Vrijdag 28/02/2020

Proces D'Orazio moet van voren af aan herbeginnen

Het proces tegen twaalf vroegere vakbondsafgevaardigden van Forges de Clabecq moet helemaal herbeginnen. Dat besliste het hof van beroep in Brussel. Het hof wraakte een rechter van de correctionele rechtbank in Nijvel omdat zij getrouwd blijkt te zijn met de substituut die destijds het gerechtelijk onderzoek tegen Roberto D'Orazio en zijn medestanders lanceerde. Het proces, dat velen al eerder omschreven als 'een klucht', lijkt dat nu echt wel te worden.

Brussel

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

Op 28 maart 1997 beleefde de grimmige strijd rond de failliete staalfabriek in Tubeke zijn trieste hoogtepunt. Boze arbeiders blokkeerden toen met een bulldozer de E19-autosnelweg in Woutersbrakel. Er volgde een veldslag met de rijkswacht. Het Nijvelse parket besloot alle aanklachten tegen D'Orazio en co, waaronder ook het molesteren van curator Zenner, te bundelen in één dossier.

In november 1998 begon dan het 'proces-D'Orazio'. Hij en elf anderen werden beschuldigd van onder meer slagen en verwondingen, opzettelijke vernielingen, diefstal, moedwillige belemmering van het verkeer en het aanzetten tot rebellie. Voor die laatste aanklacht baseerde procureur Jean Deprêtre zich, tot grote verontwaardiging van de beklaagden, op een uit 1887 daterende wet, die nog mede was opgesteld door Charles Woeste en tot dan toe slechts één keer uit de kast was gehaald.

Aanvankelijk kondigde Deprêtre aan dat het proces drie dagen zou duren. Tot nu toe werden echter al 23 zittingen afgewerkt. En het einde was nog lang niet in zicht. Hele ochtenden gingen op aan "feiten" die onder normale omstandigheden zelden of nooit de rechtbank halen, zoals de diefstal van een gsm waarvan Deprêtre beweerde dat hij gestolen was, en D'Orazio dat hij netjes was teruggegeven aan de curator. In de rechtzaal passeerden al meer dan twintig getuigen de revue. Tal van van tussenvonnissen werden geveld. Een daarvan stipuleerde dat de debatten achter gesloten deuren moesten worden voortgezet. Dit, omdat de Partij van de Arbeid zitting na zitting in groten getale kwam protesteren tegen wat "flagrante klassenjustitie" werd genoemd. Ook dat tussenvonnis is nu vernietigd.

Jan Fermon, een van de advocaten van de vijf beklaagden die naar het hof van beroep stapten, toonde zich gisteren gelukkig maar niet triomfalistisch: "Er is daar in Nijvel veel meer aan de hand dan dit. Wij kregen te maken met een ongemeen koppige, arrogante en conservatieve procureur. Deprêtre wou koste wat kost tot een vonnis komen dat later kon worden aangewend om andere spontane vakbondsacties in de kiem te smoren. De rechten van de verdediging werden systematisch geschonden. Het feit dat een van de magistraten de echtgenote is van een substituut, was voor ons maar petite histoire. In Nijvel luidt altijd maar één klok, en dat is die van Deprêtre, waar iedereen daar bang voor lijkt te zijn. Voor al onze argumenten over het inhoudelijke verloop van het proces meende het hof dat daarover pas aan het eind van de rit kan worden geoordeeld."

De dame waar alles om draait, is bijzittend rechter Vandeput. Zij is de echtgenote van de Nijvelse substituut Hachez. Het was hij die in Woutersbrakel de rijkswacht belde over hoe het parket zou reageren en dus formeel kan worden beschouwd als bevooroordeelde partij, zeker wanneer het erop aankomt tot een objectief oordeel te komen over deze gebeurtenissen. Hachez droeg het dossier vrij snel over aan zijn baas, Deprêtre. Die besloot dat er geen beroep zou worden gedaan op een onderzoeksrechter. "Waardoor hij zelf alles onder controle wou houden", zegt Fermont. "Het neveneffect was wel dat er geen getuigenissen konden worden opgetekend en dat alle getuigen mondeling, in de zaal dus, moesten worden verhoord. Natuurlijk duurt het dan veel langer."

Wanneer en hoe het proces zal herbeginnen, is nog onduidelijk. Procureur Deprêtre bleek gisteravond niet meer te bereiken voor een reactie. In gerechtelijke kringen in Nijvel wordt gezegd dat er zo snel mogelijk een nieuwe rechter zal worden aangeduid en dat er wordt gezocht naar een juridische uitweg die het mogelijk maakt dat niet alle getuigen opnieuw moeten komen opdraven. Fermon liet gisteren al weten dat hij zich hiertegen zal verzetten.

Hof van beroep wraakt rechter die getrouwd is met substituut die onderzoek lanceerde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234