Vrijdag 20/05/2022

AchtergrondMonarchie

Prinses Delphine nog nooit zo rechtuit: ‘Albert explodeerde: ‘Bel me nooit meer op, jij bent mijn dochter niet!’’

Prinses Delphine werd geïnterviewd door het Australische programma '60 Minutes'. Beeld 9News
Prinses Delphine werd geïnterviewd door het Australische programma '60 Minutes'.Beeld 9News

Dat Delphine (52) niet langer Boël heet, maar wel van Saksen-Coburg, én voortaan als prinses door het leven gaat, haalt ook in het buitenland de krantenkoppen. Het Australische tv-programma ‘60 minutes’ wist de gloednieuwe prinses te strikken voor een uitgebreid interview. ‘Ik zal de liefde van mijn vader niet krijgen, en misschien ook niet van mijn broers en zussen. Maar ik voel me nu wel geaccepteerd en ik herleef.’

Tom De Slagmeulder

“Ik dacht altijd dat de Britse royals de meesters en meesteressen van de schandalen waren, maar nu moeten ze hun ‘kroon’ toch afgeven aan de Belgische koninklijke familie” - met die niet mis te verstane boodschap opende de Australische presentator Liam Bartlett de reportage over ‘onze’ prinses Delphine. Een gebeuren dat aan de andere kant van de wereld wordt omschreven als “Game of Thrones, maar dan in het echt.” “Als één van Europa’s meest vereerde en gerespecteerde koninklijke families regeren ze al sinds 1830 over hun koninkrijk. Maar achter al die pracht en praal van de Belgische monarchie gaat een ‘vuil’ geheim schuil: het bestaan van een buitenechtelijke dochter, het liefdeskind van de voormalige koning Albert II.”

Delphine komt tijdens de reportage uitvoerig aan het woord. “Ik kreeg dingen te horen als: ‘Kon je moeder de pil niet genomen hebben?’ of ‘Jij bent een bastaard’”, reageert ze op de vraag welke verwijten ze allemaal te verwerken kreeg. “Maar ook dat ik problemen zocht en het land onder druk zette. Het heeft eigenlijk heel lang geduurd voor ik kon zeggen dat ik zo niet behandeld wilde worden. Want als dat wel zo bleef, dan zou ik langzaam maar zeker zijn gestorven vanbinnen.”

“Ik dacht altijd dat de Britse royals de meesters en meesteressen van de schandalen waren, maar nu moeten ze hun ‘kroon’ toch afgeven aan de Belgische koninklijke familie”, zei presentator Liam Bartlett. Beeld 9News
“Ik dacht altijd dat de Britse royals de meesters en meesteressen van de schandalen waren, maar nu moeten ze hun ‘kroon’ toch afgeven aan de Belgische koninklijke familie”, zei presentator Liam Bartlett.Beeld 9News

Ware liefde

Koning Albert en Paola worden in de reportage omschreven als “het IT-koppel van hun tijd”. “Maar de gelukkige familiekiekjes waren niet meer dan een façade”, zegt presentator Bartlett. “Want terug in de jaren 60, toen hij nog een ‘stoute’ prins was, had de zogezegd gelukkig getrouwde en diep gelovige Albert een langdurige affaire met barones Sybille de Selys Longchamps, waar Delphine de onverwachte uitkomst van was.” Iets wat Delphine alleen kan beamen tijdens het gesprek: “Ze waren 18 jaar samen en hadden zo’n fantastisch liefdesverhaal. Albert was de man van haar leven. Ze waren ook de beste vrienden, eigenlijk waren ze een heel normaal koppel.”

“Toen ik 17 was, kwam ik dan te weten wie mijn echte vader was”, vervolgt Delphine. “Mijn moeder wilde het me niet vroeger vertellen, omdat ze vreesde dat ik zou spreken en het een groot schandaal zou veroorzaken. Ze wilde geen problemen veroorzaken, ze had een enorme vaderlandsliefde. Ze koos ervoor om zichzelf op te offeren om zo het land te redden.” Prinses Delphine getuigt verder over hoe Albert tijdens haar jeugd wél een belangrijke rol speelde in haar leven: “Ik kende hem als de beste vriend van mijn moeder, omdat ze zo veel samen waren. Ze belden urenlang en we gingen samen op vakantie, meestal op zijn boot. Zo was er niemand die ons kon herkennen. Hij speelde echt een grote rol in mijn leven.”

