Vrijdag 04/12/2020

Mawda

Procedure niet gevolgd: 3 minderjarigen die in busje Mawda zaten, kregen geen bescherming

De jongen links is een 14-jarige Afghaan die ook in de bestelwagen zat.Beeld Wouter Van Vooren

In de bestelwagen van de overleden Mawda zaten drie niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. België is verplicht om hen bescherming te bieden en de Dienst Voogdij in te schakelen, maar dat is niet gebeurd. Hulpverleners vonden twee van hen terug in Duinkerke, een andere is spoorloos.

Volgens het parket van Bergen zaten in het busje met Mawda niet enkel twee gezinnen met samen vier kinderen, maar nog drie andere minderjarigen zonder familie. Het kabinet van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) bevestigt dat er drie niet-begeleide minderjarigen aan boord waren.

Een omzendbrief van de regering van eind 2016 verplicht elke politiedienst of administratie om in zo'n geval de Dienst Voogdij van de FOD Justitie op de hoogte te brengen, maar dat is niet gebeurd. Omwille van hun kwetsbaarheid hebben niet-begeleide minderjarigen recht op bescherming, waarbij een voogd wordt aangesteld die samen met de jongere op zoek gaat naar een opvangcentrum.

"De Dienst Voogdij heeft geen signalementen binnengekregen van deze personen tussen 16 en 20 mei", zo staat in een uitgebreide mededeling aan De Morgen. Tussen het incident en het moment dat alle inzittenden zijn vrijgelaten, wist de Dienst Voogdij van niets. De dienst ontdekte het na vragen van deze krant.

Volgens de federale politie was de lokale politie van Bergen bevoegd voor de administratieve afhandeling na het incident. In dat geval hadden zij de juiste instanties op de hoogte moeten brengen van de aanwezigheid van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen.

Volgens het kabinet-Francken is de Dienst Vreemdelingenzaken de dag zelf door de politie van Bergen op de hoogte gebracht. Vreemdelingenzaken heeft dan de politie de juiste documenten overgemaakt om de Dienst Voogdij in te schakelen. Maar die laatste vernam het pas na telefoons van deze krant. De politie van Bergen zoekt uit waarom ze de Dienst Voogdij niet heeft gecontacteerd.

Lees ook 'Experts asielrecht: "Ouders Mawda hebben recht om dicht bij graf van dochtertje te wonen"'.

Jongen vermist

Intussen zijn de drie minderjarigen verdwenen. Een van hen, een Afghaan die naar eigen zeggen 14 jaar is, verblijft in het geïmproviseerde vluchtelingenkamp in Duinkerke, net over de Franse grens.

"Ik zat inderdaad in de bestelwagen", zegt hij. "Daarna heb ik twee dagen vastgezeten in een cel met de andere inzittenden, zonder tolk."

De Belgische organisatie Humain kwam de jongen twee dagen na zijn vrijlating tegen in het kamp bij een voedselbedeling.

"Een andere Afghaanse jongen is ondertussen via hulpverleners in een gespecialiseerd opvangcentrum van de Franse overheid in Saint Omer terechtgekomen", zegt Sofie D'Hulster van vzw Humain. "De derde jongen, een Koerd, is op dit moment vermist."

"Hoe kan het dat België deze jongens opnieuw in de handen van de mensensmokkelaars laat vallen na zo'n traumatiserende gebeurtenis? Toch vreemd dat hulpverleners slagen in wat de Belgische administratie blijkbaar niet kan."

Volgens de omzendbrief moet bij minderjarigen die in mensensmokkel zijn verzeild geraakt sowieso een van de drie gespecialiseerde opvangcentra in ons land worden ingeschakeld, maar ook dat heeft de politie van Bergen niet gedaan.

"In andere dossiers worden wij op het moment zelf gecontacteerd, net voor, tijdens of na het verhoor", zegt Sarah De Hovre van opvangcentrum Pag-Asa. "Dan kunnen we het potentiële slachtoffer uitleggen welke bescherming en bijstand mogelijk is. Dat is nu niet gebeurd."

Het Kinderrechtencommissariaat en Child Focus zijn "ontzet dat verzuimd is om deze minderjarigen op te vangen" en wijzen op de gevaren die ze lopen. 

Lees ook de opinie van Elio Di Rupo: 'Uw uitspraken, beste Bart De Wever, zijn een schande voor ons land'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234