Dinsdag 07/12/2021

Pro League: "Nemen akte van ontslagbrief Duchâtelet"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De Pro League, belangenvereniging van de Belgische eersteklassers, wil voorlopig niet reageren op de beslissing van Standardvoorzitter Roland Duchâtelet om uit de Raad van Bestuur van de organisatie te stappen. "Wij reageren voorlopig niet. We nemen wel akte van de ontslagbrief van de heer Duchâtelet", klinkt het.

Duchâtelet publiceerde op de website van Standard een erg scherpe ontslagbrief, waarin hij uitgebreid ingaat tegen het beleid van voorzitter Michel Dupont. "Dat hebben wij ook gelezen, ja", klinkt het bij de Pro League. "Maar we gaan daar voorlopig niet in meegaan. Het enige wat we nu kwijt willen is dat we akte nemen van de beslissing van Duchâtelet om zijn ontslag in te dienen en van zijn standpunten. Woensdag zullen we een persbericht versturen met meer informatie."

Verklaring
Toen de 15 andere eersteklassers vorige week instemden met het aanstellen van het Italiaanse MP&Silva als adviseur voor de verkoop van de televisierechten, stemde Standard als enige club tegen. Duchâtelet verklaart in zijn ontslagbrief waarom. "Op 24 januari presenteerde u ons op de Raad van Bestuur voor het eerst het televisiecontract. 'Presenteren' is het juiste woord, want u wilde het enkel nog goedgekeurd krijgen, hoewel wij vroegen om de piste met Telenet voort te zetten, en eerst de geloofwaardigheid van MP&Silva te onderzoeken", schrijft Duchâtelet. "Op de daaropvolgende Algemene Vergadering vroeg u alle clubs om toch voor MP&Silva te stemmen. Ik vroeg u toen of er al een contracttekst was opgemaakt, u antwoordde dat die voor 98 procent klaar was. Ik meende dat we voor een stemming een volledig contract nodig hadden, waarop de andere leden van de vergadering mij gelijk gaven. U kreeg een week om de contracttekst af te werken en de geloofwaardigheid van MP & Silva verder uit te zoeken."

Afwezig
Op de finale vergadering de week nadien kon Duchâtelet niet aanwezig zijn. "Dat wist u op voorhand. Ik heb achteraf moeten vernemen dat u niet meer bent teruggekomen op het geloofwaardigheidsonderzoek van MP&Silva dat ik had gevraagd. Op het einde van de vergadering liet u alle clubs een onherroepbaar mandaat tekenen, waardoor de Pro League onze tv-rechten mag exploiteren, en liet u ons ook het contract met MP&Silva tekenen. U deed dit zonder vooraf de Raad van Bestuur te raadplegen. U gaf ons ook geen kopie van het contract. Deze week maandag belde ik u met de vraag me een kopij op te sturen, maar dat werd geweigerd. Dit lijkt me geen manier om een bestuurslid te behandelen. De manier waarop u bestuurt is onverenigbaar met de sociale en financiële belangen van het Belgisch voetbal. Gezien die karakteristieke disfuncties van de Pro League onder uw voorzitterschap, wens ik de beslissingen niet langer te onderschrijven en bied dus mijn ontslag aan."

Ruytinx
Ook over de rol van de Pro League in de zaak Ruytinx/Carcela is Duchâtelet vernietigend. "Op 26 december belde ik u op om aan te kondigen dat onze club in de zaak Ruytinx/Carcela naar de rechtbank zou stappen. Ik deed dit opdat u tijd zou hebben om na te denken, vooraleer de pers u om een reactie zou vragen. Toch deed u dezelfde dag al een mededeling, wat me doet vermoeden dat u geen gespecialiseerde advocaten om advies gevraagd hebt", aldus Duchâtelet. "Op 30 december stuurde Ood-Heverlee Leuven een brief naar de Pro League om de uitsluiting van onze club en de niet-uitbetaling van onze televisierechten te vragen. U steunde OHL daar duidelijk in, aangezien op 16 januari een Uitzonderlijke Algemene Vergadering volgde met als doel Standard uit te sluiten uit de Pro League. Op die vergadering van 16 januari ging Standard akkoord met het voorlopig stopzetten van de procedure, en gaven wij de Pro League twee weken de tijd om een oplossing te vinden voor de problematiek van vrijwillige agressie op onze voetbalvelden. Tijdens die vergadering trok u, meneer Dupont, opnieuw partij voor OHL en bevestigde u nogmaals dat Standard uitgesloten kan worden uit de Pro League. Op een bijeenkomst van de Raad van Bestuur op 24 januari, acht dagen later, vroeg ik concrete oplossingen. Ik deed zelfs een aantal voorstellen, die snel overgenomen werden door de pers. Daar is vandaag nog steeds niets concreets van gekomen."

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234