Maandag 06/04/2020

Video

Prins Laurent riskeert (deel) dotatie te verliezen na bezoek Chinese ambassade

Prins Laurent liet zich fotograferen met Chinese hoogwaardigheidsbekleders in hun ambassade in Brussel.Beeld www.news.cn

Premier Charles Michel (MR) wil een "proportionele sanctie" voor prins Laurent na zijn bezoek aan de Chinese ambassade in Brussel. De prins liet er zich fotograferen tijdens de viering van het negentigjarig jubileum van het Chinese leger, hoewel Michel had gezegd dat Laurent niet zomaar kan afspreken met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders.

De sanctie kan resulteren in een gedeeltelijke inhouding van de dotatie 2017 van de prins, zegt de woordvoerder van de premier. Volgens het kabinet van de premier was noch de regering, noch het paleis op de hoogte van Laurents aanwezigheid op een diplomatieke plechtigheid.

"Dit volgt op meerdere waarschuwingen van de premier", luidt het. Eind januari werd de prins nog geconvoceerd door Michel. Koning Filip en de premier hebben elkaar nu gesproken over de kwestie.

Conform de wet zal de premier de regering voorstellen om een procedure te lanceren en een "proportionele sanctie" toe te passen die kan resulteren in een gedeeltelijke inhouding van de dotatie 2017 van de prins, luidt het bij Michel. Laurent zelf werd op de hoogte gebracht en zal ook opnieuw door de premier worden ontvangen.

Het Chinese leger heeft geen goeie reputatie. Toch staat prins Laurent in zijn uniform te blinken tussen enkele Chinese hoogwaardigheidsbekleders op een foto die hij zelf op Twitter zette. Laurent bevestigt dat hij er was, "op persoonlijke uitnodiging". (lees verder onder het filmpje)

308.000 euro per jaar

Na eerdere incidenten maakte premier Michel duidelijk dat het gedaan moest zijn. Zo niet, dan zet Laurent zijn dotatie van 308.000 euro per jaar op het spel. Kamerlid Hendrik Vuye bereidt al een parlementaire vraag voor. "De koning moet voor elk contact met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders politieke goedkeuring hebben, maar de regels voor prinsen zijn onduidelijk", aldus het Kamerlid.

Nog voor de premier de sanctie aankondigde, legde regeringspartij N-VA een "dotatiestop" voor Laurent op tafel. "Het kan niet dat Laurent belastinggeld ontvangt en toch volledig zijn zin doet als een ongeleid projectiel", zegt Kamerlid Peter Buysrogge.

Volgens China-kenner Jonathan Holslag (VUB) is het niet vreemd dat de overtuigde communisten een lid van de koninklijke familie laten meevieren. "Een hooggeplaatste buitenlander die langskomt, geeft erkenning aan hun regime", zegt Holslag. "Meestal moeten ze het stellen met vertegenwoordigers van 'probleemlanden' als Pakistan en Kazachstan. Dat ze een Belgische prins strikten, is goed gedaan van de Chinese diplomatie."

Politieke steun

Ook enkele Kamerleden steunen de oproep van premier Michel om een deel van Laurents dotatie in te houden. "Je kan niet blijven met de vinger wijzen", zegt Servais Verherstraeten (CD&V). Luk Van Biesen (Open Vld) hoopt dat de sanctie de prins ertoe kan bewegen de regels na te leven, "anders moeten we de totaliteit van de dotatie in vraag stellen".

De twee wijzen onder meer op het regelgevend kader dat na vorige incidenten in het leven is geroepen. Daarin staat dat de leden van de koninklijke familie die een dotatie ontvangen, zich terughoudend en voorzichtig moeten opstellen. "In die wet, die er gekomen is in het kader van de zesde staatshervorming, is ook een sanctiemogelijkheid voorzien", legt Verherstraeten uit, die tussen 2011 en 2014 staatssecretaris voor Staatshervorming was.

"Laurent zondigt dus. De premier stelt voor wat de wet hem toelaat", zegt Verherstraeten nog, "je kan niet blijven met de vinger wijzen." Zijn collega Luk Van Biesen wacht de parlementaire rentree af om te zien welke sanctie de premier precies voorstelt. "We zullen dan in het parlement oordelen of de straf evenredig is aan het incident", zegt de Open Vld'er.

Van Biesen hoopt dat de sanctie zwaar genoeg zal zijn om Laurent ertoe aan te zetten een keuze te maken. "Ofwel aanvaardt hij de afspraken en behoudt hij een dotatie, ofwel zegt hij dat een vrij man is en doet hij afstand van zijn dotatie. Als de sanctie een maat voor niets is, moeten we de totaliteit van de dotatie in vraag durven stellen."

Eerder op de dag legde ook regeringspartij N-VA al een "dotatiestop" op tafel. "Het kan niet dat Laurent belastinggeld ontvangt en toch volledig zijn zin doet als een ongeleid projectiel", zegt Kamerlid Peter Buysrogge.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234