Zondag 19/01/2020

#metoo

Pro-feministisch boegbeeld valt in eigen zwaard: zelf beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag

Michael Kimmel zou onder meer een oud-studente tweemaal hebben voorgesteld het bed te delen. Beeld RV

Het academisch boegbeeld van de internationale, pro-feministische mannenbeweging is van zijn voetstuk gevallen. Michael Kimmel, hoogleraar sociologie in New York, wordt beschuldigd van seksuele intimidatie van vrouwelijke studenten en collega's.

Kimmel heeft zijn positie opgegeven in het bestuur van Promundo, een organisatie die wereldwijd mannen bewust maakt van gendergelijkheid en geweld tegen vrouwen tegengaat. Op eigen verzoek ziet hij er bovendien van af een belangrijke prijs in ontvangst te nemen van de Amerikaanse vereniging van sociologen. In een verklaring heeft hij voorgesteld de uitreiking een half jaar op te schorten, zodat iedereen die slachtoffer meent te zijn van 'onethisch gedrag' naar voren kan treden en een klacht kan indienen. Tot nu toe gaat het grotendeels om anonieme geruchten.

Weinig steun

Hoewel zijn werkgever tot nu toe zwijgt en geen stappen heeft ondernomen, ondervindt Kimmel in zijn professionele, pro-feministische omgeving weinig steun. Er bestaat grote huiver om getuigenissen van seksuele intimidatie in twijfel te trekken en slachtoffers niet op hun woord te geloven. Dat geldt ook voor Promundo zelf.

De 66-jarige Kimmel staat internationaal bekend als voorloper in het bestuderen van mannelijkheid en de kwalijke, vrouwonvriendelijke gevolgen van 'hegemonistische mannelijkheid'. Hij richtte het blad Men and Masculinities op en is de belangrijkste woordvoerder in de VS van de National Organization for Men Against Sexism.

Een bron bevestigt dat er wel degelijk "geloofwaardige beschuldigingen" zijn, maar over het wat en hoe geven openbare bronnen weinig duidelijkheid, ook niet op sociale media.

Het blad Chronicle for Higher Education hoorde van een oud-student, die anoniem wil blijven, dat Kimmel haar tweemaal zou hebben voorgesteld het bed te delen. "Zij zei dat hij haar complimenteerde met haar uiterlijk en veronderstelde dat zij hard zou moeten werken om mensen te bewijzen dat zij niet had bereikt wat zij had bereikt door met iemand naar bed te gaan." De oud-studente, ietwat tegenstrijdig: "Ik denk dat hij dacht hulpvaardig te zijn."

Nog vager is de uitspraak van een vrouwelijke socioloog (ook anoniem), die volgens The Chronicle zegt gehóórd te hebben van collega's dat er 'in het geruchtencircuit' verhalen gingen over seksuele avances door Kimmel.

"Niet langer zwijgen"

De enige die openlijk en uitvoerig een boekje opendoet over Kimmel is Bethany Coston, wetenschappelijk medewerker vrouwenstudies aan de Virginia Commonwealth University in Richmond. "Ik wil niet langer zwijgen over Michael Kimmel", heet het door haar/hem via Twitter verspreide relaas - Coston is transgender.

Uit het verhaal van Coston, die zes jaar nauw met Kimmel samenwerkte, blijkt eigenlijk niets over seksueel lastigvallen van vrouwen. Het meest concreet is de beschuldiging dat de hoogleraar mannelijke studenten voortrok. Zij zouden betaalde opdrachten hebben gekregen, terwijl de vrouwen werden geacht hun onderzoekswerk onbetaald te doen.

Onder de aantijging 'expliciete seksuele praatjes' wordt vermeld hoe Kimmel ooit tijdens een college zei dat ook "goede feministische mannen" in de fout kunnen gaan. Hijzelf bijvoorbeeld had eens "onwillekeurig" naar het laag uitgesneden T-shirt van een student met grote borsten gekeken.

Onder het kopje 'Homofobie' citeert Coston als bewijs een studieboek uit 2012, waarin Kimmel schrijft dat homoseksuele mannen veel meer seks hebben dan hetero's en lesbische vrouwen.

Onder het kopje 'Transfobie' wordt een incident beschreven tijdens een college, waarin de studenten Kimmel hadden gevraagd van hen allen het persoonlijk voornaamwoord te noteren waarmee zij aangesproken wensten te worden. Sommige transgenders en queers willen worden aangeduid met they en their. Kimmel had ("met tegenzin") de studenten hun zin gegeven, maar na afloop tegen een student gezegd dat they in enkelvoudige vorm taalkundig niet correct is, en dus eigenlijk niet kan.

Coston verwijt Kimmel een "seksistische, tweedegolf-feministische, trans-exclusieve" manier van denken. Hij/zij zegt al die tijd te hebben gezwegen uit vrees dat Kimmels wraak zijn/ haar kansen op een baan zou kunnen schaden. Ook was Coston bang niet te worden geloofd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234