“Toen ik 17 was, kwam ik dan te weten wie mijn echte vader was”, aldus Delphine. Beeld 9News
“Toen ik 17 was, kwam ik dan te weten wie mijn echte vader was”, aldus Delphine.Beeld 9News

‘Muur van paparazzi’

Kort voor het huwelijk van de huidige koning Filip en Mathilde in 1999 barst de bom: het bestaan van Delphine wordt wereldkundig gemaakt via een boek van royaltykenner Mario Danneels. “Er stond een muur van paparazzi voor mijn huis in Londen, omdat het plots zo’n groot nieuws werd”, zegt Delphine daar nu over. “Het werd zo’n grote zaak, wereldwijd zelfs.” Het ergste moest dan echter nog komen: Albert belt zijn dochter op om elke vorm van contact voorgoed te verbreken. “Hij explodeerde aan de telefoon en zei: ‘Bel me nooit meer op, jij bent mijn dochter niet.’ Ik was toen 33 jaar, en dat waren de laatste woorden die ik van hem hoorde.”

Delphine werd vervolgens compleet afgesloten van de koninklijke familie. “Hij was onbereikbaar, hoewel ik op veel verschillende manieren heb geprobeerd”, zucht ze. “Ik heb brieven geschreven, heb hem proberen bellen, ik heb het via een kardinaal geprobeerd, via politici en vrienden. Maar iemand met zo veel macht als de koning, die wil je aan je kant houden. Veel contacten weigerden hem dus ook te benaderen, om te zeggen dat hij dit zijn dochter niet kon aandoen.”

“Hij was onbereikbaar, hoewel ik op veel verschillende manieren heb geprobeerd”, zucht de prinses in de reportage. Beeld 9News
“Hij was onbereikbaar, hoewel ik op veel verschillende manieren heb geprobeerd”, zucht de prinses in de reportage.Beeld 9News

Lang aangesleept

In de reportage blikt Delphine ook terug op de juridische lijdensweg die ze moest afleggen. “De rechtszaken hebben lang, héél lang, aangesleept”, vertelt de prinses. “Het was tijdens die jaren extreem ongemakkelijk voor mij, het kamp van Albert en zijn advocaten deed verschrikkelijk. Dat is ook het trieste van dit verhaal: het had zo simpel en normaal kunnen zijn, terwijl het een saga werd. Zo had het nooit moeten verlopen.” Waarom het allemaal zo’n heisa moest worden, weet Delphine naar eigen zeggen niet. “Misschien had het te maken met hun geloof? Ze zijn erg religieus en katholiek. Of misschien zijn ze wel gewoon bang?”

Toch blijft Delphine achter haar aanpak en eisen staan. “Ik werd beroemd door schaamte, ik was de ‘vuile was’ van Albert. En dus wilde ik gelijk behandeld worden als de rest van zijn kinderen. Als zij een titel krijgen, dan krijg ik een titel. Dat is alles”, legt ze uit. “Dat Albert een DNA-test weigerde, was heel smerig. Je kan het niet maken een mens te laten twijfelen over zijn afkomst. Geef gewoon je DNA? Geen grote moeite. Ik voelde mij extreem verraden, omdat ik hem tijdens al die jaren had beschermd. Ik hield van hem. Maar of ik nu nog liefde voel voor mijn vader? Dat kan ik echt niet zeggen.”

‘Zo trots!’

Delphine lacht uitbundig als de presentator opmerkt dat ‘prinses Delphine’ wel erg koninklijk klinkt, maar toch wil ze nuanceren. “Ik ga mensen blijven vragen om mij gewoon Delphine te noemen. Dat ben ik, dat is mijn naam als artiest, en dat zal ik altijd blijven”, stelt ze. De prinses is ook trots op waar ze, ondanks de voortdurende tegenwind, vandaag staat. “Ik heb moeten vechten voor iets wat mij toebehoorde. Ik hoop dat ik, door wat ik gedaan heb, anderen kan helpen om niet op te geven. Het maakt mij extreem blij dat justitie naar mij geluisterd heeft én dat ze hebben geaccepteerd dat dit niet toelaatbaar is. Dat heeft mij een enorme dosis hoop gegeven. Ik zal de liefde van mijn vader niet krijgen, en misschien ook niet van mijn broers en zussen. (Intussen zette koning Filip wel de eerste stap naar contact met Delphine, red) Maar ik voel me geaccepteerd en ik herleef. En dat is heel speciaal.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234