Zaterdag 16/10/2021

Privé-detective wint proces tegen uitgever Bende-boek

Brussel

Eigen berichtgeving

De burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Brussel oordeelde onlangs dat uitgever Charles-Antoine de Trazegnies zich schuldig heeft gemaakt aan laster en eerroof en daarom een schadevergoeding van 600.000 frank moet betalen aan privé-detective Bob Louvigny. De firma van de Trazegnies was bijna tien jaar geleden de uitgever van het boek L'Enquête, Vingt années de déstabilisation en Belgique, de Franstalige editie van De Bende & Co van toenmalig Humo-journalist Hugo Gijsels. Louvigny voelde zich door bepaalde passages benadeeld en diende klacht in, met het bekende gevolg. Het vonnis werd uitgesproken op 6 april jl.

Louvigny, zaakvoerder van het Bureau de Documentation et de Recherche et d'Investigation (BDRI), was ooit de detective die in opdracht van psychiater André Pinon op het spoor kwam van de buitenechtelijke avonturen van mevrouw Pinon, die deelnam aan wilde seksfuiven in het Brusselse. De echtscheidingszaak zou later uitgroeien tot het fameuze dossier van de Roze Balletten. En die zaak is dan weer verweven met het mislukte onderzoek naar de Bende van Nijvel. Juist de beschrijving van zijn relaties met figuren rond de Bende vocht de privé-detective aan voor de rechtbank.

Louvigny diende destijds ook klacht in tegen Gijsels, maar die zaak werd geseponeerd. De uitgever van de Nederlandstalige editie van het boek, Kritak, werd nooit verontrust. Volgens het vonnis van rechter Gerondal "besloot Gijsels een deel van zijn bronnen te verbergen, om elke vorm van controle te verhinderen". Als bewijs voor deze stelling verwijst de rechter naar het dankwoord waarin de auteur politiemensen, rijkswachters en magistraten dankt die hem "vanuit een democratische reflex" geholpen hebben met documentatie, talloze gesprekken en adviezen. "Om voor de hand liggende redenen kunnen hun namen hier niet worden vernoemd", schreef Gijsels.

Elders in het vonnis stelt de rechtbank dat de auteur volstrekt geen sympathie toont voor Louvigny en zijn BDRI. "Zo aarzelt Gijsels niet om te beweren dat Louvigny en zijn bedrijf geen klanten hadden en dat hij meer dan occasionele contacten onderhield met extreem-rechts, wat in de context van het boek weinig flatterend is." Uitgever De Trazegnies wordt dan weer verweten dat hij een fout beging door het boek op de markt te brengen "zonder de passages te schrappen die de eer en de professionele reputatie van Louvigny en het BDRI aantasten".

Hoewel de openbare aanklager de buitenvervolgingstelling vroeg en aanvoerde dat De Trazegnies geen enkele fout kon worden aangewreven, werden de uitgever en zijn bedrijf Elvar veroordeeld tot een schadevergoeding van elk 300.000 frank. Met boetes en proceskosten kunnen de kosten oplopen tot bijna 800.000 frank. De Trazegnies gaat in beroep. (GT)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234