Donderdag 08/12/2022

Prinses Máxima's vader opnieuw onder vuur

Prinses Máxima, kroonprins Willem-Alexander en hun drie dochter Amalia, Alexia en Ariane trokken voor de kerstdagen naar het Argentijnse Villa la Angostura. Beeld GETTY
Prinses Máxima, kroonprins Willem-Alexander en hun drie dochter Amalia, Alexia en Ariane trokken voor de kerstdagen naar het Argentijnse Villa la Angostura.Beeld GETTY

De Argentijnse justitie begint een onderzoek naar Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, zo werd vandaag bekend. Hij was in de jaren zeventig ondersecretaris van Landbouw onder de Argentijnse dictator Jorge Videla.

redactie

Dat meldt de Argentijnse krant Página 12. Samen met Zorreguieta wordt onder andere zijn politieke baas, de toenmalige minister van Economische Zaken José Alfredo Martínez de la Hoz, onderzocht.

Het gaat niet alleen om de periode dat Zorreguieta onderminister van Landbouw was. Het gaat ook om de periode voor Zorreguieta'sonderministerschap. Hij bekleedde in de landbouwsector verschillende posities bij instituten die van acties tegen politieke tegenstanders worden verdacht.

Videla
Toen Videla aan de macht was, ging Argentinië gebukt onder de zogenoemde 'vuile oorlog'. Naar schatting tussen de 10.000 en 30.000 personen kwamen om in die vuile oorlog. Het is niet de eerste keer dat Zorreguieta onder vuur ligt.

Onderzoek
In Nederland stuitte het voorgenomen huwelijk van prins Willem-Alexander op tegenstand. Toenmalig premier Kok liet de rol van Máxima's vader in de 'vuile oorlog' door professor Michiel Baud onderzoeken. Baud oordeelde dat het 'ondenkbaar' is dat Zorreguieta niets van de mensenrechtenschendingen heeft geweten. Zorreguieta zelf heeft altijd gezegd dat hij niets van het laten verdwijnen van mensen wist.

Toch stemden de Eerste en Tweede Kamer uiteindelijk in met het huwelijk, omdat Kok besloten had dat Zorreguieta niet bij het huwelijk aanwezig mocht zijn. Ook is hij in de toekomst niet 'zonder meer' welkom bij officiële gelegenheden, zo zei Kok.

Rumoer
Al sinds de verloving in 2001 tussen prinses Máxima en prins Willem-Alexander is Zorreguieta in Nederland onderwerp van debat. Maarten Mourik, oud-Unesco-ambassadeur, diende in dat jaar een aangifte in tegen Zorreguieta en klaagde hem aan voor misdaden tegen de menselijkheid en foltering. Het Openbaar Ministerie besloot in dat zelfde jaar niet tot vervolging over te gaan, omdat het in Nederland niet mogelijk bleek te zijn.

De overlevenden en familieleden van mensen die vermoord of verdwenen zijn, vinden nu dat de rol van Zorreguieta wel tegen het licht moet worden gehouden.

Advocate Liesbeth Zegveld deed in september 2011 namens nabestaanden van de in 1977 in Argentinië verdwenen Samuel Leonardo Slutzky. aangifte tegen Zorreguieta. Maar justitie liet in maart weten daarmee niets te doen. Zegveld hoopt echter nog voor het einde van de maand een 'nieuwe' aangifte te doen. Het gaat dan om een aanvulling van de aangifte uit 2011.

Doop
Grootvader Zorreguieta was wel aanwezig bij de doop van zijn kleindochter Amalia in 2004. Volgens de politici, inclusief toenmalig premier Jan-Peter Balkenende, ging het hier om een particuliere aangelegenheid. Ook bij de doop van de twee andere dochters van Máxima en Willem-Alexander was Zorreguieta erbij.

Kroning
De aanwezigheid van vader Zorreguieta bij de toekomstige kroning van prins Willem-Alexander zou opnieuw een onderwerp van discussie kunnen worden. Hoewel PvdA-leider Diederik Samsom onlangs zei dat het besluit hierover genomen moet worden als het zover is, zei hij ook: 'Ik denk op dit moment dat dit zou moeten kunnen'. PvdA-kamerlid Jeroen Recourt zei later dat zijn partij vasthoudt aan de lijn die begin 2001 was ingenomen door oud-premier Wim Kok.

Alexander Pechtold van het links-liberale D66 liet onlangs weten geen redenen te zien om '10 jaar later van het eerder ingenomen standpunt te moeten afwijken.'

Premier Mark Rutte zei eind oktober vorig jaar de discussie nog niet willen voeren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234