Woensdag 25/05/2022

Prins Laurent moet regels volgen of verliest dotatie

BRUSSEL

Wil Laurent zijn dotatie behouden, dan moet hij voortaan toestemming vragen voor buitenlandse contacten en voor overeenkomsten die zijn stichting sluit. Daarnaast mag hij geen polemieken uitlokken, geen persoonlijke aanvallen lanceren of de waarden van de koninklijke familie schaden.

Premier Yves Leterme kwam woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken tekst en uitleg geven over het twee uur durende onderhoud dat hij vorige vrijdag met Laurent had. De eerste minister las een brief voor die de prins hem een dag na dat gesprek liet bezorgen. In die brief - met briefhoofd van Villa Clementine en opgesteld in het Frans - bevestigde Laurent dat hij zijn leven gaat beteren en zich aan de voorwaarden zal houden die Leterme hem had uiteengezet.

De premier benadrukte uitdrukkelijk dat er geen sprake is van een contract met de prins. Het kernkabinet gaat volgens hem wel akkoord met elk woord en komma in de brief, al is het niet zo dat de regering de brief op voorhand zou hebben goedgekeurd. De eerste minister merkte ook op dat koning Albert volledig akkoord gaat met de afspraken.

Volgens de premier is het zeker niet de bedoeling de prins alle activiteiten te ontzeggen. “De prins wil nuttige dingen doen”, klonk het. Maar die nuttige dingen zullen wel in een strak keurslijf moeten passen. De prins engageert zich immers om geen daden te stellen die polemieken kunnen uitlokken, een persoonlijke aanval kunnen betekenen of de waarden van de instelling kunnen schaden.

Voorts moet hij voor buitenlandse reizen en contacten op voorhand toestemming vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken. Alle commerciële activiteiten die hij doet, moeten gebeuren via de Global Renewable Energy & Conservation Trust (GRECT), de stichting van de prins. Elke ontwerpovereenkomst van de GRECT moet overgemaakt worden aan de Wetstraat 16. De diensten van de premier gaan vervolgens na of de geplande overeenkomst in overeenstemming is met het maatschappelijke doel van de stichting. Het niet naleven van een van deze twee regels betekent automatisch dat de regering het parlement zal vragen de dotatie in te trekken.

N-VA-kamerlid Theo Francken vindt de afspraken rond de GRECT niet echt sluitend. “Alles wat hij de voorbije maanden gedaan heeft, past in zijn ogen volledig binnen het kader van zijn stichting.” Volgens de Vlaams-nationalist is het ironisch dat een multitasker als Laurent - vader, senator, prins, diplomaat - 26.000 euro per maand krijgt om zich koest te houden.

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten liet een ander geluid horen. Hij riep de Kamerleden op zich te beheersen. “Het is makkelijk om de prins te bashen en mensen aan te pakken die er niet bij zijn.” Volgens Verherstraeten draagt het parlement zelf een stuk verantwoordelijkheid. “In 2001 heeft de Kamer onvoorwaardelijk een dotatie toegekend”, luidde het. De CD&V’er benadrukte dat er incidenten zijn geweest, maar we niet op weg zijn naar een volgend. “Dit was het laatste incident.”

Jean-Marie Dedecker bleef als enige vragen stellen over de contacten van Laurent met de Libische diplomaat en zijn reis naar Congo en Angola. Leterme benadrukte dat de prins hem had opgebiecht dat de Congolese autoriteiten kosten voor hun rekening hadden genomen.

“Dit is geen onbelangrijke aangelegenheid”, besloot de eerste minister. “Maar daarnaast zijn er nog andere belangrijke zaken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234