Woensdag 16/10/2019

Fraude in het voetbal

Pro League kondigt maatregelen aan "om problematiek bij de wortels aan te pakken"

Grootschalig onderzoek naar fraude en matchfixing in de Jupiler Pro League. Beeld Belga/Photo News

Naar aanleiding van het grootschalige onderzoek naar witwaspraktijken, fiscale fraude en matchfixing in het Belgisch profvoetbal, zal de Pro League "spoedig" het initiatief nemen "om de problematiek bij de wortels aan te pakken". Zo reageerden CEO Pierre François en voorzitter Marc Coucke donderdag in een communiqué gericht aan Belga.

"De Pro League engageert er zich toe dit dossier de volgende weken en maanden intensief op te volgen en de nodige maatregelen te nemen", klinkt het stellig. "De Pro League zal spoedig belangrijke en doortastende initiatieven nemen om de problematiek bij de wortels aan te pakken, teneinde een correcte en sportieve competitie te garanderen voor de fans en alle andere betrokkenen", belooft de belangenvereniging van de 24 profclubs.

"Ook de vele spelers, scheidsrechters, bestuurders en andere stakeholders die wel correct handelen, verdienen alle steun. Dit kan alleen door een nieuw reglementair kader dat totale integriteit nastreeft."

Voortouw nemen

De Pro League zal volgende week starten met de uitwerking van een reeks initiatieven en maatregelen om de macht van spelersmakelaars in te perken. Daarbij zal worden samengewerkt met de KBVB, onafhankelijke experts en de betrokken Europese organisaties zoals UEFA.

"Als het Belgisch voetbal, naar aanleiding van deze zaak, Europees het voortouw neemt in strengere financiële en ethische wetgeving, is het de overtuiging van de Pro League dat dit een belangrijke stap kan zijn ten voordele van de hoogste integriteit waar de fans recht op hebben."

"De Pro League steunt ten volle het onderzoek inzake malafide praktijken in het Belgisch voetbal dat momenteel gevoerd wordt, met betrekking op ongeoorloofde fiscale constructies als matchfixing", klinkt het nog. "Rekening houdende met het recht op vermoeden van onschuld van alle betrokkenen, is het duidelijk dat dergelijk grootscheeps onderzoek gebaseerd moet zijn op concrete feiten waarover het gerecht vermoedelijk beschikt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234