Zondag 07/03/2021

InterviewVier vragen

Privacy-expert Willem Debeuckelaere: ‘Identiteitscontroles in zwembaden zijn juridisch geklungel’

Willem Debeuckelaere, professor privacyrecht (UGent)  Beeld rv
Willem Debeuckelaere, professor privacyrecht (UGent)Beeld rv

Privacy-expert Willem Debeuckelaere heeft vragen bij de grootschalige identiteitscontrole die in vier Vlaamse zwembaden in stelling wordt gebracht. ‘Is er wel nood aan deze maatregel?’, zegt de professor privacyrecht (UGent). Uitbater LAGO vraagt vanaf deze week jaarlijks aan zowat 2 miljoen zwembadbezoekers om hun eID te tonen.

Er zijn de jongste weken enkele incidenten geweest in verschillende zwembaden. Er wordt gesproken over ongewenste aanrakingen en scheldpartijen. Uitbater LAGO, dat onder meer het zwembad Rozebroeken in Gent exploiteert, voert daarom binnenkort identiteitscontroles in. Iedereen van 12 jaar en ouder moet dan zijn identiteitskaart tonen. Dat is het geval in vier zwembaden van LAGO: naast Rozebroeken in Gent, ook de Meerminnen in Beveren en de zwembaden van Kortrijk en Lier. “Ik weet niet of dat de oplossing is”, zegt privacy-expert Willem Debeuckelaere.

Kunnen dergelijke identiteitscontroles?

“Die controles zijn op zich zinloos als daar geen databestand aan gekoppeld wordt. Een zwarte lijst, zeg maar. Daar is evenwel een grondige procedure en wettelijke basis voor nodig. Je kan als private of openbare instelling nooit gegevens opvragen bij de politie. Men heeft nogal snel de neiging om te grijpen naar databestanden. Maar ik weet niet of dat de oplossing is. Dat wordt nu nogal stoemelings en abrupt ingevoerd, ik vind het merkwaardig dat daar niet meer vragen worden over gesteld.”

De federatie van recreatie­domeinen is al langer voorstander van een zwarte lijst voor zwembaden, maar botst op juridische bezwaren. De N-VA werkt aan een wetsvoorstel – naar analogie met het stadionverbod. Een goed idee?

“Dat is de enige juiste manier om het juridisch te omkaderen. Want nu is het maar geklungel. Het is dan nog maar de vraag wie verantwoordelijk wordt om dat kader te maken. Binnenlandse Zaken of eerder de lokale besturen? En ook of het allemaal niet wat overroepen is.”

Er zijn toch herhaalde meldingen van overlast en seksueel grensoverschrijdend gedrag?

“Ik begrijp dat je corrigerend optreedt wanneer een kleine kerngroep van jongeren de boel verpest. Ik heb het zelf recent gezien toen ik ging zwemmen in Oostende. Maar daar kwam de toezichthouder de jongeren terechtwijzen, en het was gedaan. Ik huiver een beetje bij de gedachte dat men voor elk gedrag databanken moet aanleggen. Het stadionverbod waar nu naar verwezen wordt kwam er na jarenlange problemen met zwaar hooliganisme. Dat was een terecht maatschappelijk probleem. Ik wil de zaken niet minimaliseren, maar hebben we hier nu ook te maken met een maatschappelijk probleem van dergelijke omvang?”

Heeft de toezichthouder in de zwembaden voldoende instrumenten om op te treden?

“Er is het huishoudelijk reglement. Je mag niet roepen, je mag niet lopen, en je moet respectvol omgaan met de andere badgasten. Als iemand daartegen zondigt, kan de redder of de toezichthouder iemand uit het zwembad halen en buitenzetten. En indien het gaat over grensoverschrijdend gedrag en aanranding van de eerbaarheid, dan moet de politie erbij gehaald worden. Dan kan een proces verbaal worden opgesteld. Dat kan leiden tot een veroordeling voor de correctionele rechtbank. Aanrandingen zijn misdrijven die moeten bestraft worden voor de rechtbank, punt.” 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234