Donderdag 13/05/2021

Video

Privébewaker in plaats van politie tegen inbraak

De Vlaams-Brabantse gemeente Herne neemt een privébewakingsfirma onder de arm om de sterke stijging van het aantal woninginbraken tegen te gaan. Een bewakingsagent van Securitas zal een twintigtal openbare gebouwen in de gemeente controleren en tijdens zijn verplaatsingen een oogje in het zeil houden. Dat maakt burgemeester Kris Poelaert (CD&V) dinsdag bekend. Herne is de eerste Belgische gemeente die voor deze aanpak kiest. In een eerste reactie zegt Luc Martens, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), dat hij de keuze van de burgemeester van Herne begrijpt, maar dat er volgens hem toch een parlementaire discussie moet gevoerd worden over wie welke bevoegdheden heeft in het gemeentelijk veiligheidsbeleid.

De voorbije twee maanden ontving de politie in Herne vijftig meldingen van inbraken, wat normaal gezien het gemiddelde is op een heel jaar. "Om het veiligheidsgevoel verder te kunnen garanderen, moesten we wel actie ondernemen", zegt burgemeester Poelaert. "Als overheid kunnen we het probleem immers niet alleen oplossen: onze politiezone is te uitgestrekt. Daarom zagen we ons genoodzaakt om een beroep te doen op de diensten van een private bewakingsfirma."

Een agent van Securitas zal tussen 22 uur en 6 uur een twintigtal gemeentegebouwen controleren: het gemeentehuis, de bibliotheek... Vaststellingen mag hij niet doen, maar op de weg van het ene naar het andere gebouw zal hij uitkijken of hij iets verdachts ziet en vervolgens ook de politie verwittigen, "zoals ook elke burger hoort te doen", zegt Gerrit Bellon, legal director bij Securitas.

Burgemeester Poelaert zou graag een versoepeling van de wetgeving zien, zodat private bewakingsagenten in de toekomst wel mogen patrouilleren en vaststellingen doen op de openbare weg. "Anders dan de politie zouden ze dan wel niet mogen tussenkomen."

Het project in de gemeente Herne zit nu in een proefperiode. Daarna zal een evaluatie volgen om na te gaan of ze ermee doorgaat.

"Ik begrijp de keuze van de burgemeester van Herne om voor deze oplossing te kiezen", zegt Luc Martens, voorzitter van de VVSG, en door Belga naar een reactie gevraagd. "Door de verhoging van het dreigingsniveau in ons land wordt er nog meer van de politiemensen gevraagd. En daarnaast blijft ook het aantal politietaken maar toenemen, het beveiligen van sportmanifestaties, van voetbalwedstrijden bijvoorbeeld, en daar staat niet altijd betaling tegenover. Dat een burgemeester dan kiest voor de samenwerking met een veiligheidsfirma zoals Securitas, kan ik begrijpen. Deze firma's proberen ook hun werkterrein almaar uit te breiden. Er komen ook meer en betere opleidingen voor die bewakers, wat dan weer de professionalisering doet toenemen, maar op het openbare terrein mag een bewaker niet hetzelfde als een politie-agent natuurlijk."

"Het gebruik van geweld, bij een arrestatie bijvoorbeeld, is een prerogatief van de overheid. Een bewaker mag geen arrestatie uitvoeren. Ik vind dat de kwestie van de precieze taakverdeling in het parlement moet besproken worden. Die discussie is ook op gang aan het komen overigens."

"Vergeet ook niet dat er naast lokale politiemensen en privébewakers ook nog gemeenschapswachten zijn. Sommige gemeenten zijn langs de subsidiepot kunnen passeren om op zulke ambtenaren een beroep te doen. Die gemeenschapswachten kunnen ook beveiligingstaken opnemen, maar andere gemeenten zijn niet via de pot gepasseerd en zij zoeken nu misschien een oplossing via de privébewakingsfirma's, en Herne is daarvan, denk ik, een voorbeeld. Maar dit kan pas, als duidelijk is afgelijnd wie wat kan en mag doen op het terrein", besluit Luc Martens.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234