Woensdag 08/12/2021

'Problemen even oplossen met muziek'

Folkgroep Flairck op tournee door Vlaanderen

Heist-op-den-Berg / Van onze medewerker

Ward Daenen

De Nederlandse folkgroep Flairck maakt met Symfonie van de oude wereld een tourneetje door Vlaanderen. Voor dit theaterconcert begeleiden de vijf vaste musici van Flairck een Finse violiste, een Roemeense cembalonspeler, een Spaanse flamencogitarist en een Ierse doedelzakspeler. Dat is met andere woorden één muzikant uit elke windstreek, ervan uitgaande natuurlijk dat Nederland het centrum van de (muziek)wereld is. Of dat laatste het geval is, vroeg De Morgen aan componist en Flairck-boegbeeld Erik Visser.

"Ik ga met Flairck op zoek naar traditionele muziek. Dat is al 25 jaar een constante. In Ierland, waar ik jaren heb gewoond, ligt een basis van Keltische muziek waarop je kunt bouwen. Die bodem is er niet meer in Nederland. Waarom? De noordelijke Nederlanden hebben zich in de zeventiende eeuw iets te veel op economisch vlak bewezen, denk ik. Wij zijn grof gezegd meer in geld dan in muziek geïnteresseerd. Wat hier gebeurt, is armoedig, toch. Met alle respect voor René Froger en Lee Towers, maar zij zijn imitatoren. Ook klassieke muziek en jazz zijn genres die niet niet echt bij ons horen."

Graaien maar in de trommel van de wereldmuziek dan om de 'Nederlandse leegte' op te vullen?

"Bij gebrek aan Nederlandse volksmuziek verzamelen we, ja. Misschien maakt dat Flairck tot een typisch Nederlandse groep: we halen alles binnen van buiten. Maar van groter belang zijn de ontmoetingen met muzikanten overal ter wereld. Mensen die we tegenkwamen tijdens onze buitenlandse uitstapjes met Flairck. Het orkest bestaat uit steeds weer wisselende muzikanten die bij ons willen neerstrijken. Allemaal brengen zij hun eigen traditie mee die we kunnen gebruiken."

Wat betekent dat voor u: symfonie van de oude wereld?

"Naar de vier windstreken is het een stuk in vier delen geworden. Telkens staat een ander instrument centraal. Eerst is de viool het solo-instrument, dan de cembalon - dat instrument lijkt op de binnenkant van een piano waar op gehamerd wordt -, vervolgens de gitaar en ten slotte de Keltische doedelzak. Ik snap de Europese muziek onderhand wel: de Keltische muziek is me bekend, de principes van de Oost-Europese muziek klinken vertrouwd - de ongelijke maatsoorten gebruikt Flairck al jaren - en als gitarist ben ik natuurlijk niet onverschillig gebleven voor flamenco. Op de Scandinavische muziek heb ik wel moeten ploegen. Maar gaandeweg ontdek je ook daar tonenreeksen, klankverhoudingen en motieven die ik in de compositie heb geïntegreerd."

Vertelt u een verhaal?

"In wat Natalia (Rogalski, de Nederlands-Poolse zangeres in Symfonie, WD) zingt, zit niet meteen een verhaal. Toch suggereren we ex-Joegoslavië in Het Oosten, in Het Zuiden komt het Baskenland ter sprake en in Het Westen de Ierse kwestie. Luister, ik ben componist en muzikant: ik ben beperkt. Voor politiek en cultuur heb ik slechts weinig tijd. En toch denk ik wel eens dat de problemen in Europa even worden opgelost als we samen muziek maken."

U maakt traditionele muziek, steevast met akoestische instrumenten. Daar moet een goede reden voor zijn.

"We laten zien wat je hoort. We weigeren dus om een synthesizer te gebruiken. Tegelijk willen we geen enkel instrument ongemoeid laten. Dat maakt dat wij voor Symfonie van de oude wereld veertig instrumenten op het podium moeten hijsen. Het instrumentarium varieert van een glasharmonica - die bestond al in Mozarts tijd - tot een lithofoon. Dat laatste instrument is een steensoort (fonoliet, WD) die we in een grot in Midden-Frankrijk zijn gaan kappen. Het maakt werkelijk een prachtig geluid. We zoeken in alle windrichtingen naar muziek. Steeds weer om muzikale grond te vinden om op te spelen."

Flairck, Symfonie van de oude wereld, vanavond om 20.15 uur in de Antwerpse Arenbergschouwburg; 9 maart om 20 uur in CC Hasselt, 10 maart om 20.15 uur in CC Achterolmen Maaseik en 28 april om 20 uur in Stadsschouwburg van Sint-Niklaas. Info op 03/226.23.76.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234