Zondag 29/11/2020

Privéfirma mag daklozen niet opvangen

G4S Care moet zich op vraag van het Antwerpse OCMW terugtrekken uit drie daklozenprojecten. De firma had die eind april binnengehaald, maar kan ondertussen de afspraken niet meer nakomen.

Volgens het Antwerpse OCMW trekt G4S Care zich terug uit zowel inloopcentrum De Vaart, als het Zorghostel en de Zorgteams. G4S Care had de projecten binnengehaald samen met De Wooncompagnie. De afgelopen weken zouden er strubbelingen zijn geweest tussen de partners, die uiteindelijk tot een breuk leidden.

Voor OCMW-voorzitter Fons Duchateau is het geen optie dat G4S Care alleen verdergaat. "G4S Care/De Wooncompagnie diende voor de drie projecten de sterkste dossiers in en werd daarom door de OCMW-raad als partner aangezocht", zegt zijn woordvoerder. "Een breuk binnen het partnerschap biedt niet meer de nodige garanties voor een optimale dienstverlening aan de doelgroep, noch voor een goede samenwerking."

Zonder De Wooncompagnie is het niet zeker dat G4S Care de kwaliteit kan leveren die het had beloofd. De Wooncompagnie is een nieuwe organisatie met Peter Callens aan het hoofd. Hij moest zorgen voor expertise, gezien zijn verleden bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW), die tot nu toe het monopolie hadden op daklozenzorg.

Regels overtreden

G4S Care bevestigt dat het tot een breuk kwam met De Wooncompagnie, maar geeft in zijn persmededeling ook andere redenen op voor de plotse terugtrekking. "Ondanks het feit dat G4S Care voor deze drie gegunde opdrachten de beste dossiers had ingediend, werd een samenwerking tussen G4S Care en andere organisaties zo goed als onmogelijk gemaakt door de negatieve sfeerschepping door bepaalde oppositieleden en middenveldorganisaties."

De oppositie in de Antwerpse OCMW-raad, onder leiding van Johan Peeters (sp.a), had van in het begin kritiek op de kandidatuur van G4SCare. De Morgen bracht vlak voor de toekenning van de drie projecten aan het licht dat er geen partnerschap was met expertisecentrum Impuls, hoewel dat zo in de offerte stond.

In zijn kandidatuur citeerde G4S Care bovendien veelvuldig uit een methodiek van Impuls, om zo zijn dossier op te smukken. "Er is nooit gesproken over een partnerschap", zegt Esther van der Gaag nu, woordvoerder van Radboudumc, het ziekenhuis in Nijmegen waar Impuls toe behoort. "Er hebben alleen oriënterende gesprekken plaatsgevonden."

Toch kende het OCMW de drie projecten toe aan G4S Care/De Wooncompagnie. Een week geleden ontdekte Gazet Van Antwerpen dat ook een ander partnerschap onbestaand blijkt. Met de Rotterdamse organisatie voor daklozenopvang Nico Adriaans Stichting (NAS) was wel een akkoord ondertekend, maar door een medewerkster die hierover geen goedkeuring had van de directie. En dus gaat het niet door, liet NAS weten.

De Antwerpse gouverneur moest nu onderzoeken of G4S Care hiermee de regels overtrad, na een klacht vanuit de oppositie. Maar OCMW-voorzitter Duchateau benadrukt dat deze problemen geen invloed hadden op de beslissing. "Het enige dat speelt, is de breuk met De Wooncompagnie."

Aangezien G4S Care uit de projecten stapt, gaan die naar de organisatie met de tweede hoogste score bij de tender. Voor het Zorghostel is dat een samenwerking van non-profitorganisaties met onder andere het Centrum Algemeen Welzijn (CAW) en het ZNA-ziekenhuis. De Vaart en de Zorgteams gaan naar het CAW.

Maat voor niets

Daarmee lijkt het alsof de privatisering van de daklozenzorg in Antwerpen uitdraait op een maat voor niets, want ook zonder openbare aanbesteding zou het CAW de projecten hebben uitgebaat. Volgens de woordvoerder van Duchateau zijn er toch belangrijke verschillen. "Door mee te dingen met spelers uit de privé heeft het CAW zijn voorwaarden echt wel aangepast. Het valt op hoe hard hun voorstel voor De Vaart lijkt op dat van G4S Care. Anders gingen ze De Vaart drie uur per dag open houden, nu zal dat bijvoorbeeld negen uur zijn."

Voor de oppositie is ondertussen het bewijs geleverd dat "commerciële bedrijven geen partner zijn voor sociale zorg", zegt Lise Vandecasteele (PVDA).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234