Woensdag 26/06/2019

Binnenland

Problemen met Belgische kerncentrales kosten Engie 600 miljoen euro

Doel 3, de enige kerncentrale die momenteel nog werkt in ons land. Beeld AFP

De problemen met de kerncentrales in ons land zullen dit jaar voor 600 miljoen euro wegen op de winst van het Franse energiebedrijf Engie, moederbedrijf van Electrabel.

Bij de voorstelling van de cijfers over het derde kwartaal herhaalde Engie dat, door het stilliggen van de kerncentrales, er sprake is van een verlies van 600 miljoen euro op de zogenaamde ebitda-winst. Dat is de winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen.

België telt voorlopig maar één werkende kerncentrale: Doel 3. Door onderhoud en problemen liggen de zes andere centrales stil. Volgens Engie zullen de kerncentrales dit jaar maar voor 52 procent beschikbaar zijn geweest. Engie zegt nog dat er acties worden ondernomen, in samenwerking met de Belgische autoriteiten, om de tijdelijke technische problemen op te lossen. Die moeten de negatieve financiële impact verlichten en de Belgische bevoorradingszekerheid helpen garanderen.

Ondanks de problemen in ons land kon Engie de ebitda-winst stabiel houden in het derde kwartaal. Voor het hele jaar verwacht Engie een recurrente nettowinst die aan onderkant van de verwachte 2,45 à 2,65 miljard euro zal uitkomen. Tenminste als de Belgische kerncentrales herstarten zoals gepland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden