Dinsdag 18/05/2021

Pensioenen

Privé kiest andere weg voor zware beroepen

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR). Beeld Photo News
Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR).Beeld Photo News

Terwijl in de openbare sector het debat is ontploft over de lijst van zware beroepen voor ambtenaren, slaan de sociale partners in de privésector een heel andere weg in. Hun vertrekpunt is ook compleet anders.

Wie heeft een zwaar beroep en kan dus sneller met pensioen? Terwijl de ambtenarenbonden samen met pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) een lijst opstelden met jobs, kiezen ze in de privésector voor een heel andere aanpak.

Gisteren kwamen bonden en werkgevers samen om zich te buigen over een wetsontwerp over de zware beroepen in de privésector. De verschillen zijn erg groot, maar intussen is duidelijk geworden dat de sociale partners enkele gemeenschappelijke standpunten willen innemen. Zo willen ze niet met een lijst werken, maar enkel met criteria.

Bovendien willen ze aan de regering vragen om op een andere manier te berekenen hoe zwaar een beroep is, zo vernam de redactie. Bij de ambtenaren wordt gekeken naar vier categorieën: fysieke belasting, moeilijke uurroosters, veiligheidsrisico's en stress. Wie in één categorie valt, mag tot twee jaar vroeger stoppen, bij twee categorieën loopt dat op tot vier jaar, en bij drie tot zes jaar.

In de privésector zou één categorie meer kunnen doorwegen, vinden bonden en werkgevers. Wie bijvoorbeeld 's nachts én in ploegen werkt (één categorie: moeilijke uren), zal meer gezondheidsproblemen ondervinden dan bijvoorbeeld iemand die af en toe lasten moet tillen en stress heeft (twee categorieën).

Hun besluiten worden pas volgende week geformuleerd. Maar nu is al duidelijk dat de bonden en werkgevers op twee essentiële punten bijsturingen vragen van de regering, die de regeling voor de ambtenaren wilde kopiëren naar de privésector.

Compromis

Maar waar komt dat verschil vandaan? Alles heeft te maken met het uitgangspunt. Deze regering heeft heel wat pensioenvoordelen van de ambtenaren afgeschaft. Zo werd de diplomabonificatie de facto afgevoerd, het systeem waarbij studiejaren meetellen voor het pensioen. Vanaf 2019 moeten ook de zogenaamde 'preferentiële tantièmes' eraan geloven, de gunstige pensioenberekening voor grote groepen ambtenaren.

Om die grote hervormingen te verteren, bracht minister Bacquelaine de zware beroepen in het debat. De ambtenaren moeten dan wel inleveren op hun pensioen, de nieuwe regeling verzacht de pijn. Een compromis, maar dat heeft de regering nooit zo voorgesteld.

Het gevolg is er dat onderhandeld is per beroepsgroep, en bijvoorbeeld geen onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende functies bij de politie. Ook werden de basiscriteria creatief toegepast. Een doorsneeleraar middelbaar onderwijs heeft geen moeilijke uren, hoeft geen fysieke lasten te tillen en doorstaat geen veiligheidsrisico's. En stress geldt niet als onafhankelijk criterium.

In de privésector starten de onderhandelingen met een wit blad. Daar bestaan geen gunstregimes in de pensioenen. Bonden en werkgever lijken nu te willen gaan voor een 'zuivere' onderhandelingswijze.

Dat wil niet zeggen dat er zo meer kans op slagen is. Om het simpel te stellen: de werkgevers willen slechts een handvol criteria, de bonden kwamen vorig met een lijst van honderd deelcriteria. Tegelijk is de regering diep verdeeld. De weg naar een akkoord is nog erg lang.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234