NieuwsTerreurproces
Proces aanslagen 22 maart: alweer urenlang tijdverlies door procedurekwestie
Een zoveelste procedureel incident, deze keer rond een vastgeniete envelop, zorgde alweer voor urenlang tijdverlies op het proces rond de aanslagen van 22 maart 2016.
Er is al veel goeds gezegd over de nieuwe gevangenis van Haren en zowel Salah Abdeslam (33) als verdachte Bilal El Makhoukhi (33) lijken het er naar hun zin te hebben. Ze weigerden er dinsdagochtend hun cel te verlaten. De politie vroeg en kreeg bijstand van de DSU, de speciale eenheden, maar uiteindelijk beëindigde een ochtendlijk telefoontje met voorzitster Laurence Massart verdere pogingen.
“De politie mag dwang gebruiken om de verdachten tot in de rechtszaal te brengen, maar geen geweld”, legde Massart uit aan de juryleden. “Om hen te doen meekomen zou stevige dwang nodig geweest zijn, maar daar voelde de politie weinig voor, na eerdere klachten over mishandeling.”
Die uitleg zorgde voor tumult in de beklaagdenbox, waar Mohamed Abrini iets begon te roepen. Wat later verlieten de aanwezige verdachten opnieuw de beklaagdenbox. En zo werd het nog maar eens een procesdag met uren tijdverlies, louter vanwege discussie over detentie-omstandigheden. “Ik wil weten waarom mijn cliënt afwezig is, want anders kan ik hem niet vertegenwoordigen”, zei Nicolas Cohen, de advocaat van El Makhoukhi.
Na een schorsing van twee uur konden de aanklagers eindelijk de laatste van de 469 pagina’s lange akte van beschuldiging voorlezen, maar ook daarna kon het proces niet echt uit de startblokken gaan.
“U weet zeker dat u dit stuk wil voegen?”, vroeg Massart opeens aan aanklaagster Paule Somers. Zij had een proces-verbaal laten opstellen van het incident in de gevangenis, maar daar zat een envelop aan vastgeniet met daarin de namen van de betrokken DSU-agenten. De wet voorziet dat die geheim moet blijven. Gevolg: nogmaals anderhalf uur schorsing.
Tussenin gaf Delphine Paci, de advocate van Salah Abdeslam, een inkijk in haar processtrategie. “22 maart 2016 is een maatschappelijk trauma”, sprak ze de jury toe. “Elk van ons had op de luchthaven kunnen zijn of in die metro kunnen zitten. Toch mag ons dat de basisprincipes van onze rechtstaat niet uit het oog doen verliezen. Als wij tussenkomen op dit proces doen wij dat niet om het debat te vertragen of omdat we geen respect zouden hebben voor de slachtoffers.”
“Salah Abdeslam wordt in de media afgeschilderd als grote organisator van de aanslagen. Wel, de aanslagen van 22 maart gebeurden op een moment waarop hij in de gevangenis zat. Verwar Brussel niet met Parijs.”
De kwestie van de vastgeniete envelop werd opgelost met een tussenarrest waarin werd beslist dat die wordt verzegeld en “niet consulteerbaar” is. Het proces wordt maandag pas verdergezet.