Donderdag 28/10/2021

Koningshuis

Prins Laurent tegen de wereld: "Mijn bestaan is het voorwerp van een proces"

Prins Laurent tijdens de militaire parade van 21 juli 2016.  Beeld EPA
Prins Laurent tijdens de militaire parade van 21 juli 2016.Beeld EPA

Prins Laurent laat niet langer met zich sollen. Dat mag blijken uit een brief waar hij deze week in het grootste geheim aan werkte en die hij vanmiddag verrassend met heel België deelde. Het is een schreeuw om rechtvaardigheid in de zaak rond zijn dotatie, maar ook een afrekening met koning Filip, zijn familie en de politiek.

"Het zat eraan te komen." In de entourage van prins Laurent schrokken ze niet toen rond vijf uur een emotionele brief de wereld in gestuurd werd. Al weken ijsbeert de prins heen en weer in zijn bureau. Dat 'de politiek' zijn dotatie met vijftien procent wil verlagen omdat hij vorige zomer zonder toelating op een receptie van het Chinese leger was, zit hem ontzettend hoog. Er is iets gebroken bij Laurent. Te vaak beschimpt door de media, te vaak genegeerd door zijn familie en te vaak tegengewerkt door politici.

De prins kroop de voorbije dagen in zijn pen en schreef een brief aan de leden van de Kamer. Die liet hij verspreiden enkele uren voor de stemming over de inperking van zijn dotatie zou plaatsvinden. "Omdat ik mij niet mag komen verdedigen in het parlement, ben ik verplicht om mij via deze weg tot u te richten", begint Laurent. Het manoeuvre van de prins is ongezien in ons land, maar de inhoud van zijn brief is dat nog veel meer.

Een leven lang opboksen

Laurent begrijpt om te beginnen niet waarom de regering en het parlement hem willen bestraffen. "De lichtheid van de klacht ontgaat niemand", sneert hij. Om dan te verzuchten dat hij zijn hele leven al moet opboksen tegen onrecht. "Eigenlijk is mijn hele bestaan het voorwerp van een proces." Laurent heeft het over de talloze artikels, interviews en tv-reportages die de voorbije jaren al aan hem besteed zijn waarin hij voortdurend opgevoerd wordt als stoethaspel. Laurent: het kneusje van de koninklijke familie dat nergens voor deugt. Dat hij zich niet kan verdedigen tegen die perceptie frustreert hem enorm. "Ik stel u de vraag: wie zou bestand zijn tegen zo'n samenvatting van zijn leven?"

Vervolgens brengt de prins in herinnering hoezeer hij als lid van de koninklijke familie gebonden is aan regeltjes en protocol. "Sinds mijn prille jeugd sta ik ten dienste van mijn broer, mijn familie en van de staat." Dat belemmert hem naar eigen zeggen om een eigen mening te hebben, een eigen job uit te oefenen of projecten op te starten die hem nauw aan het hart liggen. Zelfs zijn huwelijk zou volgens de prins al jaren een reden zijn om hem het leven zuur te maken. "Tot op heden zet men het mij betaald dat ik huwde met een vrouw die ik liefheb, maar geen titel noch fortuin heeft."

In de omgeving van de prins klinkt het dat Claire Coombs in de koninklijke familie nooit erg warm onthaald is. Zo zou er binnen de familie neergekeken worden op het feit dat ze niet van adel is. Maar Laurent zou met die passage ook hinten op politici die hem weinig genegen zijn omdat er bij hem 'niks te rapen valt'. De overtuiging leeft bij de prins dat mocht hij een miljardair als echtgenote hebben, bepaalde partijen en politici zeer dicht tegen hem zouden aanschurken.

Blamage voor Filip

Ook verderop in de brief haalt Laurent uit naar de regering en de rest van de koninklijke familie. "Ik denk niet dat een andere burger van dit land zijn leven lang met zulke hardnekkigheid werd geïnstrumentaliseerd (behandeld als een object, JBG), en zijn projecten voortdurend gedwarsboomd zag door zijn familie en door 'grove nalatigheden' van sommige politieke gezagsdragers." Die sneer zou in het bijzonder bedoeld zijn voor koning Filip, van wie hij te weinig steun ervaart.

De drie pagina's lange brief leest als een schreeuw om mededogen van een 54-jarige man die zich langs alle kanten belaagd voelt. Dat hij het zwart op wit op papier heeft gezet en vervolgens de wereld in gestuurd heeft, toont aan dat hij nog weinig schrik heeft voor reacties uit het paleis of de Wetstraat. Het lijkt er zelfs op alsof Laurent ze uitdaagt. 'Kom maar op!' Want ook juridisch is er de voorbije dagen nagedacht en overlegd over deze actie.

De entourage van de prins maakt zich sterk dat de regering de brief niet kan aangrijpen om nóg meer van zijn dotatie in te trekken omdat ze past binnen zijn recht op verdediging. Is de brief voor premier Michel slechts een vervelende kwestie, dan is ze voor koning Filip een regelrechte blamage. Dat een lid van de koninklijke familie de vuile was zo buiten hangt, is nooit eerder vertoond. En het maakt van Laurent meer dan ooit een banneling. Of hem dat deert, is nog maar de vraag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234