Zaterdag 24/10/2020

Privacy is dood

Zou ons bestaan leefbaar blijven als privacy schaars is? Watch Dogs 2, de game waarin u de toegang krijgt tot de privégegevens van iedere inwoner die u in het straatbeeld tegenkomt, simuleert dat soort toekomst.

In het San Francisco en Silicon Valley dat wordt getoond in de nieuwe game Watch Dogs 2 is de smart city al een feit. Een centraal computersysteem, ctOS genaamd, bestuurt alle infrastructuur van de stad, van verkeerslichten via beveiligingscamera's tot nutsleidingen. De stad, die op schaal werd nagebouwd en vrij doorkruisbaar is door de speler, is een goed geoliede digitale machine.

De plot van de game toont meteen ook de perverse effecten van die technologische revolutie: er zitten duistere machten achter de knoppen, en ook de bedrijven die de technologie hebben gemaakt, spelen een vuil spel. Ze zijn een nauwelijks verholen sublimatie van echte technologiebedrijven: er is bijvoorbeeld een Blume Corporation, wiens producten en gedrag heel erg op die van Microsoft lijken. Of Galilei, een soort mix tussen Apple, Tesla en SpaceX. En de onlinediensten van Nudle, met hun kleurrijke logo, lijken wel erg op die van Google.

Big data

Het is aan de speler, die in deze technoparabel de rol van de fictieve jonge hacker Marcus Holloway vertolkt, om samen met zijn hackerbende Dedsec een verzet op te richten tegen al die duistere machten. Watch Dogs 2 gooit een hele stad voor de speler zijn voeten, net als in de bekende Grand Theft Auto-games, maar geeft hem meer toegang tot de infrastructuur ervan: verkeerslichten kunnen al rennend of rijdend worden gehackt, nutsleidingen kunnen worden overbelast zodat ze tot ontploffing komen, auto's kunnen worden gestolen of zelfs vanop een afstand worden bestuurd, enzovoort.

Ook de speler zelf krijgt misschien boter op het hoofd. Met een zogeheten Blackphone, een smartphone vol hacker-apps, kan hij zichzelf snel de toegang verschaffen tot al die slimme stadsdiensten, en ze tegen zijn vijanden gebruiken. Maar hij kan ook gewoon inbreken op de smartphones en andere persoonlijke technologie van toevallige voorbijgangers, en zijn gang gaan met die hun persoonlijke data: hij ziet hun gezondheidsgegevens, hun eventuele strafblad, de inhoud van chatgesprekken, en de stand van hun bankrekening. Die laatste kan ook meteen geplunderd worden.

Die korte interacties voelen vaak bitter: de makers hebben duidelijk hun best gedaan om de intiemste, beschamendste gegevens van alle willekeurige passanten toonbaar te maken. "Mensen beseffen niet wat voor een impact big data heeft op onze samenleving", zegt Jonathan Morin, creative director van de game. "Iedereen deelt, bewust of onbewust, data. In Watch Dogs 2 kijken we naar wat er vervolgens met die gegevens gebeurt, en hoe makkelijk snode krachten ze kunnen misbruiken."

Gelukkig hoéft u geen cybermisdaden te plegen in Watch Dogs 2. Of tenminste niet tegen het verkeerde slachtoffer. Het is in de eerste plaats een game over een tegencultuur van hackers, die het uitgerekend gemunt hebben op de machten die onze privacy hebben uitgehold. De simulatie van de game laat u misschien toe om kleine computermisdaden te plegen, maar de plot gaat net over de strijd om de ware schuldigen op de knieën te krijgen. De eerste Watch Dogs-game, uit 2014, draaide om dezelfde thema's, en werd met 10 miljoen verkochte stuks een grote hit voor het Franse videogamehuis Ubisoft, de uitgever van de game. Maar waar die game eerder een gewone wraakqueeste toonde met de wereld computermultinationals als decor, duikt deze sequel wat dieper in de wereld van hackers.

Goede mecanicien

"We wilden meer vertellen over deze duistere, schimmige wereld, waarin verscheidene persoonlijkheden zich schuilhouden, lui die elkaar niet eens kennen ondanks het feit dat ze online vaak samenwerken", zegt Morin. "En vooral: waar ze voor staan. Het laatste waar jonge mensen van vandaag besef over hebben, is hoe een computer werkt. Een hacker is als een goeie mecanicien, een die je precies weet te vertellen wat er aan de hand is met je auto. Ze helpen iedereen begrijpen wat er met hen gebeurt via alle data die over hen wordt verzameld."

Watch Dogs 2 is uit voor PlayStation 4 en Xbox One, en verschijnt binnenkort ook op Windows.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234