Maandag 08/03/2021

Justitie

Privacy-expert: ‘Film zelf de politie bij een interventie, dat is niet verboden’

Agent met bodycam. Beeld Henk Deleu
Agent met bodycam.Beeld Henk Deleu

In de politiezone Mechelen-Willebroek gaan alle agenten voortaan de baan op met een bodycam, een klein cameraatje op hun vest dat hun interventies filmt. Overal te lande schaffen politiezones dergelijke camera’s aan en agenten mogen zelf kiezen wanneer ze filmen. “Dat opent de deur voor willekeur”, vindt privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert. Hij raadt aan zélf ook te filmen wanneer je bij een politie-interventie bent betrokken.

De agenten van de zone Mechelen-Willebroek die het meest met de burgers in contact komen – de interventieploegen, verkeersploegen en wijkteams – zijn sinds deze week uitgerust met een nieuwe bodycam, goed voor 128 stuks. “De camera’s hebben een ontradend effect voor geweld tegen de politie en vergemakkelijkt de bewijsvoering wanneer er toch incidenten zijn. Die beelden kunnen, indien nodig, gebruikt worden in de rechtbank”, klinkt het op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). “Wij juichen het gebruik van nieuwe ontwikkelingen als camera’s, drones of apps die informatie-uitwisseling bevorderen zeker toe. Maar het gebruik van nieuwe technologie mag geen doel op zich zijn, het moet gebeuren op een verantwoorde en te verdedigen manier.”

Van De Panne over Gent, Antwerpen tot Hasselt: in heel wat Vlaamse zones worden bodycams gebruikt of onderzoeken de korpsen welk merk of welk model ze willen aanschaffen. “Negentien mensen testen momenteel verschillende modellen, om begin volgend jaar een oordeel te vellen en te beslissen”, klinkt het bij de lokale politie van Antwerpen. “Wij wachten de test van onze collega’s in Antwerpen af om onze beslissing te nemen", klinkt het in Gent. 

Grote mensenmassa’s

In de grote zones worden bodycams al gebruikt bij evenementen als de Gentse Feesten, maar horen ze voorlopig niet bij de basisuitrusting van elke eerstelijnspolitieman. Consensus bij alle zones: “De agenten beslissen zelf wanneer de camera loopt, en moeten de burgers daarvan op de hoogte brengen”, klinkt het unaniem. “Echt élke tussenkomst filmen is onbegonnen werk, zowel qua batterijduur en opslag als verwerking van de beelden. De camera’s worden alleen ingeschakeld wanneer een interventie uit de hand dreigt te lopen of onze mensen moeten tussenkomen in grote mensenmassa’s.”

Net daar wringt het schoentje, zegt privacy-expert en jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert. “Dat opent de deur voor willekeur", vindt hij. “Ofwel filmt de politie elke interventie volledig ofwel niet.” Hij roept op om ook zelf te filmen wanneer je bij een interventie bent betrokken. “De politie heeft dat niet graag, maar er is geen enkele wet die het verbiedt.” 

‘Foute redenering’

Dobbelaere-Welvaert wijst er wel op dat je aan de politie moet laten weten dat je aan het filmen bent, de beelden niet zomaar online mag gooien en er een bepaald belang moet zijn. “Wanneer je zelf bent betrokken, kan je filmen om zelf ook bewijzen te verzamelen mocht dat nodig zijn. De meeste interventies verlopen zonder problemen. Maar wanneer er toch problemen ontstaan, heb je er beelden van. De politie redeneert zo, de burger mag dat ook.”

Nicholas Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie en spreekbuis van alle korpschefs van de lokale zones, is voorstander van het gebruik van bodycams. “Mensen die zeggen dat we alles moeten filmen, gaan ervan uit dat politiemensen hun boekje te buiten gaan. Dat is een foute redenering", zegt Paelinck ietwat geërgerd. “Alles filmen is niet alleen onmogelijk, het is compleet nutteloos. Bodycams inzetten in precaire situaties, zoals grote vechtpartijen of wanneer geweld wordt gebruikt naar politiemensen toe, is een goede zaak. Op termijn willen we zelfs naar een systeem dat de beelden live doorstuurt naar onze centrale, die dan mee kan volgen en kan beslissen of er extra ploegen of andere hulpdiensten ter plaatse moeten worden gestuurd. Maar ook dat voorzien we enkel in grote of gevaarlijke situaties”, besluit hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234