Donderdag 26/05/2022

AchtergrondLa Boum 2

‘Print deze brief uit en neem die mee’: zo bereiden ‘Boumers’ zich voor op guerrilla­feest in Ter Kamerenbos

(Archiefbeeld) Beeld Marc Baert
(Archiefbeeld)Beeld Marc Baert

Bied geen actief verzet en als ze je toch oppakken, dan heb je het recht om te zwijgen. Deze en andere tips verspreiden deelnemers van La Boum 2 onderling, aan de vooravond van het guerrillafeest in het Ter Kamerenbos. Het collectief L’Abîme, dat het feest aankondigt, roept vrijdag in verschillende mededelingen op om geweldloos te blijven. Toch houdt de politie rekening met agressie, omdat ook leden van extreemlinkse en -rechtse groeperingen zich zouden willen mengen tussen de feestvierders.

Stephanie Romans

“Print deze brief uit en neem die morgen mee.” In chatgroepen van de app Telegram delen Boumers een brief van advocaat Michael Verstraeten van de vzw Viruswaanzin. Daarin legt hij uit waarom het illegaal zou zijn om de huidige coronamaatregelen te handhaven. Hij verwijst naar het vonnis van de Franstalige rechter in eerste aanleg van een maand geleden. Die rechter oordeelde toen, in een zaak aangespannen door de mensenrechtenliga, dat de coronamaatregelen onvoldoende wettelijke basis hebben en dus ongeldig zijn. De overheid kreeg van de regel dertig dagen de tijd om daar iets aan te doen, op straffe van een dwangsom. Maar omdat de advocaten van de staat in hoger beroep gingen, hoeft het vonnis van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg nog niet te worden uitgevoerd. Het Hof van Beroep zou eigenlijk gisteren, op 30 april, met een arrest komen, maar heeft de debatten heropend. Die zullen in mei plaatsvinden. Daardoor komt er pas later een uitspraak.

Extremere groepen

De politie is intussen bezorgd over de infiltratie van antivaxers en mensen met een “extremer” gedachtengoed onder de deelnemers aan La Boum. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zinspeelde daar donderdag in de Kamer al op door te zeggen dat het profiel van de deelnemers “evolueert”. Onze bronnen vermoeden dat het slechts om “een kleine minderheid” gaat, maar toch zou hun aanwezigheid slecht nieuws zijn. “Zij kunnen de aanzet geven tot escalatie”, aldus een politiebron.

Het collectief L’Abîme (de afgrond), dat oproept om te gaan feesten in het Ter Kamerenbos, communiceerde via Facebook nog een oproep om dat geweldloos te doen. Twee gemaskerde leden van het collectief leggen in een interview met het ‘alternatieve nieuwsmedium’ Kayros uit dat het een feest moet blijven. Ze moedigen ook gezinnen met kinderen en ouderen aan om te komen. Dat zou de politie ontmoedigen om geweld te gebruiken én het zou deelnemers die komen om agressie te plegen afschrikken, zo zeggen ze.

null Beeld Marc Baert
Beeld Marc Baert

Risico op arrestaties

Het Ter Kamerenbos blijft zaterdag open voor recreatie, maar wie zich niet aan de coronamaatregelen houdt, zoals de anderhalve meter afstand en de buitenbubbel van tien, riskeert een boete. Wie niet meewerkt met de politie kan worden opgepakt.

De deelnemers lijken zich van dat risico bewust. In de gesprekken op Telegram bereiden ze zich voor op mogelijke arrestaties. Ook met een document getiteld ‘juridische briefing’. “We ondernemen actie zonder toestemming van de autoriteiten, dat wil zeggen: risico op arrestaties, mogelijk gebruik van geweld door de politie en vervolging, voor u als individu”, zo begint het document. Wie arrestatie wil vermijden, doet er goed aan om “strikt geweldloos” te blijven, geen wapens of drugs bij zich te hebben en geen schade te veroorzaken. Wie toch wordt opgepakt, krijgt het advies niet te liegen over persoonsgegevens en van tevoren apps zoals Telegram en Signal waarin gecommuniceerd werd over de actie te verwijderen.

null Beeld Marc Baert
Beeld Marc Baert
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234