Maandag 24/01/2022

Prins Laurent verliest milieu-vzw KINT

Prins Laurent kwam begin 2007 in opspraak omdat hij zijn villa liet opknappen op kosten van de marine. Daarop werd ook de dotatie aan zijn vzw KINT nader bekeken. De gewestregeringen besloten hun jaarlijkse bijdrages aan de milieuorganisatie stevig terug te schroeven, waardoor de vzw heel wat geld misliep.

Het Koninklijk Instituut voor het Duurzame Beheer van de Natuurlijke Rijkdommen en de Bevordering van Schone Technologie: dat vehikel werd in 1994 in leven geroepen door de toenmalige eerste minister Jean-Luc Dehaene (CD&V) om prins Laurent toch van een dotatie te voorzien. Zijn broer prins Filip kreeg toen wel geld, terwijl Laurent het zonder dotatie moest zien te rooien.De drie gewesten verklaarden zich akkoord om het instituut te financieren. Wetenschappelijk onderzoek en de organisatie van studiedagen vormden de hoofdmoot van de activiteiten. Prins Laurent kreeg de rol van voorzitter en zo had hij recht op een onkostenvergoeding.Van 1994 tot 2007 kon KINT op een jaarlijkse subsidiëring van honderdduizenden euro’s rekenen van overheden en bedrijven. Na de marine-affaire werden de overheidsbijdragen van zo’n 200.000 euro teruggeschroefd tot 60.000 euro jaarlijks van het Vlaamse en Waalse gewest en 23.000 euro van het Brusselse gewest, plus een variabel bedrag van privésponsors. Na een onafhankelijke doorlichting bleek dat de projecten van KINT niet altijd even sterk waren. Ook werd het gebrek aan onderzoeksresultaten duidelijk, naast het feit dat projecten veel te lang aansleepten.De BBL (Bond Beter Leefmilieu) laat weten nooit met KINT te hebben samengewerkt, hoewel de twee organisaties dezelfde thema’s behandelen. “We zijn hoogstens uitgenodigd voor evenementen.”“Ik kan niet zeggen verbaasd te zijn door de ontbinding van KINT”, zegt VUB-professor Herman Matthijs. Hij boog zich al eerder over de werking van de organisatie. “Sinds 1994 stromen de subsidies er binnen. Het lijkt me echter dat er serieuze problemen waren om al die middelen efficiënt aan te wenden. Twee jaar terug verloor de organisatie dan nog eens twee derde van haar middelen. Dat was een genadeschot”, aldus Matthijs. Ook de schadevergoeding van 100.000 euro voor het onterechte ontslag van ex-afgevaardigd bestuurder Jacques Wirtgen hakte in het budget.Geruchten over wanbeheer van KINT doen nog altijd de ronde, hoewel vereffenaar Legros verzekert dat daar geen sprake van is. “De enige reden waarom we de boeken neerleggen, is omdat de financiële middelen ontbreken. De gewestregeringen komen hun contract niet na.”Administratieve nonchalance wordt geciteerd als een groot probleem, met onder meer jaarrekeningen die te laat ingediend worden. Ook Matthijs plaatst vraagtekens. “Uit het jaarverslag van 2005 bleek bijvoorbeeld dat 45 procent van de uitgaven naar externe consultants ging. Nergens wordt echter duidelijk om wie het gaat en waar dat geld naartoe is.”

Onduidelijkheid van dotaties

Over de aansprakelijkheid van prins Laurent is Matthijs kort. “Hij was voorzitter van de organisatie en niet bezig met de dagelijkse werking. Het is moeilijk om hem alleen verantwoordelijk te achten.” Nochtans zou hij wispelturig zijn geweest in zijn beslissingen en het moeilijk hebben gehad om zijn beslissingen na te komen.Matthijs vindt de teloorgang van KINT symptomatisch voor de onduidelijkheid van de koninklijke dotaties. “Het probleem is dat wij geen duidelijk statuut hebben voor onze koninklijke familie. De prinsen en prinsessen zouden een keuze moeten maken: of lid zijn van de koninklijke familie en de daarbij horende verplichtingen nakomen, en zo ook van een dotatie genieten, of zonder dotatie doen wat ze willen.”Ook bij Lijst Dedecker klonk gisteravond al kritiek. Er wordt aangedrongen op een grondig onderzoek naar de commerciële activiteiten van prins Laurent. Onder meer zijn vzw’s GSDT (Global Sustainable Development Trust) en GRECT (Global Renewable Energy and Conservation Trust) zouden er een onduidelijke boekhouding op na houden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234