juli 2012.

redactie

Simons wist dat zijn ex die bewuste zomerdag in het interimkantoor een afspraak had. De verdediging begon meteen procedureproblemen op te werpen en vroeg het proces op te schorten. Om het hof daarover standpunt te laten innemen, ligt het proces al meteen stil tot de middag.

Onwettige aanhouding
Het dossier rond Simons en Swiers veroorzaakte twee jaar geleden al heel wat ophef door een procedurefout waarna Simons in het najaar van 2012 vrijgelaten werd. Zijn hechtenis voor moordpoging was door de raadkamer verlengd met drie maanden, terwijl dat met 1 maand moest gebeuren. Hij werd op 26 september 2012 noodgedwongen vrijgelaten, omdat zijn verdere aanhouding onwettig was.

Didi Swiers diende via haar raadsman Steve Geerdens op 1 oktober 2012 een klacht met burgerlijke partijstelling in, waarna Simons opnieuw aangehouden werd. Die klacht ging over bedreiging, slagen, verkrachting en vrijheidsberoving. Simons is voor verkrachting en vrijheidsberoving buiten vervolging gesteld.

Onontvankelijk

Simons' raadsman Jan Swennen is van mening dat de strafvordering onontvankelijk verklaard moet worden. "Die klacht met burgerlijke partijstelling is gebeurd na inzage van het dossier over de moordpoging en die toestemming tot inzage van het dossier was niet volgens de regels gebeurd. Ik meen dat de klacht met burgerlijke partijstelling onontvankelijk is", aldus Swennen, die ook nog verwees naar bepaalde persartikels. Geerdens verweerde zich door te zeggen dat de klacht gebaseerd was op feitelijke info van Didi Swiers zelf, die de slagen aan den lijve had ondervonden.

"Gewoon buiten wandelen"

Er is nog een onderzoek lopende wegens vermeende schending van het beroepsgeheim van advocaat Geerdens na onregelmatige inzage van het dossier over de moordpoging en dat dossier over het beroepsgeheim ligt nog op het bureau van de Hasseltse procureur des konings. Door de opgeworpen argumenten meent meester Swennen dat het proces opgeschort moet worden. "Dat betekent dat wij hier allemaal, ook Davy Simons, gewoon buiten wandelen. Ik deel het standpunt van de verdediging uiteraard niet. Er zijn inderdaad dingen gebeurd, die me de wenkbrauwen deden fronsen, zoals een onderzoeksrechter die de regels over inzage van het dossier niet naleeft. Dat had niet mogen gebeuren", aldus Boyen, die dus meent dat het proces wel verder kan.

Volgens advocaat Geerdens had hij de dossierinzage niet nodig om de klacht met burgerlijke partijstelling in te dienen. Hij vindt dat de verdediging bezig is met spijkers op laag water te zoeken. Tegen 12 uur zal het hof een arrest uitspreken.

undefined

Assisenvoorzitter Michel Jordens. Beeld BELGA
Assisenvoorzitter Michel Jordens.Beeld BELGA
Didi Swiers Beeld BELGA
Didi SwiersBeeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234