Vrijdag 21/01/2022

Prins Laurent werkt aan 'milieuproject' in Angola

De jongste zoon van de koning heeft onlangs in Brussel contacten gehad met Angolese diplomaten. Het Afrikaanse land is volgens zijn adviseurs geïnteresseerd in Laurents projecten rond hernieuwbare energie.

Prins Laurent heeft een bijzondere interesse voor Afrika. Dat werd duidelijk toen hij in maart 2011 in alle discretie een omstreden bezoek bracht aan Congo. Hij trok toen onder meer naar Kinshasa en Lubumbashi waar hij de Belgisch zakenman Georges Forrest ontmoette. Daarna ging hij naar Angola voor een driedaags bezoek. Laurent bezocht er onder meer olieraffinaderijen en een aantal Chinees-Angolese projecten. Hij sprak er ook Sindika Dokolo, de Congolese schoonzoon van de Angolese president José Eduardo dos Santos. Dokolo is een steenrijke zakenman, maar is niet onbesproken.

Volgens verschillende bronnen heeft de prins zijn Angolese contacten opnieuw aangesproken. Zo heeft hij onlangs contact gehad met Angolese diplomaten in Brussel. Zijn advocaat benadrukt dat die contacten een gevolg zijn van de toespraak die hij vorig jaar gegeven heeft in de marge van de milieuconferentie in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

"Tijdens die lezing heeft hij over hernieuwbare energie gesproken en over de nood aan duurzame landbouw", aldus Pierre Legros, die naast advocaat ook een absolute vertrouweling is van de prins. "De waarheid is dat de prins daar indruk heeft gemaakt. Hij heeft er zijn milieufilosofie kunnen uitleggen." Een van de landen die volgens Legros belangstelling heeft voor de 'expertise' van Laurent in de hernieuwbare energie is het olierijke Angola.

Erg voorbarig

"Het gaat over een globaal aanbod rond hernieuwbare energie voor de hoofdstad Luanda. Er is nog niets getekend, absoluut niets", merkt Alex Tallon op. "Met Afrikaanse landen moeten we zeer voorzichtig. De berichten daarover zijn dan ook zeer voorbarig."

Tallon is vereffenaar van GRECT (Global renewable energy and conservation trust), de stichting waarvan Laurent stichter en voorzitter was. Met de stichting wilde Laurent 'historisch en architecturaal erfgoed' op een heel eigen wijze in stand houden, namelijk door gebouwen op te kopen, ze uit te rusten met 'hernieuwbare energieconcepten' en ze dan op lange termijn te verhuren. Dat GRECT momenteel wordt vereffend, is blijkbaar geen probleem. Tijdens de vereffening kan de stichting nog activiteiten ontplooien, benadrukken zowel Tallon als Legros uit. Burggraaf Etienne Davignon was een van de bestuurders bij GRECT.

Niet iedereen is even positief over de nieuwe activiteiten van de prins. "Laat ons eerlijk zijn", legt een anonieme expert uit. "Beschikt Laurent echt over een expertise om energieprojecten uit te werken voor Luanda, een stad die meer dan 5 miljoen inwoners telt? Zaken doen of ontwikkelingsprojecten opstarten in Angola is iets wat veel ervaring vergt."

En dan is er nog de vraag wat er met de winsten moet gebeuren mocht prins Laurent via zijn stichting effectief zaken en projecten in Afrika starten. Moet er een nieuwe stichting en/of vzw opgericht worden? "Dat is voorbarig. Ik herhaal, er is niets getekend", klinkt het bij Tallon.

De zaak ligt erg gevoeling. Na zijn bezoek aan Congo en Angola in maart 2011, en zijn ontmoeting met vertegenwoordigers van Libische rebellen, werd Laurent door de federale regering onder curatele geplaatst. Toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) liet de koningszoon een brief ondertekenen waarin hij beloofde de regering op de hoogte te houden van zijn activiteiten. Zo niet dreigde hij zijn dotatie van ruim 300.000 euro netto te verliezen.

Slechte timing

Het uitlekken van zijn contacten met Angolese diplomaten komt op een ongelegen moment. Door de heisa over de stichting van zijn tante, koningin Fabiola, klinkt de roep naar meer financiële transparantie voor de Belgische monarchie luid. Laurent is er zich bewust van dat hij beter onder de radar blijft.

Op de vraag of de regering op de hoogte is van alle contacten die de prins in verband met zijn milieu-activiteiten heeft, antwoordt Tallon: "Nee, zodra er iets concreets uit de bus komt, brengen we de regering op de hoogte." Momenteel hebben Buitenlandse Zaken, noch het kabinet van de premier of het Paleis kennis van Laurents activiteiten.

"Dat is vandaag ook niet noodzakelijk", aldus Legros. "Enkel als de prins België vertegenwoordigt of naar het buitenland trekt in het kader van een officiële opdracht."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234