Zaterdag 22/01/2022

Update

Prins Laurent riskeert wéér dotatie kwijt te spelen

Premier Elio Di Rupo. Beeld BELGA
Premier Elio Di Rupo.Beeld BELGA

Als prins Laurent zijn engagementen uit 2011 niet heeft nageleefd, zullen zowel hij als de regering er de nodige gevolgen uit moeten trekken. Dat heeft premier Elio Di Rupo vandaag gezegd in de Kamer. Kamerlid Theo Francken (N-VA) begreep uit de woorden van de eerste minister dat de dotatie aan de prins, die ruim 300.000 euro bedraagt, zal worden ingetrokken. De advocaten van de prins verklaarden intussen dat de prins de verbintenis respecteert die hij eerder met de regering is aangegaan.

Annelies De Becker en Hanne Adriaen

Premier Di Rupo werd tijdens het wekelijkse vragenuurtje door Francken en Isabelle Emmery (PS) aan de tand gevoeld over de contacten die de prins volgens de krant De Morgen onlangs in Brussel had met Angolese diplomaten.

Omstreden reis naar Congo
Francken herinnerde daarbij aan de "forse afspraken" die twee jaar geleden werden gemaakt en wilde weten of de premier of de regering van de contacten op de hoogte waren.

De afspraken kwamen tot stand na een omstreden reis naar Congo tegen het advies van de regering in en na de berichten over contacten met Libische diplomaten in ons land. Ze hielden in dat de prins, voor elke buitenlandse reis waarbij hij contacten zou leggen met politieke persoonlijkheden, de minister van Buitenlandse Zaken zou contacteren en zijn advies scrupuleus zou opvolgen. Dat geldt ook voor contacten in eigen land buiten zijn functie als vertegenwoordiger van ons land.

Engagementen
Een ander engagement was dat de stichting van de prins, met het oog op volledige transparantie, de conformiteit van haar ontwerpovereenkomsten met het maatschappelijk doel van de stichting voorafgaandelijk zou laten nagaan door de diensten van de premier. De prins schreef toen zelf te aanvaarden dat één van beide regels niet naleven, de regering ertoe zou aanzetten de intrekking van zijn dotatie aan het parlement voor te stellen.

Premier Di Rupo verklaarde deze namiddag dat de stichting van de prins geen enkele vraag aan de diensten van de premier had gericht. De prins zelf heeft ook geen vraag gericht aan de minister van Buitenlandse Zaken. "Ik zal de prins vandaag een brief sturen om hem te herinneren aan zijn engagementen", zei Di Rupo. Hij heeft minister Reynders ook gevraagd bij de prins een en ander na te trekken, om zich ervan te vergewissen dat hij zijn engagementen naleeft.

Hervorming dotaties
"Als deze engagementen niet gerespecteerd worden, zullen zowel de prins als de regering er de nodige gevolgen uit moeten trekken", stelde de premier nog, waarna hij eraan herinnerde pas vorige week te hebben voorgesteld de hervorming van de dotaties te versnellen.

Prins Laurent. Beeld BELGA
Prins Laurent.Beeld BELGA

Volgens Theo Francken (N-VA) kon premier Di Rupo niet duidelijker zijn. Hij begrijpt uit de woorden van de premier dat de 300.000 euro dotatie van Laurent automatisch zal worden ingetrokken. De N-VA'er zei er zeker van te zijn dat de contacten met de Angolese diplomaten er zijn geweest. "Ik ben blij met deze stap na zoveel jaren van malversaties en strapatsen van prins Laurent", luidde het. Ook PS'ster Emmery stelde dat, als de engagementen niet werden gerespecteerd, daar de conclusies moeten uit worden getrokken.

"Rechtzettingen en verduidelijkingen"
Pierre Legros en Alex Tallon, de advocaten van de prins, hebben intussen laten weten dat Laurent met eerbied voor de genomen verbintenis handelt. Ze meldden voorts dat de regering op de hoogte was van de reis van de prins en er zich niet tegen verzet heeft. Ze stuurden het persagentschap Belga volgende "rechtzettingen en verduidelijkingen" in verband met de berichtgeving zoals die in de pers is verschenen:

"1. Mr. Alex Tallon is niet de vereffenaar van de GRECT, die trouwens niet in vereffening is."

"2. Geen enkel globaal aanbod voor hernieuwbare energie voor de hoofdstad van Angola (Luanda) werd voorgesteld, medegedeeld of uitgewerkt, in tegenstelling tot hetgeen men Mr. Alex Tallon in deze berichtgeving doet zeggen."

"3. Na de tussenkomst van Prins Laurent tijdens de top van Rio betreffende verschillende aspecten van duurzame ontwikkeling waarin de Prins een expertise heeft ontwikkeld, hebben sommige buitenlanders contact opgenomen om inlichtingen te bekomen over deze technieken. Geen enkel concreet project werd voorgesteld noch besproken."

"De Prins handelt verder in de eerbied van de verbintenis die hij destijds heeft genomen ten aanzien van de regering. Aldus was de regering op de hoogte van de reis van de Prins en heeft er zich niet tegen verzet."

Theo Francken (N-VA). Beeld BELGA
Theo Francken (N-VA).Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234