Zaterdag 23/01/2021

Prix Goncourtjury bant de tachtigjarigen

PARIJS l De Franse Académie Goncourt, die sinds 1903 jaarlijks de fameuze Prix Goncourt toekent, heeft na lang palaveren een leeftijdslimiet gesteld aan haar juryleden. Toekomstige leden mogen binnenkort niet ouder dan 80 jaar zijn. De jury kampt allang met een hoog grijs imago.

De beslissing werd bij unanimiteit genomen, maar heeft wél geen weerslag op de huidige Goncourtjury, waarvan vier leden krasse tachtigers zijn: de schrijver Michel Tournier (83) en Jorge Semprun (84), Robert Sabatier (84), en voorzitster Edmonde Charles-Roux, die met haar 87 jaar meteen de ouderdomsdeken is. Twee andere leden, Daniel Boulanger (85) en de invloedrijke François Nourissier (80), namen onlangs vrijwillig ontslag uit de Académie. Zij mogen als erelid nog wél deelnemen aan de beraadslagingen in het Parijse restaurant Drouant, maar hebben geen stemrecht meer.

De Académie poogt niet alleen schuchter te verjongen, ook aan de terugkerende verwijten van belangenvermenging wordt gepoogd paal en perk te stellen. Juryleden van de Académie Goncourt mogen vanaf nu geen betalende functie meer uitoefenen voor een uitgeverij, zoals bijvoorbeeld het lidmaatschap van een leescomité. In het verleden bleek dat sommige juryleden al eens bijklusten of een zegje hadden bij topuitgeverijen als Gallimard, Seuil of Grasset. Nog iets dat bij andere jury's vanzelfsprekend lijkt, maar bij de Académie Goncourt kennelijk nog niet: vanaf nu moeten juryleden wel degelijk aanwezig zijn om geldig te stemmen. "Het tijdperk waarin een jurylid als wijlen Jean Giono telefoneerde naar het bureau van Gaston Gallimard om zijn stem mee te delen, is voorgoed voorbij", aldus voorzitster Edmonde Charles-Roux. Het doorvoeren van de hervormingen ging evenwel niet van een leien dakje en kostte ettelijke vergaderingen.

De Prix Goncourt werd in 2007 toegekend aan Gilles Leroy voor zijn roman Alabama Song. Dat gebeurde pas na veertien stemronden en nogal wat spanningen in de jury.

Niet enkel de Prix Goncourtjury waagt zich aan een botoxkuur. Ook de al even eerbiedwaardige Académie française, die de Franse taal in ere moet houden, is koortsachtig op zoek naar jong bloed. Dat is noodzakelijk na een aantal sterfgevallen onder de Immortels, zoals de Academieleden nochtans genoemd worden. Schrijver Erik Orsenna is daar met zijn zestig jaar het jongste lid, de etnoloog Claude Lévi-Strauss draagt er als 99-jarige de ouderdomsfakkel. (DL)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234