Zondag 29/11/2020

Koningshuis

Prinses Claire kampt met zware gezondheidsproblemen

Prins Laurent en prinses Claire in betere tijden. De prinses is herstellende covidpatiënt. 'De prins heeft zich met zijn beperkte loon blauw betaald aan medische kosten aan de volle prijs', zegt zijn advocaat.Beeld EPA

Prins Laurent (56) en zijn gezin zijn zwaar getroffen. Prinses Claire (46) werd eind vorig jaar ernstig ziek en in maart kreeg ze Covid-19. ‘En wij hebben geen sociale zekerheid’, zegt de prins. Maar hij vroeg geen financiële hulp bij Filip, wel bijstand in de Libië-zaak.

Corona sloeg begin maart toe in de Villa Clémentine in Tervuren. Prinses Claire raakte besmet, maar is intussen genezen. De longziekte kwam bovenop een aandoening waaraan de prinses al zes maanden lijdt. “Omdat ik discreet wil blijven, zal ik het een slepende ziekte noemen”, zegt de prins. Het gaat nu beter met Claire. “Ze is een sterke vrouw en ik heb goede hoop dat ze helemaal zal genezen. Zij kookt nu en ik help waar ik kan. Ondertussen onderhouden de kinderen de tuin. We trekken onze plan.”

Volgens zijn advocaat Laurent Arnauts heeft de ziekte zwaar gewogen op het gezin. “De prins geniet niet van het normale sociale zekerheidsstelsel, en dus ook zijn gezin niet. Bij ziekte kan dat dramatisch zijn. De prins heeft zich met zijn beperkte loon blauw betaald aan medische kosten aan de volle prijs”. 

Laurent ontvangt een jaarlijkse dotatie van 320.000 euro. Daarvan gaat het grootste deel naar personeels- en werkingskosten (228.000). Een bedrag van 92.000 euro wordt beschouwd als loon. Daar moeten ook belastingen op betaald worden. Een voorwaarde voor de dotatie is dat de prins geen betaalde arbeid mag uitoefenen. “Het systeem voorziet geen toegang tot de sociale zekerheid en het pensioenstelsel wegens de afwezigheid van een werkgever. Het gaat immers om een dotatie”, zegt advocaat Arnauts. Het is niet duidelijk of Laurent een privéverzekering heeft die een deel van de medische kosten draagt. Prinses Astrid kan wel gebruikmaken van de sociale zekerheid, omdat haar man Lorenz een inkomen uit werk heeft – hij is bankier.

Dramatische gevolgen

Dat Laurent in geen enkel pensioenstelsel valt, kan dramatische gevolgen hebben voor zijn familie, aldus meester Arnauts. “Moest hij bijvoorbeeld door Covid-19 sterven, dan valt de dotatie weg en zou prinses Claire – in tegenstelling tot elke andere weduwe – geen aanspraak kunnen maken op het pensioen van de overlevende echtgenote voor zichzelf en de kinderen. Zij zou alleen OCMW-gerechtigd zijn.”

Professor Herman Matthijs (UGent/VUB), specialist monarchie, nuanceert: “Dat Laurent geen pensioen heeft, is naast de kwestie. Hij ontvangt een dotatie tot aan zijn overlijden. Die is toch omvangrijk genoeg om voor zijn vrouw aan pensioensparen te doen, en om een privéziekteverzekering te nemen. Bovendien kan hij een deel van de enorme erfenis van zijn vader tegemoetzien”.

Prins Laurent in precoronatijden.Beeld EPA

Zelf is hij niet besmet met het coronavirus, maar de prins behoort wel tot de risicogroep omdat hij gevoelige longen heeft. In 2014 kreeg hij een longontsteking en lag hij in een kunstmatige coma. “Het gezin verkeert wegens de wankele gezondheidstoestand van de prins nu al in een noodsituatie. Het is een accident waiting to happen – een ongeluk dat niet te vermijden valt”, zegt Arnauts.

De  prins heeft geen financiële hulp gevraagd aan het hof, wel raad in een andere zaak. De Belgische staat is veroordeeld door de rechtbank om de 50 miljoen euro vrij te geven die Libië aan mij moest betalen voor een herbebossingsproject in de woestijn. Geld dat niet voor mij is, maar voor de vzw die ik had opgericht. Het kabinet van mijn broer wil nu aandringen bij de politiek om het vonnis van de rechter effectief uit te voeren”, zegt de prins.

Het paleis ontkent dat er bij de politiek demarches worden uitgevoerd. “Er wordt enkel raad gegeven om de vonnissen en arresten in het voordeel van de vzw te helpen uitvoeren. Er worden al geruime tijd gesprekken gevoerd hieromtrent die de tussenkomt van verschillende instanties vereisen, en het kabinet van de koning tracht daarbij te helpen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234